Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Patent vervallen * Veilige smartphones * Ubuntu-X * Gemeenschappelijke programma’s

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Patent vervallen

Het patent op MPEG-2 is deze week vervallen in de VS en het grootste deel van de wereld, behalve in Maleisiƫ en de Filippijnen. MPEG-2 is een video formaat dat beeld en geluid op een bepaalde manier verkleint, met beperkt verlies van kwaliteit t.o.v. de originele bron. Voor CD en DVD bepaalde dat bv dat er een langere speelduur op een medium kon opgeslagen worden.
Een patent heeft echter het nadeel dat niet alle programma’s het formaat zomaar mogen gebruiken. Het kost geld om de toelating te krijgen, en dat werkt belemmerende voor software-ontwikkelaars. Vooral in de open source / free software wereld wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan open standaarden die iedereen vrij mag implementeren. Het MPEG-2 patent dateerde van 1995, drie jaar later is opvolger MPEG-4 geregistreerd dat beter geschikt was voor streaming.

Op www.mpegia.com kan je het hele document van 25 blz vinden waarin gezegd wordt dat VS-patent 7.334.248 verloopt op 13 februari 2018, en dat was voorbije dinsdag.

Veilige smartphones

Purism pleitte aan zijn infostand op FOSDEM voor hun idee over veilige systemen:

We geloven dat mensen veilige apparaten moeten hebben, die hen beschermen in plaats van hen uit te buiten.
Voor dat doel willen we alles wat mensen nodig hebben onderbrengen in een handig apparaat met software.

We bieden kwalitatieve privacy, veiligheid en vrijheid samen in computers, smartphones en hun software.

Ons platform heeft de bedoeling om iedereen meer controle te geven (…).

Purism is een SPC (Social Purpose Corporation).

Ubuntu-X

Ubuntu gaat dit jaar het grafische systeem van X.Org terug als standaard gebruiken. Na vijf jaar werken aan Wayland als vervanging, werd die vorig jaar ingevoerd als standaard bij Gnome als standaard desktop. Maar de Ubuntu 2018.04 versie is een LTS, en blijkbaar heeft Canonical beslist om daarvoor toch terug te keren naar de X.Org server. Bij inloggen zal nog altijd voor Wayland gekozen kunnen worden.

Wayland is een nieuwer grafisch systeem dan X.org, maar het heeft bv niet de netwerkmogelijkheden als X.org. Anderzijds heeft het een aantal andere concepten beter kunnen ontwerpen.

Ubuntu is een Linux distributie met het bedrijf Canonical achter de schermen als dienstverlener, en die hebben soms zo hun afwijkende koers. Fedora koos sinds versie 25 ook voor Wayland, andere Linux families bleven wel X.org gebruiken, ook omdat er nog niet zoveel hardware drivers beschikbaar zijn voor Wayland, en niet alle omgevingen als KDE, Gnome en Enlightment er perfect genoeg op draaien. Bv GTK+ 2 en Qt 4 programma’s zouden problemen kunnen geven. En Suse zou vanaf SLE 15 standaard ook Wayland gaan gebruiken, voor openSuse zit er een rare versiesprong of wijziging van nummering aan te komen, maar in Tumbleweed, de “rolling release”, zouden ze het al gebruiken.

Gemeenschappelijke programma’s

Er werd vastgesteld dat de websites van de stad dublin, newham, camden, glasgow, brent, sefton, telford, bradford, watford, karlstad, enz een opvallend stukje code gemeenschappelijk hebben: nl een script ba.js dat de computer van de bezoeker besmet met een programmaatje. Dat gebruikt de computer van de bezoeker om berekeningen te doen om een cryptomunt te genereren, in dit geval Monero, een collegamunt van Bitcoin.

In totaal werden meer dan vierduizend websites besmet met de code. Ze situeren zich vooral bij Amerikaanse en Britse overheden, en verder zijn er opvallend veel Zweedse domeinnamen herkenbaar.

Onveilige smartphone

De Amerikaanse geheime diensten raden het gebruik af van Huawei smartphones en de bijhorende telecom ZTE, beiden Chinese bedrijven. Ze vinden het riskant dat een buitenlandse mogendheid die niet de Amerikaans waarden deelt, zoveel macht krijgt in hun commmunicatienetwerken. Dit werd gezegd in een senaatscommitee.

Huawei antwoordt dat ze geen grotere bedreiging vormen dan eender welke andere ICT leverancier. Ze wijzen er fijntjes op dat die toch allemaal dezelfde toeleveranciers delen.

Vroeger sprong al een deal af tussen Huawei en AT&T, mogelijk onder druk van de Amerikaanse overheid.

(misschien eens kijken naar een Purism phone?)

John Perry Barlow

Woensdag 7 februari is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beĆÆnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:

Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.