Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe Proxmox * UniventionCS * Gelekt via hoorzitting * Kunstmatige suiker * Electrisch vervoer

i-nieuws 6 na 6 ** June 29th, 2023 by wim.webgang **

Nieuwe Proxmox

Er is deze maand nieuwe Proxmox software verschenen: Proxmox Virtual Environment 8.0 en Proxmox Backup Server 3.0.
Beiden zijn gebaseerd op Debian Gnu/Linux 12, begenaamd “bookworm”.

Proxmox VE of Virtual Environment is een open source systeem voor het beheer van virtuele omgevingen als servers, netwerk en opslagsystemen.
Het integreert Linux, Linux containers en de KVM hypervisor. Het gebruikt een web-based controlepaneel om de virtuele servers en de containers te beheren.
Het kent software defined storage om de opslag te bundelen en flexibel beschikbaar te maken.
Het kent clusters om met een combinatie van toestellen mogelijk fouten of uitval live op te vangen. Het heeft geïntegreerd gereedschap om te herstellen van een rampsituatie.
ProxMox VE wordt bv gebruikt in het datacentrum om flexibel de beschikbare hardeware toe te wijzen en uit te breiden.

Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor de backups. Voor fysieke servers kon een backup ’s nachts gedaan worden als er toch geen gebruikers aktief waren, maar in de grote virtuele systemen die dag en nacht draaien kan dat niet meer.
Proxmox ontwikkelde een eigen backup server, die Virtuele Machines, Linux containers, en echte fysieke servers kan backup-en. En die bij problemen ook snel terug kan halen uit de backup en terug beschikbaar kan maken.
Ze gebruiken een incrementele backup, waarbij alleen de verschillen tussen de huidige en de vorige toestand worden opgeslagen voor een nieuwe backup, en is daarom spaarzaaam met netwerkcapaciteit en opslagruimte voor de backup. Bij het opslaan van de backup kan encrypty toegepast worden voor de veiligheid.
Ook hier wordt het beheer via een web-based controlepaneel in de browser gedaan (poort 8006).

Deze virtualisatie wordt gebruikt in datacentra waar grote hoeveelheden computers voor veel gebruikers en toepassingen werken, maar vindt ook zijn weg naar de kleinere serverrrooms in bedrijven en organisaties. Bedrijven hebben ook ondersteuning van Proxmox, want hoewel de software open source is, zijn er betalende abonnementen en onderhoudscontracten voor bedrijven die dat willen uitbesteden.
Wie er zelf mee aan de slag wil kan dat; je kan een image downloaden, en zelf op een vrije server installeren.

Aankondigingen zijn terug te vinden op:

https://forum.proxmox.com

UniventionCS

Univention Corporate Server of UCS, is een open source servertoepassing die helpt om je servers, toepassingen, en gebruikers centraal te beheren. UCS is gebouwd op Debian GNU/Linux en installeert zichzelf op een server naar keuze, op een manier die geen specifieke Linux kennis vereist. Je kan vanuit UCS Windows, Linux en Mac systemen beheren via standaard API’s en een webinterface.
Als directory service wordt OpenLDAP gebruikt.
Je kan er bv serverdiensten mee beheren als Webservers, mailservers, printservers enz.
Het gebruikersbeheer laat toe gebruikers bij te maken, hun wachtwoord in te stellen, en de rechten toe te kennen voor bepaalde diensten. Voor gelijkaardige gebruikers kunnen groepen en templates aangemaakt worden. DNS en DHCP zijn geïntegreerd.
Je kan deze UCS downloaden en zelf installeren, en ook hier zijn er abonnementen voor bedrijven die een externe partij nodig hebben voor professionele ondersteuning.
Er is een Univention app center catalogus met ondermeer Etherpad, jitsi meet, kopano, wordpress, matrix, Nextcloud, Gitlab Enterprise, Egroupware, Dudle (een soort open source Doodle) enz.

