Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

ABL in de lucht * Stratenscanner in China * Chatbabes in Rusland * Materiaalscanner in operatiezaal

i-nieuws 6 na 6 ** December 13th, 2007 by wim.webgang **

13/12/2007


ABL in de lucht

ABL staat hierbij niet voor het Belgisch Leger, maar voor AirBorne Laser.
Dat is een Laserstraalkanon voor een vliegtuig. Het is door Boeing ontwikkeld voor het Raketverdedigingssysteem van het Amerikaanse Leger. Het is de bedoeling om een raket onschadelijk te maken door er een laserstraal met een grote energielading op los te laten. Die laserstraal is niet sterk genoeg om de raket te vernietigen, maar ze zou die zo hard beschadigen dat de raket zichzelf vernietigt, of toch minstens buiten gebruik raakt. Praktijktesten zullen daarvoor het bewijs moeten leveren. Er werden al tests gedaan met een laser met lage kracht, om het principe uit te testen. Vanuit een vliegtuig werden stilstaande en bewegende doelen op de grond getroffen, elke keer raak volgens het bedrijf. Er zijn ook andere, lichtere versies, zoals de ATL: Advanced Tactical Laser. Het verkoopspraatje luidt dat de wapens minder “Collateral Damage” opleveren.

(richt de laser op het artikel)

Stratenscanner in China

De Olympische spelen in Beijing krijgen een supergesofisticeerd computersysteem. Niet om de punten te tellen, maar om de spelen te beschermen tegen de dreiging van het terrorisme. Het systeem is aangesloten op een netwerk van camera’s die doorlopend de omgeving afspeuren. Het is natuurlijk moeilijk om aan een computer uit te leggen waar hij naar moet kijken. Maar toch zou het systeem dat kunnen, het wordt dan ook het Slim ToezichtsSysteem genoemd. Het netwerk wordt nu aangelegd, en moet klaar zijn tegen augustus 2008, als de spelen beginnen. Het is gemaakt door de Amerikaanse computerreus IBM. Die krijgt door het gebruik op de Spelen een mooie etalage voor het systeem, dat ook in de VS in steden als Chicago gebruikt zou gaan worden. Het netwerk is uitgebouwd zoals het internet, het werkt met camera’s die een IP adres hebben. Het zou bestaande analoge camera’s kunnen integreren. Zowel het vergaren als het verwerken van de beelden zijn dure en intensieve toepassingen voor de apparatuur.


Chatbabes in Rusland

In Rusland is een chatbot ontwikkeld die zich in online chat forums voordoet als vrouw. Door een combinatie van sociale technieken en toepassing van een aantal profielen – van “Romantisch” tot “Vluggertje”- laten gesprekspartners zich vangen. Het doel van de CyberLover is eigenlijk in het gesprek persoonlijke details los te krijgen. Uiteindelijk is het in een gesprek heel gewoon om bv een fotootje uit te wisselen of op een link te klikken waarover de andere praat. Daarachter kan dan andere inbraaksoftware schuil gaan die het gemunt heeft op identiteits- en bank gegevens.

Materiaalscanner in operatiezaal

In de VS heeft men vastgesteld dat na een operatie in het lichaam achtergelaten voorwerpen voor een groot aantal problemen kan zorgen als pijn, infecties, bijkomende wonden, en zelfs de dood in sommige gevallen. Maar toch is het enorm moeilijk om met zekerheid alles te verwijderen. Vooral bloedstelpende watten kunnen soms zo doordrongen geraken dat ze helemaal de kleur van het omliggend weefsel hebben gekregen. Zo worden ze uit het oog verloren bij het dichtnaaien. Nu is in samenwerking met de zusters uit een ziekenhuis een systeem ontwikkeld om de watten een barcode te geven. Ze worden allemaal gescand voor gebruik, en een computer houdt de stand van het materiaal bij. Bij het verwijderen worden ze uitgescand, en de computer geeft pas zijn finale akkoord als alle materiaal terug uitgescand is.

Bij 1500 patienten per jaar worden voorwerpen vergeten in de VS.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.