Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dell terug in het spel * Target was target * Plugins project gekaapt

Uitzending do 18:00 ** January 23rd, 2014 by wim.webgang **

CPDP.be in Brussel.

Dell terug in het spel

Op de beruchte electronicabeurs CES heeft Dell een zwarte doos getoond met een oplichtend logo van een hoofd met grote ogen. Dat is het logo van Alienware, een afdeling van Dell die zich bv al bezighield met het bouwen van spel-pc’s en laptops op maat van gamers. Ze bedienen daarmee op een slimme manier deze groeiende niche in de computerwereld.

Nu hadden ze een vroeg model klaar van de Alienware Steam Machine. Dat is een spelcomputer die draait op het nieuwe SteamOS. Ze staken daarmee alle concurrenten de loef af die enkel maar aankondigden om een steam machine te gaan maken. SteamOS wordt ontwikkeld door Valve en de officiƫle release wordt verwacht in 2014. Het is gebaseerd op een Linux kern.

Dell’s Steam Machine zou componenten van Intel en NVIDIA bevatten, maar over de details of technische specificaties is nog niets bekend. Het enige opvallende is hoe klein het apparaat is, dat er uitziet als een rechthoekige doos met een hoek af. Die afgesneden hoekt licht op, net als het Alienware Logo op de voorzijde, naast twee usb-aansluitingen.

Dell lijkt hiermee aan te tonen zijn dynamiek herwonnen te hebben, nadat Michael Dell het bedrijf terug zelf in handen nam. Ze hadden een veel kleinere stand dan vorige jaren, maar scoren alvast met de inhoud.

En ze zetten ook terug een stap in de richting van Linux, zonder Microsoft op de desktop-teen te trappen. Op pc hardware van Dell was het steeds moeilijk om een ernstig Linux aanbieding te krijgen, zowel op Dell als op Alienware toestellen, en ondanks de vragen in de fora.

Het getoonde toestel was niet in gebruik, maar er was wel een andere demonstratie op een aangepaste Alienware machine met Steam software en de nieuwe Steam controller.

Target was target

De inbraak bij een web-systeem van Target, een supermarkt-keten in de VS, lijkt erger dan eerst gedacht. Ondermeer omdat het financiele gevolgen zou kunnen hebben voor de groep, moeten ze communiceren over de inbraak en de impact ervan. Een vroeger bericht heeft door argwaan van de klanten al een impact gehad in de eindejaarsaankopen.

Het wordt nu duidelijk dat de gegevens van zo’n 70 miljoen gebruikers gelekt zijn. Van de gebruikers waren gegevens opgeslagen als naam, adres, telefoon, en e-mail adres. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat ze “werkelijk spijt hadden”.
Deze bekentenis komt voort uit het onderzoek naar een al eerder bekend geworden inbraak in het Target systeem van eind november/begin december 2013, waarbij creditcardgegevens van mogelijk 40 miljoenen klanten buitgemaakt werden.

Dat zou gebeurd zijn door spionagesoftware op de verkoopskassa’s, waar de kaart doorgehaald wordt. Mogelijk worden al die kaarten vervangen door de bank.

In eerste instantie leek het of skimmers aan het werk waren geweest, die in de kaartlezer een eigen kaarlezer installeerden. Maar nu uitkomt dat niet alleen creditcardgegevens, maar ook andere klantgegevens zijn buitgemaakt, kan het niet anders dan dat de inbrekers veel dieper in het systeem geraakten.
Waardoor er natuurlijk vragen opduiken over de veiligheidssystemen van Target. En dan stelt zich altijd de vraag waarom gegevens beschikbaar zijn voor welke systemen, en op welke manier. Zo kunnen vertrouwelijke gegevens versleuteld opgeslagen worden, zodat ze niet direkt bruikbaar zijn bij diefstal van de data van de server. Dat zou hier het geval geweest zijn met de pin-codes van de kaarten. Ze zouden enkele-richting versleuteld zijn, zelfs Target kan ze niet ontsleutelen, enkel de bank die de transacties moet uitvoeren kan er iets mee doen. Volgens Target is de versleuteling voldoende garantie.

In theorie kan die data enkel met genoeg rekenkracht ontsleuteld worden, of door een fout in het versleutelingssysteem met iets minder rekenkracht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.