Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Teranos straffen * koolmijn * Crypto tax * Miljardencontract voor computernetwerk

i-nieuws 6 na 6 ** December 8th, 2022 by wim.webgang **

Theranos straffen

In de VS zijn straffen uitgesproken in de zaak “Theranos”. De baas van Theranos, Ramesh Balwani is veroordeeld tot 13 jaar gevangenis, en zijn toenmalige partner en oprichtster Elizabeth Homes werd in november al veroordeeld tot 11 jaar gevangenis.
Beiden maakten deel uit van de frauduleuze zaak van een revolutionaire bloed-test machine, die het bedrijf ontwikkelde. Elisabeth Holmes verliet de universiteit als 19-jarige om haar eigen bedrijf te starten, met als droom het ontwikkelen van goedkope bloedtests, met behulp van “lab-on-a-chip” technologie. In het begin met geld van haar familie. Later werd geld van investeerders aangetrokken, waaronder heel wat beroemdheden, maar op een bepaald moment werd het duidelijk dat er fraude aan de gang was. Er waren bv vervalste documenten en testresultaten. Terwijl de machines enkele tientallen tests konden afhandelen werd het aan de investeerders voorgesteld alsof ze meer dan duizend tests konden doen. Ze hadden zogezegd een sterk geautomatiseerd systeem ontwikkeld, vanaf een vingerprik om een druppel bloed te nemen, over robotachtige bloedtestmachines gestuurd via internet.
Het bedrijf was één van de technologiebedrijven van Sillicon Valey die beloftevol leken en op korte tijd een enorme stijging van de waarde van hun aandelen beleefde, waardoor ze rond 2013 tien miljard waard zouden zijn. Ze haalden honderden miljoenen op aan investeringen. In 2015 brachten journalisten van de Wall Street Journal en medische wetenschappers de fraude aan het licht. In september 2018 viel het doek en gingen die honderden miljoenen in rook op.

Coal mine
Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst in 30 jaar het licht op groen gezet voor een nieuwe koolmijn. Er wordt twee jaar aan gewerkt om ze operationeel te krijgen. Maar die steenkool dient niet om huizen te verwarmen of electriciteitscentrales te doen draaien. De steenkool wordt gebruikt in de productie van staal, en zou anders geïmporteerd moeten worden, zegt de Britse overheid. Maar de steenkool zal ook geëxporteerd worden naar Europa.

Crypto tax
De Europese Commissie is van plan om de bedrijven die met cryptomunten werken te verplichten om zich te registreren bij de EU en verslag uit te brengen over bepaalde transacties van hun klanten. Europa doet dat om de belastingsontduiking langs die weg aan te pakken. Het zal nog een uitdaging zijn om buitenlandse bedrijven met Europese klanten zover te krijgen, maar op termijn zou het meer dan twee miljard belastingsontduiking moeten tegengaan.

Miljardencontract voor computernetwerk
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zijn negen miljard dollar pot voor hun nieuwe computernetwerk mooi verdeeld over de grote Amerikaanse spelers Google, Oracle, Microsoft en Amazon.
Deze verdeling komt er na een juridische en andere strijd over de toewijzing van het geheime militaire systeem, dat door het Pentagon JEDI werd gedoopt. Oorspronkelijk was het aleen een deal met Microsoft, een beslissing van de Trump regeringsperiode. Officieel is nu de veranderende technologie de oorzaak van de nieuwe aanpak.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.