Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Privacy-dropbox?

i-nieuws 6 na 6 ** July 24th, 2014 by wim.webgang **

Privacy-dropbox?

De onthullingen van Snowden werken nog steeds door, evenals zijn huidige commentaren. Door de onthullingen worden veel vragen gesteld over diensten op internet, zoals Dropbox. Zijn de gegevens in mijn dropbox account ook ter inzage van de NSA, en of van anderen? Volgens Snowden is dropbox “hostile to privacy”.

Net nu Dropbox een filiaal opent in Groot-Brittaniƫ, kunnen ze dan ook niet anders dan daarop reageren.
Volgens de verantwoordelijke voor de zakelijke klanten houdt dropbox de data op de servers versleuteld bij. Maar als de gebruiker extra bekommerd is om zijn privacy moet hij zelf encryptie gebruiken op zijn bestanden, voor hij ze bewaart op dropbox.

Maar dan moet hij ook de nadelen erbij nemen, merkt hij op. Er worden net allerlei aantrekkelijke nieuwe diensten aangeboden als zoeken in je data, previews op het scherm, enz. Dat werkt niet als je zelf je data versleutelt. Bovendien waarschuwt hij voor het vergeten van het wachtwoord; de data is er dan nog en zij kunnen niet helpen.

Om de afstraling van betrouwbaarheid te verhogen, zo lijkt het wel, namen ze een paar maanden geleden Condoleezza Rice op in hun bestuur. Die maakte naam als harde tante onder Bush, en was bovendien betrokken in het opzetten van het spionageprogramma dat nu door Snowden aan de oppervlakte werd gebracht, dus niet iedereen was enthousiast.

Het punt van Snowden is echter dat Dropbox ook gewoon moet gehoorzamen als de overheid data van gebruikers opvraagt, of dat bij een of andere inbraak of fout de data in verkeerde handen kan komen. Snowden beveelt aan een dienst te gebruiken die alleen je versleutelde bestanden bewaart, zonder zelf de sleutel te hebben. Dan valt er al minder te halen door overheden. Dropbox zegt dat ze minder dan 250 aanvragen van “national security” kregen het voorbije jaar.

EFF volgt een aantal bedrijven op, en er is een opmerkelijke evolutie op een jaar tijd:

https://www.eff.org/who-has-your-back-2014

https://www.eff.org/who-has-your-back-2013

….
(je kan teruggaan tot 2011)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.