De UCS download is beschikbaar van de website www.univention.com

Gelekt via hoorzitting

Door een hoorzitting van de FTC, de Amerikaanse overheidsinstelling die waakt over ondermeer monopolievorming, kwamen er interne documenten van Sony naar buiten.
Die had Sony verstrekt op vraag van de FTC, die bezig was met een onderzoek naar de praktijken van Microsoft. De documenten van Sony werden aangeleverd met een aantal zwart gemaakte passages die vertrouwelijke informatie bevatten.
De documenten met de doorstreepte tekstdelen werden ingescand, en publiek gemaakt. Als je de scan goed bekijkt dan zie je in de zwarte balkjes toch een soort lichtere delen, alsof de oorspronkelijke tekst een beetje blinkt. Als je er zo naar kijkt kan je de verborgen tekst ontcijferen. Dat leverde achter-de-schermen informatie op over de ontwikkeling van games als Horizon Forbidden West, The Last of Us enz.
Het ontwikkelen van zo’n game kost blijkbaar meer dan 200 miljoen, en er werken twee-tot driehonderd werknemers aan mee. De ontwikkeling kan jaren duren, soms verlopen er vijf jaar vanaf de start van de ontwikkeling tot het spel klaar is.
Call of Duty van Activision is misschien het populairste spel, en blijkbaar komt er eind dit jaar nog een nieuwe versie van uit. Er zijn gamers op de playstation die alleen maar dit game spelen, en voor Sony is het spannend wat Microsoft gaat doen nu ze de makers ervan hebben opgekocht. Microsoft zou het alleen voor XBox kunnen uitbrengen, waardoor Sony een deel van zijn markt ziet verdwijnen.

/28/23777220/guess-how-much-sony-paid-to-make-horizon-forbidden-west-and-the-last-of-us-part-ii

Kunstmatige suiker

Volgens Reuters staat er een veelgebruikt kunstmatig zoetmiddel op het punt om te verschijnen op de lijst van carcinogenen of mogelijk kankerverwekkende stoffen van het IARC (International Agency for Research on Cancer).
JECFA, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie dat zich bezighoudt met onderzoek naar additieven in voeding, gaat het produkt aspartaam onderzoeken, en zal rond half juli de resultaten bekendmaken.
De genoemde stof wordt gebruikt als alternatief voor suiker in snoep en frisdrank.
De dieetproducten zullen misschien op zoek moeten naar een alternatief voor het alternatief voor suiker. Alhoewel internationale groepen die de fabrikanten van de zoetigheden vertegenwoordigen al geprotesteerd hebben tegen de communicatie. Ze trekken de autoriteit van de IARC in twijfel, en vinden dat het onnodig paniek zaait.
Anderzijds is er al een fabrikant die aspartaam uit zijn drankjes verwijderde.

Electrisch vervoer

In Italië loopt een miljardenproject om treinen op electrische batterijen te laten rijden.
De Hitachi Massaccio trein is een hybride die op diesel, op electriciteit en op batterijen kan rijden. Er zijn er nu twintig in gebruik genomen. De trein telt drie tot vier rijtuigen en kan 300 passagiers vervoeren. Als de trein door bewoond gebied rijdt, wil men de uitstoot en de geluidsverlast beperken door hem electrisch te laten rijden, ook op plaatsen waar normaal diesel gebruikt wordt omdat er geen hoogspanningsleidingen zijn. Ze kunnen maar zo’n 15 km op batterijen rijden, dan zijn die leeg. De batterijen worden bijgeladen als er terug leidingen zijn. Toekosmtige modellen zullen nog verbeteringen bevatten, en moeten tot 100 km autonomie op batterijen halen. Waar mogelijk zullen de verbeteringen ook op de huidige hybride modellen toegepast worden.
Ook voor de rest van de productie van die treinen heeft de fabrikant geprobeerd de CO2 uitstoot laag te houden, er is voor meer dan 90 procent met gerecycleerd materiaal gewerkt. Als de trein moet remmen, wordt er via dynamo’s in de remmen electriciteit opgewekt. De treinen zouden nu al de helft verbruiken van gelijkaardige diesel modellen. Op termijn moeten het er 135 worden in het spoorweg-netwerk van Trenitalia.
Met electrisch vliegen gaat het iets minder goed. De NASA heeft juist aangekondigd het project van een electrisch vliegtuig op Litium-ion batterijen stop te zetten. Hun experimentele project X-57 liep vertraging op omdat het leed aan verschillende veiligheidsproblemen, en het oplossen daarvan was budgettair niet meer haalbaar.

Wie nog een blik op het model wil werpen, kan het nog vinden op de site van de NASA:

https://www.nasa.gov/feature/x-57-project-creates-paths-toward-electric-aviation

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.