EU OS * WattWise * Back to Basic * Veilige VPN verbinding

EU OS
Het is nog maar een “proof of concept”, maar EU OS is de start van een Europese Linux distributie, van de EU voor de overheidssector.
En natuurlijk moeten ze niet van nul beginnen om een EU Linux te maken, ze kunnen beginnen van eender welke Linux die bestaat. In dit geval kozen ze om te vertrekken van Fedora voor hun proof of concept, en als desktop kozen ze voor KDE-Plasma.
Het doel is een volledig eco-systeem te maken waar diensten uit de publieke sector gebruik van kunnen maken voor hun eigen systemen. Er is dan een gemeenschappelijke basis voor uitwisseling van kennis, waar in laagjes volgens de noden dingen aan toegevoegd kunenn worden voor de uiteindelijke toepassing van gebruik.
De inspanning gaat samen met het gebruik van open standaarden voor het uitwisselen van documenten en informatie (in plaats van eigen commerciële standaarden van leveranciers zelf, die dan ook aan de touwtjes trekken van die zogenaamde standaard)
De open source aard van het systeem geeft overheden de mogelijkheid zelf controle te doen op de broncode van het systeem, of audits te laten doen door zelfgekozen partners.
Er zijn in Europa wel een paar voorbeelden, zo wordt verwezen naar de Franse politie die hun eigen Linux systeem hebben, gebaseerd op Ubuntu.
En vorig jaar rond deze tijd kondigde de meest noordelijke Duitse deelstaat aan om de weg van de onafhankelijk in te slaan, en over te schakelen op bv Libre-Office, Linux enz.
De politieke wereldsituatie kan deze initiatieven misschien een zetje geven. En het zou natuurlijk interessant zijn een volledige eigen Europese software en cloud sector te zien ontstaan, die ons onafhankelijker maakt van de VS, met eigen kenniscentra en afgeleide produkten en diensten.
Als broncodebeheersysteem koos EU OS alvast niet voor het door Microsoft opgekochte github, maar voor het succesvolle alternatief “GitLab”:
https://eu-os.gitlab.io/goals#from-home
https://eu-os.gitlab.io/
https://www.slideshare.net/slideshow/french-gendarmerie-nationaleubuntulibrecon2014bilbao/43013966
https://www.schleswig-holstein.de/DE/landesregierung/ministerien-behoerden/I/Presse/PI/2024/CdS/240403_cds_it-arbeitsplatz.html
WattWise
WattWise is een programma dat ontwikkeld is om het verbruik van computers aan te passen aan de pieken van het electriciteitsverbruik en de bijhorende prijzen.
Het werd gemaakt door een ingenieur die een nieuwe computer aan het bijeenpuzzelen was, en tot de conclusie kwam dat die wel snel zou zijn met zijn vier GPU’s, maar ook veel stroom zou verbruiken, op zijn maximale belasting zelfs 1400 watt. Hij begon dus te monitoren wat het werkelijke verbruik was met een speciaal tussenstuk op het stopcontact dat het verbruik meet, wat hij dan uitlas met zijn smartphone of zijn Home Assitant dashboard, een domoticatoepassing. Maar dat vond hij niet handig, hij wilde het liever in een terminal venster kunnen opvolgen, zoals htop en nvtop, nload enz. Dus maakte hij zelf een command line tool. Als het het programmaatje start kan hij het verbruik op het moment opvolgen, zowel in vermogen (W) als in stroomverbruik (A), met historische gegevens, dus een grafiekje van het voorbije verbruik. Toen dat allemaal werkte was het mooi om naar te kijken, maar tegelijk riep het op om er iets mee te doen. Dus werkte hij verder, en ging hij kijken naar de prijzen van de stroom op het moment van het verbruik. Zijn electriciteitsleverancier gebruikt een systeem van ToU prijzen, dat wil zeggen dat stroom verbruiken tijdens de piekuren meer kost dan tijdens de daluren. Nu werd het tijd voor aktie: hij liet zijn programma op basis daarvan de rekenkracht van de comptuter bijregelen; in de piekuren wordt de rekenkracht wat teruggedraaid, bv door de frequentie van de processor van 3,7 GHz terug te brengen naar 1,5 Ghz, wat hem een paar honderd watt uitspaart. Het aanpassen van de GPU zal nog meer invloed hebben, maar misschien ook moeilijker zijn. Misschien zal het geheel uiteindelijk meer toepassing vinden bij servers dan bij desktops. Een deel van de monitoring software heeft hij als open source vrijgegeven.
