Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sabotage * Plastiek is aangekomen * Minimumtax * Apple koopt in * Aurora op de knieën * In de zak * GitHub probleem

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2018 by wim.webgang **

Sabotage

Twee technologiebedrijven zijn in Europa veroordeeld voor het saboteren van de producten die ze hun klanten verkocht hadden. In Italië heeft de dienst die de concurrentie bewaakt, geconcludeerd dat Samsung en Apple door softwareupdates een negatief effect hadden op de prestaties van hun toestel.
De bedrijven kregen boetes van vijf en tien miljoen euro. Doordat de apparaten trager werden, waren klanten meer geneigd om een nieuw te kopen. Niet alleen vertraagde de softwareupdates de werking van het apparataat, maar soms werkte het achteraf gewoon minder goed, sommige functies werkten gewoon niet meer. De gebruikers werden op voorhand niet verwittigd van de gevolgen van de updates, en ze kregen ook geen enkele kans om de originele functies terug te krijgen.

Plastiek is aangekomen

Volgens de New York Times is het plastiek nu terug aangekomen bij de mens. In de stoelgang van mensen uit Japan, Finland, Rusland, Polen, Groot-Brittanië en Nederland is een schare van microplastics terug gevonden. En iedereen testte positief op microplastics.
Biologen hadden gewaarschuwd dat de microplastics via de voedselketen terug bij de mens zouden komen, en dat we niet weten welk effect ze in het menselijk lichaam zullen hebben. Het interessante van de studie is dat de mensen gevraagd werden om een dagboek bij te houden van hun maaltijden. De stalen werden onderzocht op deeltjes van 0.002 tot 0.02 inch. Er werden verschillende soorten plastic ontdekt, zoals polypropyleen en polyethyleen, die bv gebruikt worden voor het maken van plastic flessen en stopjes. Over heel de wereld worden die gemaakt en gebruikt, en het gebruik stijgt nog. Momenteel worden er één miljoen plastic flessen verkocht. Per minuut.

Minimumtax

In Duitsland wordt gesproken over een minimumtax voor bedrijven als Facebook, Google, Uber, enz

Nu ontsnappen die bedrijven omdat ze hun omzetten officieel boeken in landen met lage belastingstarieven, fiscale dumping, of doordat ze eenvoudigweg geen fysieke aanwezigheid hebben voor de diensten die ze digitaal aanbieden.
De belastingssystemen zijn niet mee geëvolueerd.

Maar Europa wil nu zijn deel, en gaat voorzichtig op zoek naar een manier om toch iets te doen; o.m. door te belasten op de gemaakte omzet, bv 3 procent.

Frankrijks trekt aan de kar, maar andere landen, als Ierland, gaan dwars liggen. Ierland heeft veel hoofdzetels van internetbedrijven, en ze willen die niet kwijtraken. Die zijn er immers gekomen vanwege de loktarieven van Ierland.

Als Europa erin slaagt om een Europese taks te heffen, moeten ze die ook nog verdelen onder de lidstaten. Het wordt interessant om te zien wat Groot Brittanie gaat doen, dat bv ook te maken heeft met belanstingsontduiking. Zo heeft volgens de Guardian Apple in Ierland bv 5000 werknemers, en in het VK 6500. Maar de hoofdzetel is in Ierland gevestigd, en daar zijn de belastingen laag voor Apple. Het zou in Groot-Brittanie maar 1/50 van de belastingen betalen die het normaal zou moeten.
En misschien zullen de bedrijven eerst verplicht moeten worden om meer details te geven over wat ze waar doen met welke gegevens, klanten, reklameregie, enz.

Apple koopt in

Apple koopt een deel van Dialog Semiconductor, een Europese chipbouwer, waarschijnlijk het deel met de smartphone gerelateerde ontwikkelingen. Het bedrijf heeft vestigingen doorheel heel Europa (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Griekenland en Turkije); enkele in Groot-Brittanie, en de Westkust van de VS.
Apple zou zeshonderd miljoen dollar betalen. Ze kennen het bedrijf goed want ze werken er al mee samen sinds de eerste iphone. Met de overeenkomst gaan ook driehonderd werknemers over naar Apple.
Dialog doet verder nog zaken voor IOT, automotive, en andere computer en opslagtoepassingen.

Aurora op de knieën

Amazon ligt overhoop met Oracle, de leverancier van hun databanken. Waar Amazon in het begin een online winkel was die de databank van een externe leverancier gebruikte, zijn ze nu zelf geövolueerd naar een technologiebedrijf. Ze bieden allerlei web en clouddiensten aan, en draaien die die meer en meer op eigen software. Zo worden ze stilaan concurrenten van Oracle. Vooral ook omdat ze de onderliggende databanken van Oracle beginnen te vervangen door eigen technologie, die ze Aurora noemen. En ze bieden Aurora als dienst aan in hun Amazon Relational Database Systemen. Ze noemen hun Aurora weinig bescheiden de “relationele databank gebouwd voor de cloud”.

