Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Standaard Linux * Gambas 3.19 * Bluesky gaat publiek

i-nieuws 6 na 6 ** February 8th, 2024 by wim.webgang **

Standaard Linux

Vorige zomer wierp Jack Wallen, een auteur van ZDNET een theorietje op over de vraag waarom niet meer mensen Linux op de desktop gebruiken. Hijzelf gebruikt het sinds 1997 en hij staat nog te kijken van de stabiliteit en betrouwbaarheid van Linux als desktop besturingssysteem. Hij herinnert zich vooral de beginperiode als een beetje moeilijker, omdat het het systeem moest leren kennen. Maar dat zou nu niet meer waar zijn, de Desktop Linux distributies zijn veel en veel gemakkelijker dan toen. Nu kan je een Linux Desktop installeren en alles vanuit de desktop doen, terwijl je in de beginperiode nog wel regelmatig een zwart venstertje met commando’s nodig had. Maar ondanks die gebruiksvriendelijke evolutie, ziet hij met verbazing dat het redelijk weinig gebruikt wordt in zijn omgeving. Eén van de redenen die hij ziet als oorzaak is de keuze. Inderdaad, wie met Linux wil beginnen, en raad vraagt bij andere gebruikers krijgt niet 1 en hetzelfde antwoord op de vraag: hoe met Linux beginnen, wat vooral betekent: met welke Linux beginnen? Er is enorm veel keuze, en een beginner moet dus kiezen op het moment dat hij er nog niets van afweet. Een onmogelijk opgave. “Was er maar een officiële Linux”, mijmert hij, dan zou die keuze niet nodig zijn. Een beginner begint met de officiële Linux, en kan dan later, als hij meer ervaring heeft, doorgroeien naar meer gespecialiseerde of aan zijn noden aangepaste Linux. Ook voor fabrikanten van printers en andere randapparatuur zou het eenvoudiger zijn: ze maken per definitie drivers voor de officiële Linux, en eventueel ook voor andere distributies, maar die kunnen dan ook afgeleid worden uit die officiële drivers. Ook de bedrijven die software voor Linux willen uitbrengen, kunnen zich op die officiële Linux richten om hun software voor te schrijven.
Het zou een draaikolk op gang brengen omdat het rendabeler is om een versie voor Linux te maken, het meer gebruikt gaat worden, organisaties er op kunnen standaardiseren, en daardoor ook interessanter is om er software voor te ontwikkelen, enz.

En dit klinkt misschien goed, maar het klinkt ook heel erg monopolie. En als er iets is wat we niet willen dan is het monopolie, monopolie. De grote vrijheid in het Linux en free software universum is zijn grote aantrekkingskracht. Marketingpraatjes hebben er weinig waarde. Wat afwijkend gemaakt is maar goed is (en een beetje geluk heeft) komt er door, als in “natuurlijke selectie”, en dat kan je niet organiseren van bovenuit.

En als we eens goed kijken, dan zien we wel een soort standaard bij het stuk Linux dat echt Linux is, en dat is de pure Linux zonder desktop, de Linux kernel.
En voor de distributies is dat voor velen debian dat die rol vervult, er zijn veel andere distributies op gebaseerd, ook veel desktop distributies.
Maar niet op een exclusieve manier, er zijn de fedora familie, opensuse, enz.
Maar op de desktop kom je nu net op de plaats waar de diversiteit zijn kracht kan tonen. En daar is er niet zo’n duidelijke standaard.

En dat er maar weinig mensen Linux gebruiken kan je gemakkelijk zeggen als het gaat over de procenten, een paar procent gebruikt Linux, bv 3,77 procent volgens statcounter.com. Ja drie is weinig. Maar het gaat over procenten. Als er 4 procent van de bestuurders met een BMW rijdt, betekent dat dan dat er weinig BMW’s rondrijden?

Er worden jaarlijks meer dan 80 miljoen desktops verkocht, en nog eens meer dan 210 miljoen laptops. Jaarlijks. Dus op honderd miljoen heb je drie miljoen Linux Desktops, op 300 miljoen negen miljoen Linux desktops.
Er zijn miljarden computers als desktop in gebruik, en een paar procent van miljarden is nog eens een veelvoud …

Gambas 3.19

Er is weer een kleine update van Gambas binnengekomen op opensuse 15.5: gambas 3.19.0 De vorige versie, 3.18.4 dateert van midden januari, de release van de broncode dateert van september vorig jaar.

De Whatsnew vermeldt een grote snelheidsverbetering in de interpreter, waardoor Gambas sneller is dan Python, Perl en Java interpreters, niet alleen volgens eigen zeggen, maar ook in de benchmarks (die gambas publiceert).

Verder verbeteringen in de image editor, nieuwe icoontjes “gambas-thin” (lelijker dan ooit), een nieuwe gb.highlight gebaseerd op definition files (interessant om zelf mee aan de slag te gaan), wayland support enz. (vh: gb.eval.highlight).

https://gitlab.com/gambas/gambas

https://gambaswiki.org/wiki/doc/benchmark

https://gambaswiki.org/wiki/doc/release/3.19.0#t1

Bluesky gaat publiek

CEO Jay Graber van Bluesky kon eindelijk de poorten open zetten, na jarenlange ontwikkeling en testen in besloten kring. Ze kondigde het einde aan van de periode van werken op uitnodiging (invites), en nu kan iedereen het Bluesky platform gebruiken.

Ze geven zelf uitleg op de nogal eigenaardige URL https://bsky.social/about/faq

Daarin kan je lezen dat Bluesky een “benefit corporation” is, wat een speciale vorm is van een bedrijf dat niet alleen maar winst moet maken maar zich als doel stelt ook maatschappelijk relevant te zijn. Daarbij moet opgemerkt worden dat het zich ten allen tijde tot normaal bedrijf kan omvormen, het is zeker niet iets als een non-profit.
Maar de vorm van “benefit corporation” zal misschien ook beter aanslaan als je een “community” nodig hebt of wil uitbouwen.

Het bedrijf heeft gebouwd op het idee van een niet-gecentraliseerd sociaal netwerk platform bedoeld om snelle berichten te delen. Het is ooit onstaan uit twitter, met de bedoeling van een bedrijfsonafhankelijk netwerk uit te bouwen. De broncode is open source, dus de gebruikers kunnen weten hoe het netwerk werkt.

Het aanmaken van een account gebeurt op basis van een e-mail adres, er wordt een geboortedatum gevraagd, en je krijgt een code op je gsm nummer toegestuurd ter verificatie. Na een aantal stappen en keuzes krijg je een berichtenstroom te zien vergelijkbaar met twitter of mastodon.

Er zijn een paar “systeemmeldingen” of eigen mededelingen, waaronder (08/02/2024):


Welcome to Bluesky, everyone! We opened access yesterday, and we just crossed 4M people total on the network. ????

• 800k+ new users have signed up
• Averaged 8.5 new accounts/second
• 2M posts were created in the last 24 hours

En de gebruikersgroep van Bluesky heeft zich al laten gelden. In lacherige studentenstijl brainstormden ze over hoe een post op het Bluesky platform dan wel moest heten. Ter vergelijking: op Twitter werd het een “tweet” genoemd, en met de eerste letters van sky ervoor werd het een “skeet” gedoopt. Het protest van de Bluesky topvrouw kon niet baten, de community noemt het “skeet”.

De eerste keer dat we bij ons het woord “skeet” hoorden, was in een songtekst van wijlen Arno, Putain Putain: “skiet verre”.

bsky.app

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.