Meer op zijn website:
https://www.naveen.ing/cli-for-smartplugs/
Verder:
htop: Linux command line tool om processen (draaiende programma’s) te monitoren
beetje geavanceerdere versie van (en betere weergave dan-) top
nload: Linux command line tool om netwerk te monitoren
bv sudo zypper install nload
nvtop: Linux command line tool om GPU (grafische kaart) te monitoren
(iets nieuwer en misschien niet in elke standaard repository aanwezig).
https://www.cyberciti.biz/hardware/nvtop-command-in-linux-to-monitor-nvidia-amd-intel-gpus/
Back to Basic
Bill Gates viert de vijftigste verjaardag van Microsoft met nostalgie. Hij kijkt immers terug op de evolutie van Microsoft als “bittersweet”. Het “sweet” gedeelte zal wel op zijn bankrekening staan, maar het bittere krijgt hij daarmee niet weg: de slechte naam die het bedrijf ondertussen heeft, met zijn brutale beslissingen, gulzige licentiepraktijken en doorlopend monopoliegedrag.
Hoe mooi waren toch die begindagen, denkt hij, toen hij samen met zijn maatje Paul Allen een eenvoudige programmeertaal voor voor de nieuwe zelfbouwcomputer voor hobbyisten, voorloper van de pc, schreef. Ze kenden BASIC dat als taal op de universiteiten al tien jaar in gebruik was, dikwijls inclusief broncode, en ze maakten een vertaling voor de MITS Altair 8800: Altair Basic.
Hij bluft zich binnen met een demonstratie die ze op een 8080 processor emulator schreven, gemaakt op een PDP10 in het computerlab van hun universiteit, want ze hadden zelf helemaal geen Altair computer.
Maar MITS, makers van de Altair, ware zelf niet vies van bluffen; het eerste artikel dat moest verschijnen over hun computer, ging bijna niet door omdat het opgestuurde prototype-toestel in een staking geblokkeerd zat onderweg, en nooit op de redactie van het tijdschrift aankwam. Toch verscheen er een artikel, en de gepubliceerde foto was er een van een indrukwekkende kast met knopjes en leds, die echter binnenin leeg was omdat het een snel nagebouwde replica was.
Iedereen blij dus, en Micro-Streepje-Soft, zoals ze toen heetten, had hun eerste product: een versie van BASIC.
Om zijn weerzin voor de bittere strijd tegen Linux en de open source en free software wereld uit te drukken, geeft hij nu de broncode van die eerste BASIC vrij. Die is zelf geschreven in ASSEMBLY, dus niet dat we er nu nog veel mee zijn, als we het al kunnen lezen. En wie hem zelf wil laten draaien, die zal het moeten overtikken; het is helaas geen broncode, maar een pdf-je. Het is eigenlijk een scan van een print op kettingpapier van de code, en op die print staat “10-sept-75″ en verder: “File will be deleted after printing”. Als auteurs: “GATES/ALLEN/DAVIDOV”
Misschien is het trouwens ook niet veel nieuws. Er was al “originele broncode van BASIC” te vinden op:
https://github.com/brajeshwar/Microsoft-BASIC-for-6502-Original-Source-Code-1978
Misschien diende het allemaal meer als promotie voor zijn autobiografieën die hij binnenkort uitbrengt.
