Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Tesla opsteker * Nobelprijs economie * KDE 5.14 * Super Micro

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Tesla opsteker

Tesla heeft een opstekertje met zijn biezonder goede score op de veiligheidstest van twee van zijn wagens, model S en model X, en meer recent met de model 3. De test kijkt naar de kans op verwondingen bij een ongeval bij wagens die in de VS op de markt gebracht worden. De model 3 steekt er momenteel ver boven de andere auto’s uit, en dat zou mee te danken zijn aan zijn gewichtsverdeling. De batterijen zitten verwerkt in de vloer, en maken de auto daarmee stabieler dan auto’s waar het gewicht hoger in het motorcompartiment zit.
Strafpleiter Jef Vermassen heeft dat onlangs aan den lijve ondervonden…

Die positieve resultaten vormen een opsteker voor oprichter Musk, die onlangs een stap terug moest zetten als topman van het bedrijf. Dat kwam door zijn wat te onvoorzichtig tweet gedrag, waarin hij sprak over zijn idee om Tesla terug van de beurs te halen. Maar beleggers nemen dat allemaal niet zo licht op, en de beurswaakhond SEC beschuldigde Musk van koersmanipulatie, en startte een onderzoek. Dat zorgde er op zich voor dat de aandelen onder druk kwamen, en misschien had het meer invloed dan de tweets van Musk. Uiteindelijk moest Musk aftreden als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Maar nu heeft hij nog minder reden om zich in te houden, en hij noemde de SEC in een tweet al de Speculanten Commissie.

Nobelprijs economie

De Nobelprijs economie voor 2018 ging naar William Nordhaus en Paul Romer, en er zit een duidelijke richting in die keuze, waar duurzaamheid en technologie deel van uitmaken. Willian Nordhaus begon al in de jaren 70 het verband tussen economische groei en milieuschade te onderzoeken, en kwam daar al tot verband met de opwarming van de aarde.

Paul Romer gaat bewust met informatie en informatietechnologie om. Hij vindt dat onderzoek zo open mogelijk moet zijn, en hij stelde vast dat het gebruik van gewone commerciele programma’s zijn collega’s zo goed als verplicht om dezelfde software aan te schaffen als ze zijn onderzoek willen checken.
Niet verwonderlijk dat hij daarna bij FOSS terechtkomt. Zo gebruikt hij nu bv Python als programmeertaal voor zijn onderzoek.

Zijn blog had even te lijden onder het slashdot effect:

https://paulromer.net/my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/

Forbidden
You don’t have permission to access /my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/ on this server.
Apache/2.4.18 (Debian) Server at paulromer.net Port 443

.. en al dagen lang. Misschien kan je hier terecht in het internet archief:

https://web.archive.org/web/20180830032137/https://paulromer.net/

Hij gebruikt nu Jupyter notebooks, en dat zijn geen laptops, maar een manier om informatie van bv onderzoek te delen. Het is open source en het laat toe code, documenten, grafieken, data enz te delen.

http://jupyter.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.