Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Solid * Apple in MM * Debian 25 * Slackware 1.0 * …

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Apple MM

Volgens zdnet zijn er een aantal laptops van Apple verkocht waarin het brein, de intel chip, in een fabriekstoestand stond, de zogenaamde “Manufacturing Mode”. Deze stand van de processor dient om tijdens de productie van computers een aantal automatische testen te kunnen doen. Die testprogramma’s moeten toegang hebben tot bepaalde functies, en daarom wordt de processor in “Manufacturing Mode” gezet. Na het testen moet deze toegang terug gesloten worden door de processor in de gewone stand te zetten. Dat zou dus bij een aantal laptops van Apple niet gebeurd zijn, waardoor de processor toeliet om er controle over te nemen.
Onderzoekers die als premiejagers op zoek waren naar mogelijke nieuwe fouten in intel processoren, ontdekten in de vele instellingen van de omstreden Management Engine de optie van Manufacturing Mode.

Apple heeft via een update in hun besturingssysteem de lekken gedicht voor High Sierra en El Capitain.
Ook andere fabrikanten gebruiken chips van Intel met ME (bv Lenovo), maar daarover hebben de onderzoekers geen uitspraken gedaan.

Solid

Solid is een project van ondermeer Tim Berners-Lee, één van de oospronkelijke ontwikkelaars van het internet, en wel eens de uitvinder ervan genoemd. Helemaal tevreden met de evolutie van zijn uitvinding is hij niet, want het oorspronkelijk vrije world wide web, wat iedereen gelijke kansen en mogelijkheden gaf, is verworden tot een speelbal van grote monopoliebedrijven. Van de vrijheid en de onafhankelijkheid van de gebruikers is weinig overgebleven. En dus begon hij na te denken over wat er anders zou moeten, en hoe. Het resultaat daarvan is “Solid”.

Solid moet ervoor zorgen dat de gebruikers onafhankelijker worden van de bedrijven die hun via het web allerlei programma’s aanbieden. Nu zitten de gegevens in die platformen, en hebben de gebruikers geen controle over wat er met hun gegevens gebeurt. Die bezorgdheid wordt door heel wat privacy-bewuste internetters al langer gedeeld, en door de vele data-lekken beginnen gewone gebruikers er zich ook bewuster van te worden.

Met solid is het de bedoeling dat de gegevens van de gebruikers terug onder controle komen van die gebruikers, maar dat ze er wel overal gemakkelijk aankunnen om ze te gebruiken. Het is een gedecentraliseerd systeem.

Het solid platform is ondertussen zover ontwikkeld dat Tim Berners-Lee oproept om er applicaties mee te bouwen. Hij zou zelf al een paar demonstratieprogramma’s klaarhebben, waarmee hij kan chatten, een todo list bijhouden, adresboek enz.

De data wordt opgeslagen in een pod: Personal Online Datastore. Het zijn de gebruikers die bepalen wat er mee gebeurt. Op het moment dat bv een gebruiker zijn lijstje van online vrienden op het scherm krijgt, komen die namen niet van een internetbedrijf dat alle namen heeft, maar van de pods van die vrienden zelf!

In zijn visie is er wel plaats voor de bedrijven, maar de verhoudingen zullen veel evenwichtiger worden.

De code is te vinden op GitHub, en om zelf aan de slag te gaan wordt enige kennis aanbevolen van html, css en javascript.

https://solid.inrupt.com/

Begin nu te bouwen:

https://solid.inrupt.com/docs/app-on-your-lunch-break

Debian 25

Op 16 augustus 1993 startte het project van Ian Murdock, en werd “the Debian Linux Release” aangekondigd. De distributie is nog steeds toonaangevend, en vormt de basis waarop andere distributies als Ubuntu worden gebouwd.
Het is ook een geliefde distributie voor servers; en diende als basis voor Raspbian, het standaard systeem van de Raspberry Pi.

Slackware

De 25e verjaardag van Linux, meer bepaald de Linux kern, werd al in 2016 gevierd, ondermeer met een interview met Linus Torvalds op de LinuxCon van dat jaar. Maar de Linux distributies, die de de Linux kern combineerden met allerlei hulpmiddelen en programma’s, maakten er een bruikbaar en bereikbaar systeem van voor de massa. Weliswaar voor de ietswat technisch geïnteresseerde massa in het begin.

De eerste distributie die ik zelf in handen kreeg, op 2 cd’s, was Slackware. Misschien wel de eerste Linux distributie, die in het begin op diskette uitkwam, op stapels diskettes eerder: tientallen diskettes had je nodig om een werkende desktop op je computer draaiende te krijgen.

Ondertussen bestaat slackware nog altijd in al zijn eigenheid; zo hebben ze bv niet het nieuwe opstartsysteem ingevoerd dat in de meeste andere Linux distributies wordt gebruikt.

Aankondiging van versie één van slackware:

http://www.slackware.com/announce/1.0.php


Verder nog Subor, Robotleger, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.