Veilige VPN verbinding
Het internet is de ideale manier om te verbinden met een computer of server op afstand, maar om het luistervinken onderweg te vermijden, wordt gebruik gemaakt van VPN’s. Dat is een Virtual Private Network, wat betekend dat door de gegevens versleuteld over de verbinding te sturen, je van het publieke internet netwerk een prive netwerk maakt. Virtueel dan, want het blijft natuurlijk datzelfde internet, alleen maak je het onmogelijk om je verkeer te lezen. Het gaat als het ware door een “tunnel”.
Maar daar loert ook de tunnel-visie. Gebruikers die het door hun werk opgezette VPN gebruiken zijn enthousiast, en steeds meer gebruikers gaan het toepassen vanop steeds meer apparaten. Waarom niet vanop je smartphone, je gaat een VPN app downloaden, en je kan verbinden naar de systemen van je werk of organisatie.
De site NineToViveMac berichtte over een onderzoek van Tech Transparency Project naar VPN apps die te vinden waren in de App Store. Die concludeerde dat van de gratis VPN apps er zo’n twintig procent in handen was van Aziatische bedrijven, waarvan sommige duidelijk in handen van het leger van een Aziatische grootmacht. De apps zelf vermelden dat (natuurlijk) niet. Samen hadden ze miljoenen downloads in de VS. Behalve voor werkdoeleinden worden ze ook gebruikt om ongemerkt te gamen of associale media te gebruiken van in het schoolnetwerk, of door dissidenten die hun privacy willen beschermen. Maar op deze manier leggen ze de sleutels in handen van externe partijen, waar ze geen zicht op hebben. Zelfs als het apps zijn van niet-militaire bedrijven, kunnen die gewone bedrijven altijd door de overheid gedwongen worden informatie te overhandigen. Gebruikers kwamen bij de apps terecht door advertenties op Facebook en instagram, soms duidelijk gericht op jonge kinderen, om bv ongemerkt tiktok te kunnen blijven gebruiken als dat verbannen wordt.
In de Financial Times, die mee het onderzoek voerde, verscheen bovendien een artikel waarin vastgesteld wordt dat ook de sancties hiermee overtreden worden door de app-shops. In de namen van de apps zie je bovendien dat ze proberen te verwijzen naar andere software, als Snap VPN dat dus niet van snapchat is. Of naar open source projecten die als betrouwbaar aanzien worden. Zo is er Thunder VPN dat absoluut niets met Thunderbird e-mail programma te maken heeft. Thunderbird is van de Mozilla foundation, en die hebben wel een eigen Mozilla VPN aanbod. Of Signal secure VPN, dat helemaal niets met het non-profit project van de Signal berichtenapp te maken heeft.
Of ze lokken gewoon met de eigenschappen als snelheid, zo doet Speedy Quark VPN, lijkt wel voor heel gehaaste mensen, die snel snel even kijken of het bedrijf wel echt bestaat, en een website met een contactformulier vinden, ok dus en snel installeren. Helaas was dat contactformulier puur decor, het was niet aktief.
De onderzoekers gingen bij zowel de App store als de Play store kijken naar de 100 populairste apps. Van veel apps is de herkomst duidelijk of terug te vinden, maar twintig van de honderd waren verdoezelden dat ze van Aziatische makelij waren. De onderzoekers moesten soms van bedrijf naar bedrijf onderzoek doen, langs Singapore, Kaaimaneilanden enz, om te weten wie er echt achter de app zat. Soms is het ook een kwestie van geschiedenis. Een bestaande commerciële VPN app in de App Store, met bedrijfszetel in Signapore, was eigendom van een ander bedrijf met zetel op de Kaaimaneilanden. Dat hoofdbedrijf werd in 2019 opgekocht door het bedrijf Qihoo uit Shangai, dat volgens het onderzoek vooral werkt voor het leger en andere overheidsdiensten van het thuisland, het wordt beschouwd als een militair overheidsbedrijf door de VS, en staat op de sanctielijst van de VS.
compiled by BCP v.0.6.9