Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Programmez in het Frans; Domotica

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Privacy issue
Linux Magazine
In tegenstelling tot de afluisterpraktijken bij “Super Micro” (het zou de naam van de ingebouwde afluisterchips zelf kunnen zijn):
Linux Magazine / LinuxVoice
Een magazine gewijd aan privacy, hoe je privacy te verbeteren op je Linux systeem enz

Programmez! #209 Le magazine des développeurs
(teruggevonden uit mijn vakantiespullen)
In dit Franse tijdschrift van juli/augustus 2017 aandacht voor domotica of home automation, in de vorm van een paar artikels over “Jeedom”. Jeedom is een programma ontwikkeld door 2 Fransen, opent het eerste artikel. Onmiddellijk valt me op dat de twee auteurs van de artikels over Jeedom eigenlijk Belgen zijn, van het bedrijf Oditech.

Jeedom
Jeedom zelf dus, een programma dat het brein kan vormen van de domotica installatie. Het bestaat uit een kern, die kan draaien op lichte hardware als een raspberry pi, op NAS-achtige apparaten, op een virtuele pc, of gewoon op een pc. Het is een onafhankelijke oplossing, dus je hebt geen “cloud” diensten van een andere aanbieder nodig, en dat maakt het zeker interessant voor wie een beetje op zijn privacy gesteld is.

Naast de persoonlijke assistent of smart speaker of eender onder welke vorm het binnenhuisspionnetje mag verkocht worden, is de domotica installatie een interesse-punt voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketinggegevens. Terecht legt dit Franse project dus nadruk op zijn onafhankelijke keuze.

Het programma ondersteunt natuurlijk wel zoveel mogelijke randapparatuur en protocollen. Z-Wave, RFXcom, RTS SOMFY, EnOcean, enz worden vermeld. Verder is het flexibel in uitzicht dankzij views en widgets. Het is flexibel in gebruik dankzij de plugin structuur en een online markt van gratis en betalende insteek-programma’s. Een van de plugins is bv “Arduidom”. Het zal niet verwonderen dat Arduino ingezet wordt in de rand om allerlei metingen en sturingen te doen.

Het programma zelf draait op een webserver die php ondersteunt, en maakt gebruik van JavaScript en NodeJS. Als databank gebruikt het MySQL. Allemaal dingen die op een standaard Linux server gangbaar zijn.

Het artikel vermeldt desings, objecten, plugins, interacties, scenario’s en logs. De core van Jeedom blijkt zowat alles te loggen, en heel wat plugins hebben een eigen logfunctie. Dat lijkt me handig – zeker bij het opbouwen van de domotica installatie als alles nog niet op punt staat. En later om de omstandigheden te checken van eigenaardige of onverklaarbare gebeurtenissen.

Bovendien heeft Jeedom ook een API, zodat het kan interageren met allerlei externe programma’s.

Randapparatuur
Het tweede artikel beschrijft in detail hoe een bewegingsmelder kan aangesloten worden op de Jeedom server. Ze beschrijven daarin welke hardware je nodig hebt, en hoe je het zenderdeel ervan flasht met een ander systeem-firmware.

Er is broncode bijgevoegd, en er wordt uitgelegd hoe je kan waarnemen hoe het programma werkt: via een webpagina die je steeds ververst om de nieuwe waarde te zien, of via de “ESPlorer” console.

En dan komt de kat op de koord: om op afstand gewaarschuwd te worden dat er een beweging opgemerkt is, kan je een externe dienst gebruiken, via een plugin, en kom je toch weer bij een derde partij terecht. Zij gebruiken in hun voorbeeld “pushbullet.com”, die gratis is, maar ze leggen niet uit wat de gevolgen van deze “gratis” zijn.

Het zou interessant zijn om te weten wat het zou kosten om in plaats daarvan m2m (machine to machine) of Lora te gebruiken (in België).

Maar hiermee lijkt ook een breder nadeel van Jeedom en zijn ecosysteem te zijn aangesneden. Je komt heel snel op het punt dat je een betalende plugin nodig hebt. Het aanleggen van iets als een “shop”, waar ontwikkelaars hun plugins betalend kunnen aanbieden als ze willen, heeft blijkbaar als een stimulans gewerkt om geld te vragen voor de plugins.

https://www.jeedom.com/site/fr/soft.html

Hier een Franstalige site die een overzicht geeft van Frans(talig-vriendelijke) domotica software, met enkele collega’s/concurrenten van Jeedom.

Calaos wordt daar gezien als een project om in het oog te houden, maar dat meer aansluiting zou moeten vinden bij de Engelstalige wereld om echt gelanceerd te geraken.

Domoticz

Domoticz wordt incontournable genoemd. Met zijn vijf jaar ontwikkeling een uitgerijpt pakket waarin alles wat aangeboden wordt (en dat is veel) eenvoudig werkt op zowat alle computers; je hebt geen plugins nodig. Er zijn externe, betalende programma’s die met Domoticz kunnen samenwerken.


Assistant pour la maison

En ondanks de nadruk op de Franstalige domotica oplossingen, verwijzen ze toch ook naar enkele andere internationale (meestal Engelstalige) programma’s:

- Home assistent: helemaal consequent ontwikkeld in python, het kan dus draaien op alles waar python op draait, vanaf bv raspberry Pi. Ook voor configuratie wordt consequent met bestanden gewerkt om de instellingen te bewaren. Ik vermoed dat het gemaakt wordt door een Nederlander (http://paulusschoutsen.nl/blog/) Home assistant valt onder een open source licentie (MIT/Apache naargelang waar je kijkt).

- OpenHAB: wordt de standaard genoemd, met de kanttekening dat de interface zelf moet geprogrammeerd worden; er is een mobiele applicatie voorhanden. In de toekomst zou wel een grafische interface beschikbaar komen. OpenHAB heeft een grote gebruikerscommunity en is uitgegeven onder gpl v3.*
* ps: gebruikt JsonDB storage (geen mysql?)

En dan wordt nog een lijstje gegeven met andere software om zelf te verkennen. Eerste op die lijst is DomotiGa, zover ik weet ook een Nederlandse ontwikkeling, geprogrammeerd in Gambas (wat dan toch weer een Franse ontwikkeling is – een object-geörienteerd-achtige IDE/interpreter/compiler voor Linux waarmee zowel scripts als GUI programma’s gemaakt kunnen worden). DomotGa dus, Gpl v3, en gebruikt een MySQL server.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.