Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hoe gaat het met Huawei? * Bug Store * Afstandswerk * Politiek geband

i-nieuws 6 na 6 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

Hoe gaat het met Huawei?

Nadat de VS een boycot invoerde op Huawei apparatuur, en zijn bondgenoten in Europa en elders probeerde te overtuigen hetzelfde te doen, duiken er cijfers op over de gevolgen voor het bedrijf.
En Trump zal het misschien niet graag horen, maar het bedrijf floreert als nooit tevoren. Het groeide 66 procent, maar die groei is vooral te danken aan de eigen Chinese markt. Misschien wel uit een nationalistische reflex kochten Chinezen er in verhouding meer Huawei, en dat ging niet alleen ten koste van het aandeel van andere Chinese fabrikanten als Vivo en Xiaomi, maar ook ten koste van het Amerikaanse Apple. Dat zat vroeger rond 20 procent, maar zou nu naar 5 procent evolueren.
Maar ook andere Amerikaanse fabrikanten delen in de klappen. Huawei vervang alle Amerikaanse onderdelen in hun toestellen. En ook voor het besturingssysteem dat vroeger van Google kwam, werken ze aan vervanging. Dat kunnen ze voor de Chinese markt nog gemakkelijker dan voor de westerse markt omdat niet alle Google diensten in China verkrijgbaar of populair zijn. Die diensten zijn nauw geïntegreerd in het Android systeem.
In China wordt Huawei ook niet geremd met de uitrol van G5 netwerken, en hun toestellen zijn ook daar al op voorzien. China zou dus wel eens het voortouw kunnen nemen op gebied van 5G.

Bug Store

Vorige week ontstond een eigenaardige golf van wijzigingen in de beoordeling van apps in de app Store van Apple. Meer dan 300 apps verloren plots de besprekingen en waarderingen van gebruikers op het platform. Ze geraakten gemiddeld de helft van hun punten kwijt volgens een blog voor app bouwers. 20 miljoen ratings waren op twee dagen tijd verdwenene, opgegeten leek wel door de App Store. Was Apple de ratings aan het herzien? Was er een malware in de site binnengedrongen? Ontwikkelaars van de getroffen apps die hun inkomsten zagen smelten met het verdwijnen van de positieve ratings, tastten in het duister. Tot Apple eergisteren toegaf dat er een problee, was, een soort bug in de App Store. Ze zouden de fout oplossen en alle kwoteringen terug herstellen.

Afstandswerk

Telewerken zou volgens de gangbare kennis produktiever zijn dan op kantoor werken. Waarom dat is, daar is niet iedereen het over eens. Misschien ebt het productiviteits effect ook weg eens de werknemer zich niet meer geprivilegeerd voelt. Het is voor bedrijven wel interessant om te kijken welke factoren bijdragen aan die hogere productiviteit, want misschien kan de organisatie daaruit leren voor de andere kantoorwerkers.

Een opvalldend element is het niet meer rechtstreeks in contact zijn met de medewerkers. De hele tijd overschakelen om vragen onmiddellijk te beantwoorden is niet alleen vermoeiend, het is ook dodelijk voor de efficientie en de creativiteit. Er is geen diepgaande concentratie of focus meer mogelijk, waardoor mogelijk ook meer fouten optreden.

De sleutel zou dus de asynchrone communicatie kunnen zijn. De communicatie verloopt iets trager, kan doordachter geformuleerd worden en is daardoor misschien effectiever. En de communicatie bestaat uit minder onderbrekingen. Het telewerken heeft de asynchrone communicatie terug binnengebracht in het werk, en die zou een blijvende rol kunnen spelen. Je ziet dat sommige orginisaties ook naar hun klanten of gebruikers toe een moment van telefonische onbereikbaarheid of toch minstens asynchrone communicatie inbouwen. (bv SD worx op vrijdagnamiddag). Het geeft werknemers de tijd om een aantal dingen bij te werken waar anders nooit tijd voor is.

Grote bedrijven die telewerken al langer geleden massaal invoerden, komen er ook een beetje van terug. De productiviteitswinst neemt na verloop van tijd af, werknemers vereenzamen en verliezen voeling met het bedrijf. Er wordt gezocht naar tussenvormen. Bv 2 a 3 dagen telewerk, of coworking plaatsen.
Werkgevers kunnen co-working plaatsen reserveren voor hun werknemers die dan zo’n beetje kunnen kiezen waar ze werken.
Volgens Regus waren er in 2017 wereldwijd al meer dan 15.000 coworking ruimtes. Ook in Antwerpen duiken er steeds meer op, formele zoals business spaces in omgevormde kantoorruimtes, en informele als in de ruimtes boven of achter cafe’s, en dan zijn er nog de koffiebars die expliciet mikken op telewerkers.

Politiek geband

Twitter kondigde dapper aan politieke advertenties te weren in de toekomst. Gisteren hebben ze dat bekend gemaakt met .. een tweet natuurlijk.
De aankondiging kwam van Jack Dorsey zelf, de CEO van Twitter. Deze nieuwe euh “politiek” bij Twitter geldt wereldwijd.

Hij trapte ook Facebook even na dat enkel aankondigingen deed over het proberen te vermijden in de toekomst dat hun platform nog misbruikt zou worden. Ook het weren van advertenties van politici die pertinente leugens beweren ziet Facebook niet zitten.

compiled by BCP v.0.4.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.