Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Het internet is vol

Uitzending do 18:00 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

IP v4 is op

We weten het al lang, de adressen waarmee de computers op het internet kunnen communiceren geraken op. Toch de originele adressen van het internet protocol versie 4, afgekort ip v4 of ip4. Dat is het adressysteem waarbij computers een nummer krijgen dat bestaat uit 4 getallen, gescheiden door een punt, zoals in 192.168.1.100. Elk getal is de decimale weergave van een 8 bits getal, en kan dus maar tot 256 gaan; of van 0 tot 255. Theoretisch zijn er daarmee zo’n 4,3 miljard combinaties mogelijk. Maar die kunnen niet allemaal gebruikt worden; er is een reeks voorbehouden voor speciale vormen van gebruik, als testnetwerken en interne netwerken. Er blijven er nog een goede 3,5 miljard over, meer dan genoeg zou je denken. Maar ook daar is er een probleem. In het begin werd kwistig omgegaan met de toekenning van adressen, en een aantal bedrijven hebben grote groepen van adressen toen in handen gekregen. Oorspronkelijk geen probleem, ip adressen werden alleen gebruikt door instellingen en bedrijven. Wie in de beginperiode van het internet van thuis uit op internet ging, belde in met een modem op een computersysteem van een provider. Maar toen de dsl en kabel verbindingen ervoor zorgden dat huishoudens zowat 24 uur per dag online konden zijn, en die allemaal een ip adres gebruikten, begonnen de bruikbare adressen te slinken. Ondertussen zijn er nog heel wat online apparaten bijgekomen (denk aan internet of things) alsook smartphones die online gaan en een internetadres gebruiken. De oganisatie die de internetadressen beheert, heeft nu aangekondigd dat ze in november door hun ip4 adressen zitten.

Er is een oplossing die vergelijkbaar is met wat met de telefoonnummers gebeurde: telefoonnummers zijn in de loop der tijd steeds langere getallen geworden. Op internet gebeurt dat met de opvolger van IPv4, nl IPv6. Helaas zijn die getalllen nogal veel groter, en worden ze niet meer als menselijk leesbaar getal weergegeven, maar als hexadecimaal getal. Dat bestaat uit een combinatie van letters en cijfers, die staan voor 128 bits, waar IPv4 voor 4 x 8 of dus 32 bits stond.
En in plaats van 4 getallen per ip adres krijg je dus 8 getallen per ip adres te onthouden, gescheiden door een dubbele punt.
bv: db8:abc:ef01:2345:abcd:b201:5482:d023

In 2011 gebeurden de eerste wereldwijde testen met IPv6, en vanaf 2012 werd IPv6 ook effectief op beperkte schaal in gebruik genomen.

Maar voor de rest werd veel geaarzeld, en bleven bedrijven IPv4 adressen aanvragen. Met als gevolg dat ze morgen dus op zullen zijn. Wie dan nog een IPv4 adres wil, moet wachten tot er één vrijkomt.

ps
Doet me denken aan een vraag die iemand me lang geleden stelde: “Kan het internet eigenlijk vol geraken?” Ja dus?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.