Ook de Oracle databanken in hun eigen magazijnen zijn ze stilaan aan het vervangen. Dat ging goed tot ze bij de dertiende waren gekomen. Toen het 16 juli was, de dag dat ze gigantische koopjesactie deden met de naam Prime Day, ging het fout. Door grote kortingen werd de site bestormd, en kregen de magazijnen ongezien veel bestellingen te verwerken. De computersystemen kraakten, en dat van Ohio, het grootste magazijn van de 13 overgeschakelde, kreeg het zo moeilijk dat de vertragingen merkbaar begonnen op te lopen. Meer dan tienduizend pakjes liepen vertraging op (Er moesten meer dan één miljoen pakjes per dag verwerkt worden, dus iets meer dan 1 procent). Het duurde uren eer het probleem opgelost was.

Oracle lachtte in zijn vuistje. Hun voorzitter stelde botweg dat Amazon niet zonder Oracle kan.

Dat valt natuurlijk nog te bezien. Amazon gaf de vertragingen toe, maar merkte op dat het systeem niet crashte.
Amazon zal hier ook wel iets uit geleerd hebben.

Nu hebben ze – misschien ongewild – een heel goed idee van de maximale capaciteit van hun systeem, of van de manier om die te verbeteren.
Hun databank is stabiel, want hoewel ze zwaar overbelast werd, is ze niet gecrasht.
Ook voor de geloofwaardigheid naar de klanten die databankdiensten kopen van Amazon, is het belangrijk de eigen databank zelf te gebruiken voor de eigen e-commerce. En dat hebben ze nu bewezen.


Volgens een rapport dat uitgelekt is, zou het Aurora systeem gebaseerd zijn op PostgresQL. Er zouden minder tools in zitten om problemen van een draaiende databank te onderzoeken en/of er zou minder kennis aanwezig zijn geweest over de mogelijke diagnosemethodes en remedies.
Het is interessant om te zien dat Amazon dus niet vanaf nul een eigen databank ontworpen en geprogrammeerd heeft, maar vertrokken is van een bestaand open source project.

Dat ze voor PostgresQL kozen kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de databank staat buiten twijfel. PostgresQL is al breed verspreid. Het zit bv in de softwareverzameling van de meeste Linux distributies, maar draait ook vlot op andere unix-achtige systemen.

En wie nu denkt de afgeleide cloud versie van Amazon te kunnen downloaden voor zijn eigen serverfarm, zou zich kunnen mispakken. PostgresQL is open source maar heeft niet de bescherming van Free Software of vrije software met de GPL licentie. Het gebruikt een lossere BSD achtige licentie, omdat het zijn wortels heeft aan de universiteit van Berkeley.

Met die licentie kan je dus de broncode gebruiken voor eigen doelen, en ben je niet verplicht om de eigen gewijzigde versie ook terug vrij te geven.

Ter vergelijking: MySQL heeft een dubbele licentie, je kan daar kiezen voor de GPL weg, of je kan een commerciële licentie nemen.
MariaDB is GPL2.

In de zak

Eén van de nadelen van het gebruik van Clouddiensten, is dat alle informatie van een bedrijf op één plaats zit, waardoor één kwetsbare plek bestaat, nl het beheer van die Cloud dienst. Er duikt weer een verhaal op van een Amazon S3 storage bucket die verkeerd geconfigureerd was, waardoor de gegevens van een internet service provider in de VS, Pocket iNet, maanden op voor anderen te grabbel lagen. In totaal meer dan zeventig gigabyte van belangrijke internet informatie was voor onbevoegden bereikbaar, zoals schema’s van het interne netwerk, foto’s van de hardwareconfiguraties, inventarissen, enz. En ook nog lijstjes met wachtwoorden – gewoon leesbaar – en sleutelgegevens voor toegang tot AWS voor de werknemers van de internetprovider.
Toen de onderzoekers Pocket iNet verwittigden, duurde het liefst zeven dagen eer de toegang beveiligd werd.
De onderzoekers namen herhaaldelijk contact op, en ze gebruikten ondermeer de gegevens die ze vonden in de openstaande server, om de juiste verantwoordelijken te contacteren.

GitHub probleem

GitHub, eens de lieveling van programmeurs over de hele wereld, heeft een pijnlijke week achter de rug. Op zondagmiddag ontdekten veel programmeurs dat het systeem van Github problemen had. De website werkte met horten en stoten, en gaf bestanden van lang geleden in plaats van recente bestanden. Allerlei wijzigingen blijven onzichtbaar op de site.
Blijkbaar was er een opslagsysteem in de fout gegaan, en GitHub moest overschakelen op een reservesysteem en backups terughalen.
(zie GitHubProblems screenshot)
Maandag tegen de middag konden ze dan enigszins opgelucht melden dat het terugzetten van de backups weliswaar langer duurde dan gepland, maar dat ze de evolutie in het oog houden en hoopten binnen een uur en een half terug volledig operationeel te zijn.

https://status.github.com/messages

https://blog.github.com/2018-10-21-october21-incident-report/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.