Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

3D vuurwapens * Thingiverse * Energiezuinigste Raspberry Pi * Stoommachine

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2012 by wim.webgang **

Energiezuinigste Raspberry Pi

Dit kleine en goedkope computermoederbord voor zelfbouwprojecten werd bekend met zijn model B. Nu is er een nieuw model uitgekomen dat nog minder energie verbruikt, maar daarvoor wel een netwerkaansluiting mist, alsook de bijhorende netwerkchip. Zelfs als het netwerk niet aangesloten is gebruikt de netwerkaansluiting meer dan de helft van de stroom van een Raspberry Pi in rust.

Het maakt de “A” versie natuurlijk veel minder bruikbaar, eigenlijk alleen voor stand-alone toepassingen. Communicatie kan nog wel via de ingebouwde cardreader.

Zie ook: deze foto’s en filmpje op adafruit
(www.adafruit.com/blog/2012/12/13/raspberry-pi-model-a-photos-video-raspberry_pi-raspberrpi/)

Thingiverse
Thingiverse kondigt zich aan als het universum van dingen. Ontwerpers van een 3-dimensionaal “ding” uploaden hun patroon om het te maken, voorzien het van foto’s en een gebruiksaanwijzing of beschrijving.
Gebruikers kunnen ook hun eigen variant van een 3D-ontwerp uploaden.
Voorbeeld van een “thing”: een openplooibaar doosje om de oortjes van je muziekspeler in op te bergen, dat zo’n vorm heeft dat de oortjes vastgehouden worden en dat je het snoer kan oprollen, waarna je twee zijkanten toeklapt zodat het een gesloten doosje wordt.
Andere: batterijhouder, munten, decoratie, …
http://www.thingiverse.com/

3D vuurwapens
Makerbot, het bedrijf dat 3D-printers maakt, heeft beslist zijn beleid op gebied van wapenonderdelen aan te passen. Ze halen de patronen van wapenonderdelen van hun Thingiverse platform. Thingiverse is een website waar gebruikers 3D-patronen kunnen uitwisselen voor allerlei lasersnij- en 3D-printapparatuur. Ze hadden in hun gebruiksvoorwaarden als staan dat je er geen wapens of onderdelen op mag zetten, maar ze grepen niet aktief in tot nu toe.
Het weren van wapenonderdelen gebeurt na het schietincident in de school in Newtown, maar ook nadat een groep die zich “Defense Distributed” noemt, heeft aangekondigd een volledig zelfbouw 3D-printbaar wapen te willen maken. De kans is groot dat ze het zouden uploaden op Thingiverse.
Er ontstond vooral ongerustheid nadat ontwerpen opdoken voor het belangrijkste stuk van een semi-automatisch geweer. Dat zou je kunnen aanvullen met onderdelen die je via internet bestelt, en daarmee zou je een wapen kunnen maken zonder aanvraag of vergunning.


3D-voortplanting
De rage van 3D-printing gaat terug tot het opmerkelijke moment dat de RepRap gebouwd werd. Dat was een open source prototype-machine waarmee je ingewikkelde 3-dimensionele voorwerpen kon maken door plastic te smelten naar een bepaalde vorm. Je kon de RepRap gebruiken om een RepRap te bouwen, en daarmee kon de machine zich zogezegd “voortplanten”.
Tegenwoordig heb je voor een paar honderd Euro al een 3D printer, maar naargelang de grootte van de objecten die je kan maken, en de precisie wordt dat meer dan duizend Euro. Het gaat daarbij niet over industri├źle toestellen, maar wel zogenaamde “3D Desktop Printers” voor thuisgebruik. Je sluit hem aan op je computer met een usb-kabel. De machine wordt gevoed met een plastic kabel die het smeltmateriaal aanlevert, en is verkrijgbaar per rol, en ook in verschillende kleuren. Er zijn gebruikersgroepen en er is ook een fotowebsite waar de mislukkingen gedocumenteerd worden: “The art of 3D Print Failure”. Je kan er bv leren dat je printer waterpas moet staan.

www.reprap.org

Stoommachine
De Steamcommunity site kondigt aan dat het “Steam for Linux” beta programma opengesteld is voor het publiek. Er is ook een steam installatie pakket beschikbaar in een publieke directory op het internet (*). Voordien was de testversie enkel in beperkte kring beschikbaar, in een testprogramma beperkt tot 1000 ervaren Linux gebruikers.
Om de opvolging van de fouten vlot te laten verlopen is een speciale GitHub dienst geopend, waar gebruikers zelf fouten kunnen melden en de toestand ervan opvolgen.
Verder hebben ze een mailing list om geïnteresseerden op de hoogte te houden van updates.
De Steam Game Engine die ontwikkeld wordt door het Valve Linux team, zal Linux gebruikers toelaten computerspelletjes te spelen als Team Fortress 2, Serious Sam 3, Killing Floor en andere.
Valve werkte ook mee aan nieuwe NVIDIA GeForce drivers voor grafische kaarten, die de snelheid op Linux verbeterde, soms zelfs verdubbelde.
Spelen op Linux wordt populairder, bleek alvast uit de cijfers van de downloadsites van Ubuntu. Het Ubuntu Developer Center publiceert maandelijks een lijst met de populiarste software, zowel van de betalende als de gratis downloads. De top-10 van die lijsten bestaat voor een steeds groter deel uit computergames.
Hier de top-10 voor november..

* repo.steampowerd.com/steam

QT 5.0
Op de Qt Blog werd het programmeerplatform Qt 5.0 aangekondigd. Het is een open source C++ programmeerplatform dat beschikbaar is voor Linux, Mac OS-X en Windows. Qt 5 is volgende grote stap na de Qt 4 reeks, die ondermeer gebruikt wordt om de KDE desktop te maken. Qt 5 zou grotendeels compatibel blijven met Qt 4, zodat programma’s die gemaakt werden voor Qt 4 met geen of weinig aanpassingen kunnen gecompileerd worden op Qt 5.
Aan deze versie hebben 427 mensen meegewerkt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.