Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BCP: print probleem

Uitzending do 18:00 ** June 22nd, 2023 by wim.webgang **

Exit gb.pdf
Bij installatie van BCP op een recente Gambas3 programmeeromgeving (op Linux desktop) kan je een foutmelding krijgen ivm de “pdf” component (“gb.pdf missing”). Inderdaad, in Gambas is gb.pdf op pensioen gestuurd en vervangen door de “poppler” library (gb.poppler) vanaf Gambas 3.15.0. (zie aankondiging hier (06 juli 2020))
Helaas is het niet zo eenvoudig als “pdf” afzetten en “poppler” aanzetten. Bij mij loopt de tekst helemaal door elkaar, alsof op een oude typmachine of matrix-printer de rol het papier niet verder gedraaid heeft bij het typen van een nieuwe lijn.

gb.pdf <> gb.poppler
De “pdf” en de “poppler” library gedragen zich dus niet hetzelfde. Als je alle code hetzelfde laat, en je vinkt in plaats van de ontbrekende “pdf” de nieuwe “poppler” aan, gaat het mis. Bij overgang naar de poppler component moet je je broncode aanpassen. Op het eerste zicht lijkt het gemakkelijk te verhelpen: ergens moet er wat meer opgeschoven worden naar onder, carriage return, harde return, line feed, of hoe het ook mag heten.
Er is wel hoop, want de Gambas programmeeromgeving kan printen sinds 3.14.0, en in de huidige 3.18.x kan je nog altijd je broncode vanuit Gambas3 printen, met paginanummer en header.

To print or not to print
Maar het blijft de vraag hoeveel prioriteit het vrijwilligers-team van Webgang developers er aan hecht.. (printen wordt in de praktijk niet wekelijks gebruikt, eerder uitzonderlijk zelfs, en je kan de teksten ook altijd kopieren en elders inplakken om te printen, zonder veel moeite.)

Conclusie
- BCP kon het nieuws printen van ongeveer versie 0.3.1
- in “oude” versie van BCP en “oude” versie van Linux/gambas3 werkt het printen via pdf.
- bij combinatie van nieuwere Linux installatie / nieuwere Gambas3 kan er een probleem ontstaan (met de huidige/oude broncode van BCP, bv nieuw geïnstalleerde openSUSE 15.3 + Gambas 3.18).
- als de code aangepast wordt aan de “poppler” component, zou printen terug moeten werken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.