Closed source: Hier scheiden onze wegen
Uitzending do 18:00 ** January 2nd, 2025 by wim.webgang **Volksdata van VW
We eindigen ons programma met een fagment van de talk op het CCC congres over de datalek bij de softwaretak van de volkswagengroep.
Wat is het perspectief voor “Re-licensed” open source projecten?
De Linux Foundation startte een project dat dit keer geen softwareproject was, maar een onderzoek naar de gezondheid van open source projecten, meer bepaald projecten waarin overgeschakeld werd naar een minder vrije licentie.
Ze namen drie projecten onder de loep: Elasticsearch, Redis, en Terraform.
Redis is de afkorting van Remote Dictonary Server. Het is software om een database in het geheugen te houden, waardoor die veel sneller is, wat bv handig is voor cache toepassingen. Het is geen relationele database, maar een NoSQL database, die werkt met een key-value systeem en een secondaire neerslag op disk. Het ondersteunt ook clustering. Redis is geprogrammeerd in C, maar kan vanuit veel verschillende programmeertalen gebruikt worden. Veel grote website-systemen gebruiken Redis.
De eerste code werd geschreven door een Italiaanse programmeur die het nodig had voor analysewerk dat hij met zijn opstartend bedrijfje deed. Hij maakte zijn code open source, verschillende projecten begonnen Redis te gebruiken, en commerciële bedrijfjes die Redis dienstverlening deden. Bij één daarvan, Redis Labs, ging de oospronkelijke programmeur in dienst in 2015. Maar er waren ook andere programmeurs die er aan werkten, en veel andere programmeurs van andere bedrijven of organisaties, een gezonde “community” dus.
Redis Labs had ondertussen aan de licentie gesleuteld, en zich hernoemd tot Redis, zoals de software. Ze kochten alle rechten op de naam en in 2020 stapte de originele programmeur op bij Redis, en liet het het project helemaal in hun handen. Daar bleef men aan de licentie sleutelen, om in 2024 bij een helemaal eigen licentievorm uit te komen die ze “source available” noemen, terwijl het vroeger een BSD licentie was.
Allerlei externe programmeurs haakten af, en uiteindelijk werken er alleen nog programmeurs van Redis zelf aan de software.
Er werd door de oorpsronkelijke community van de vroegere versie die nog een een BSD licentie was uitgegeven, een nieuw project gestart met de naam Valkey, onder een BSD licentie. Deze zogenaamde “fork” werd gesponsord door de Linux Foundation, en had na vijf maanden een release klaar. Er werkten 18 vroegere programmeurs aan mee, 11 nieuwe, en ze werken voor tien verschillende werkgevers.
Bij Elasticsearch (een zoekmachinesoftware) onstond er na het invoeren van een nieuwe licentie ook een afsplitsing onder de naam OpenSearch. Het bedrijf Elastic begon in 2021 met wijzigingen aan de licentievorm, weg van de oorspronkelijke Apache licentie. De fork OpenSearch heeft een Apache licentie maar ook een GNU Affero GPL licentie, en is dus zowel “open source” als “Free Software”.
En bij Terraform (datacenter management software oorspronkelijk onder de Mozilla Public License) heette de fork OpenTofu. Die onstond nadat Hashicorp, het bedrijf achter Terraform, in 2023 overschakelde op een commerciële licentie.
Het onderzoek concludeert dat de afgesplitste projecten die met een open source licentie blijven werken, een grotere organisatorische diversiteit hebben dan de gesloten projecten, wat een gezondere situatie is voor de evolutie van de software.
Community Health Analytics in Open Source Software: https://chaoss.community/
Elasticsearch, Terraform, Redis: https://en.wikipedia.org/
M: 2/1+2; 1:7