Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Google betaalt voor nieuws * Nvidia open source * El Salvador verliest * Verlies bij coinbase

i-nieuws 6 na 6 ** May 12th, 2022 by wim.webgang **

Google betaalt voor nieuws

Uitgevers uit ondermeer Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben hun slag thuisgehaald: Google gaat nu betalen voor hun nieuws.
Google gaat de komende maanden met nog meer mediabedrijve akkoorden sluiten, en maakt een online tool beschikbaar om dat te vergemakkelijken. Het zou gaan over duizenden nieuwsuitgevers.
De huidige overeenkomsten gaan vooral over Duitse uitgevers, zoals die van “Der Spiegel”, en “Die Zeit”.
Daarmee voegt Google zich eindelijk naar een wet die al drie jaar geleden in Europa werd goedgekeurd.

Nvidia open source

Na jaren van klachten uit de Linux wereld, heeft Nvidia nu toch eindelijk de stap gezet naar open source drivers voor de Linux kern. De user-space software blijft closed source, maar de Linux GPU kernel module wordt formeel open source. De GPU wordt zowel gebruikt op de desktop, als in specifieke toepassingen op servers in data centra, en beide soorten gebruik zullen er voordeel bij hebben.
In 2012 had Linus Torvalds in een lezing uitgehaald naar Nvidia, en daarbij voor de grap het F-word gebruikt. Nvidia verdedigde zicht toen dat ze de frustratie begrijpen maar dat ze hun keuzes gemaakt hebben, die niet iedereen zullen bevallen.
In 2019 kwamen er al signalen dat Nvidia aan “iets” open source werkte, maar het heeft in totaal dus 10 jaar geduurd na de uitval van Torvalds. Nu is het dan eindelijk zo ver, en Nvidia brengt code uit onder een dubbele licentie: de MIT en de GPL licenties.

https://github.com/NVIDIA/open-gpu-kernel-modules

El Salvador verliest

De president van El Salvador had vorig jaar in september aangekondigd de bitcoin tot wettelijk betaalmiddel te verklaren.
Bovendien zou het land zelf een bitcoin portefeuille aanleggen.
Daarvoor koopt hij bitcoins aan voor El Salvador, en ze hebben nu meer dan 2300 bitcoins, waarvan de laatste schijf van 500 bitcoins nog deze week. El Salvador betaalde daar meer dan honderd miljoen dollar voor, maar door de dalende koers van de bitcoin, zijn ze nu nog maar zo’n 75 miljoen waard.
De overheid maakte een digitale portefeuille-app om de inwoners aan het gebruik van bitcoins te doen wennen, en gaf iedereen voor dertig dollar waarde in die portefeuille. Dat trok wel wat gebruikers aan , waarvan er nog een twintig procent de portefeille app bleef gebruiken na het incasseren van de beloning.

En terwijl waarnemers de kredietwaardigheid van het land in vraag beginnen stellen, plant de president een nieuwe stad, een soort bitcoin city. Dat zou een stad zijn waar alles met bitcoins wordt betaald, ook de btw, en waar er verder geen belastingen zijn. De energie zou er komen van een vulkaan.

Verlies bij coinbase

Het grootste wisselkantoor voor digitale munten in de VS, Coinbase, moest toegeven dat hun gebruikersbasis met zo’n vijfde gezakt is. De financiĆ«le resultaten van het bedrijf laten ook dikke verliezen zien, honderden miljoenen in het laatste kwartaal.
Bovendien kunnen ze niet garanderen dat de klanten die hun cryptomunten bij Coinbase bewaren, hun munten kunnen recupereren als Coinbase failliet zou gaan. Coinbase houdt meer dan 250 miljard bij voor zijn klanten.
De baas van Coinbase gaf ook toe dat ze onder druk van de Nationale bank van Indiƫ hun aktiviteiten daar hadden teruggedraaid.

BAC-UST link

In 2020 dook Basis Cash op, een “algoritmische stablecoin” digitale munt die probeerde zich vast te klinken aan minstens de waarde van de us-dollar. Maar de BAC, zoals Basis Cash afgekort wordt, zakte in 2021 onder de dollar, en bereikte een dieptepunt van 1 cent.
Een van de anonyme mede-stichters van de BAC blijkt Do Kwon te zijn, oprichter van Terraform Labs, en uitgever van de stablecoin TerraUSD, afgekort UST.

Ondertussen gaat het ook niet zo goed met UST, want die schommelde onder de dollar, tot rond een halve dollar.
En ook de LUNA, een ander digitaal token, was in vrije val, waar he top een week meer dan negentig procent zakte.
Do Kwon is op zoek naar bijkomende geldschieters.

De Amerikaanse overheid is aan het bekijken of stablecoins moeten gereglementeerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.