Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Miljoenen kaarten * Slimme opnemer * Slimme luisteraar * De tijd van DOS

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2019 by wim.webgang **

Miljoenen kaarten

Er is een inbraak geweest op een webwinkel met illegale handel in bankkaartgegevens. De gegevens van miljoenen kaarten zijn uitgelekt en kwamen bij een onderzoeker terecht. Die checkte de gegevens en besloot dat een van de grootste illegale websites met gestolen creditcard gegevens zelf bestolen was. Op de website werden de gegevens normaal verkocht aan een prijs per stuk, die serieus oploopt als er bv een pincode bij zit. Er wordt door onderzoekers gesproken over een verlies van 500 dollar per kaart. Dat is niet de gemiddelde aankoop die gedaan wordt, maar wel alle kosten, ook de adminstratieve kosten als het vervangen van de kaart enz.
Door gegevens over de site te volgen kon Brian Krebs inschatten hoeveel kaartgegevens er verkocht geraakten in een bepaalde periode. Op vier jaar tijd zou er een omzet geboekt zijn voor een waarde van zo’n 126 miljoen dollar (de verkoop ging in bitcoins). En de schade zou oplopen tot meer dan vier miljard.
Eigenaardig genoeg gebruikten de misdadigers voor hun website de layout en de naam van een beveiligingsonderzoeker, Brain Krebs. De illegale site heette BrainsClub.
Hij leek opgezet te zijn in mei 2018 aan wat we nog konden vinden van de resten van niet-beveiligde mappen. Daarin zaten bv ook de icoontjes voor verschillende types van bankkaarten.

meer op krebsonsecurity:

bv Waarom je computer beschermen tegen gekraakt worden?

https://krebsonsecurity.com/2012/10/the-scrap-value-of-a-hacked-pc-revisited/

Slimme opnemer

Android apparaten krijgen er een slimme dicteertoepassing bij. Er komt een opnamefunctie in Android apparaten, die gebruik maakt van stemherkenning. De slimme assistent in de recorder die gebruik maakt van AI, neemt ook onmiddellijk nota van wat wordt gezegd. Na de vergadering zijn je notities ineens klaar. De smartphone of ander Android apparaat zou dat zelfs zonder internetverbinding kunnen, de bewerking gebeurt op het appraat zelf.
Google demonstreerde de werking al in een live demo, waar in een micro werd gesproken, en het apparaat perfect nota nam. De werking van de opname in werkelijkheid zou minder perfect kunnen zijn.
Behalve de steno-dactylo krijg je er ook een leuke zoekfunctie bij. Je kan een zoekwoord inspreken, en dan wordt gezocht in de opname naar dat woord. Je kan dan met een tik die passage herbeluisteren.
De functie is voorlopig enkel voor de Engelse taal ontwikkeld, maar we kunnen verwachten dat er meer komt.

De tijd van DOS

Duizenden DOS-spelletjes van de jaren 90 zijn beschikbaar geworden op het internet, ondermeer dankzij het project eXoDOS.
Dat gebeurde in een update van het internet archief op archive.org. Ze begonnen in 20105 met het archiveren van dos spelletjes op hun site.

Om de spelletjes als computererfgoed te beschouwen brengt de site ze op een speelbare manier. Er start een dos emulator waarin het spel loopt. Niet alle spelletjes lopen daar vlot in, de emulator draait immers in je browser!

Ze proberen ook originele handleidingen te vinden, en dan krijg je daar ook een link naar.

Het eXoDOS project probeert spelletjes op te sporen van het begin van het ibm-pc dos tijdperk tot meer recente onafhankelijke dos games die nog steeds draaien op msdos.

eXoDOS is er in geslaagd de hand te leggen op meer dan 7000 games, met minstens een executable en soms een kopietje van een handleiding.

De spelletjes spelen over het internet is ook niet zo vanzelfsprekend. Sommige waren bedoeld om te spelen vanaf een cd speler in de computer, en je moet de hele cd al gedownload hebben in je virtuele cd speler om er aan te beginnen. En soms is het wat druk op die site en haal je geen al te hoge downloadsnelheden.

Details kan je lezen in de blog post op blog.archive.org

https://blog.archive.org/2019/10/13/2500-more-ms-dos-games-playable-at-the-archive/

en veel belangrijker, hier de link naar de …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.