Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Over het randje * Nieuwe R4 * Nature bant AI * Ofcom data * Nieuwe monopoly-zaak Google

i-nieuws 6 na 6 ** June 15th, 2023 by wim.webgang **

Over het randje

De Edge browser van Microsoft heeft een ingebouwde beeldverbeteraar ingebouwd. Die kan de resolutie van het beeld opkrikken. Maar daarvoor sturen ze wel een link van het beeld dat jij bekijkt op internet naar Microsoft.
Natuurlijk hoduen ze dat niet bij. En natuurlijk hebben ze eerst toestemming gevraagd aan de gebruiker. Of nee, maar ze gaan dat wel vragen.
En de gebruiker zal het ook kunnen afzetten moest hij toevallig zo’n privacy purist zijn.
Dus ofwel traint Microsoft een KI programma met de combinatie van jouw profiel en het beeldmateriaal, mogelijk voor toekomstige toepassingen.
Ofwel gebruiken ze die online verbinding om live de afbeelding te “verbeteren”. Dus te bepalen hoe die afbeelding er bij jou uitziet.
Dat is waar het op neerkomt: Microsoft bepaalt dus hoe het beeld van een website er bij jou op dat moement gaat uitzien. Zijn de gebruikers van Edge zich daar van bewust? En aangezien verbeteren een verandering is, hebben ze het recht om de afbeelding van websites te veranderen?

Of is dit het antwoord van MS aan Google voor hun “webp” formaat?

Nieuwe R4

Het open source hardwareproject Arduino kondigde een nieuw microcontroller bord aan in de reeks van de Arduino UNO. Het nieuwe bord heet Arduino UNO R4, en zal verschijnen in twee uitvoeringen: UNO R4 minima en UNO R4 WiFi. De voorganger R3 was een 8 bit ATmega microcontroller en bestaat al meer dan tien jaar en miljoenen gebruiker bouwden er projecten mee.
De hersens van het nieuwe UNO R4 bord worden gevormd door een 32-bit Renesa RA4M1 Cortex M4 processor, die weer wat krachtiger is dan die in de vorige bordjes. De processor draait aan 48 MHz en zou dus drie keer sneller moeten zijn het vorige model UNO R3. Het SRAM geheugen bedraagt 32 kB ipv 2 kB, en het flash geheugen bedraagt 256 kB in plaats van 32 kB, zodat je projecten kan maken met grotere, complexere programma’s. Het bord heeft een USB-C aansluiting om programma’s in te laden (en eventueel voeding te krijgen). Het bord kan voorzien worden van spanning tot 24 Volt, waar de R3 maar tot maximum 20 Volt aankon. De UNO R4 beschikt over een CAN bus aansluiting voor communicatie met andere apparaten, bekend uit de autoindustrie. Er is ook aan 12 bit DAC ingebouwd zoals je in eenvoudige geluidskaarten vindt.
De minima is de goedkopere uitvoering, terwijl de uitvoering met WiFi een Espressif S3 WiFi module bevat en dus meer kost.
Verder houdt het bord zich aan de standaard van de vorige UNO bordjes, zodat het compatibel is met de bestaande “Shields” of uitbreidingsborden die op de contacten van de UNO passen, en het werkt ook met 5 Volt, zodat de voedingen passen.
De details van het bord zijn nog niet helemaal vrijgegeven, en op de site van Arduino is een foto zichtbaar met een geel vlak dat een deel van het bord verbergt. Alleen als ontwikkelaar van software voor het bord kan je momenteel intekenen om een exemplaar te bestellen nog voor het algemeen beschikbaar wordt voor verkoop.

DAC= Digital Ananlogue Converter

Nature bant AI

Het blad Nature heeft in zijn editoriaal aangekondigd dat het geen beelden of video’s gaat gebruiken die gemaakt zijn met Kunstmatige Intelligentie-generatoren. Ze maken zich zorgen over de integriteit van hun wetenschappelijk imago, over privacy en toestemming van materiaal dat gebruikt is om het KI model te trainen, enz.
Het blad heeft een lange geschiedenis, het werd opgericht in 1869, en is dus al meer dan 150 jaar oud. Dan kan je je al eens zorgen maken over je reputatie. Ze discussierden intern maanden over deze beslissing, en wonnen ook externe raad in.

Ofcom data

Ondanks de “off” in de naam van het Britse Ofcon, werden hun systemen online gekraakt door computerinbrekers.
Ofcom is de Britse telecom toezichthouder, zoals ons BIPT. Ofcom is de instantie waar de Brit terecht kan met klachten over internetverbinding, telefoon, tv, radio, post, enz. Ook voor informatie over prijzen en snelheden van internetverbindingen.
Helaas heeft de toezichthouder niet genoeg toezicht gehouden op de toegang tot de dossiers waaraan ze werkten. Ook de gegevens van honderden van hun eigen werknemers kwamen in verkeerde handen.
De inbraak zou het werk zijn van de bende met de naam “MOVEit”.
Die bende brak voorheen ondermeer in bij de BBC en British Airways, toen werden ze de “Clop gang” genoemd.

Nieuwe monopoly-zaak Google

Er duikt een nieuwe monopoly zaak op tegen Google in Europa. Het zou de zwaarste anti-trust zaak tegen Google worden, en gaan over de advertentietak van Google, die zorgt voor zo’n 4/5 van alle Google inkomsten. Zo zou Google bv jaarlijks meer dan tweehonderd miljard uit zijn advertenties halen.
Gisteren woensdag moest de aanklacht verschijnen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.