Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wind op Mars * Recht op reparatie blijft liggen * Belastingen niet prive * Godfather

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2022 by wim.webgang **

Wind op Mars

Terwijl de mens op aarde zijn energieverbruik en opwekking nog niet op orde heeft, zijn wetenschappers al optimistisch over de mogelijkheid om op Mars energie op te wekken met windturbines. Oorspronkelijk werd windenergie niet in aanmerking genomen voor Mars, omdat de windkracht er te laag zou zijn, en alleen zonnepanelen en eventueel nucleaire vormen van energieopwekking kwamen in aanmerking.
Na bestuderen van de hele situatie komen ze tot de conclusie dat het toch een goede aanvulling kan zijn, afhankelijk van de landingsplaats.

Recht op reparatie blijft liggen

In New York is wetgeving gemaakt met de naam “Digital Fair Repair Act”, en de wet wacht enkel nog op de handtekening van de goeverneur om geldig te worden. En dat wachten duurt al maanden. Het lobbieën van de industrie reikt blijkbaar tot de pen van de goeverneur. De wet was nochtans zo goed als unaniem goedgekeurd door zowel democraten als republikeinen, er waren maar ee paar tegenstemmen.
Onder druk van fabrikanten van spelcomputers en ander apparaten was de wet al sterk verdund, en beperkt tot een klein aantal apparaten. Ook grote softwarebedrijven als Microsoft, Google, Apple, HP gooiden er gigantische sommen tegenaan om de duurste lobbieïsten in te schakelen om de wet tegen te houden.
Voorstanders van het recht van de consumenten om hun apparaten te herstellen vrezen dat de goeverneur de wet langer dan de wettelijke termijn om te tekenen laat liggen, waardoor ze gewoon niet geldig wordt. Het is een soort stilzwijgend veto.
Om gebruikers te helpen moeten er wisselstukken beschikbaar zijn, moeten er instructies publiek beschikbaar zijn, en mag de software je niet tegenhouden om eigen reparaties toe te passen. Door de wet tegen te houden blijven herstellingen onmogelijk of duur, neemt de afvalberg toe en/of de kosten voor de gebruikers ook.
Ondermeer Apple is onder druk van zulke wetgeving al overgegaan tot het beschikbaar maken van “self-service repairs”, waarbij ze handleidingen ter beschikking stellen en onderdelen verkopen voor herstelling van een aantal van hun laptops en smartphones. Ook in Groot-Brittanië, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Italie, Polen, Spanje en Zweden komen herstelkits te koop.

Belastingen niet prive

De belastingsdienst in de VS heeft geen hackers nodig om de persoonlijke gegevens van hun dossiers online te publiceren, ze doen het zelf. Weliswaar per vergissing. Officieel was het een programmeerfout waardoor de gegevens van meer dan honderdduizend dossiers op internet terecht kwamen in september.
De data werden offline gehaald nadat het ontdekt was en er werden verbeterde bestanden verspreid om de foute te vervangen.
Maar een paar maand later deed een externe partij een upload van bestanden waarin de fout niet verbeterd was, en zo kwamen de meer dan honderdduizend dossiers terug onbedoeld op het web. Het was een vergissing van Accenture deze keer, en de belanstingsdienst dreigt ermee het contract met hen op te zeggen.

Godfather
Een malware met de naam Godfather heeft toegeslagen op het Android platform. De criminele software probeert de logingegevens van online accounts te stelen, zoals voor banktransacties en cypto-munt portefeuilles. Eigenlijk maken ze ze valse schermen die de gebruiker zijn codes doet ingeven, denkende dat hij op die bepaalde financiële dienst zit. De app werd tien miljoen keer gedownload, en vermomde zich als een populaire muziekapp. De malware werd vorig jaar voor het eerst opgemerkt, maar duikt nu op in een nieuwe vorm.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.