Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De vissen en de mens * de bloemen en de bijtjes * de vogels

i-nieuws 6 na 6 ** January 16th, 2014 by wim.webgang **

De vissen


Mensen hebben lang jaloers naar de vogels gekeken, die konden vliegen, en menig onderzoeker riskeerde zijn leven om een zelfontwikkelde vlieg-techniek uit te proberen.
Maar bij de vissen legde de mens zich sneller neer; zwemmen kan de mens en als hij onderwater wil zwemmen moet hij maar zijn lucht, of toch de zuurstof, meenemen in een fles.

Nu hebben onderzoekers de manier van ademen van de vissen zo gedetailleerd bestudeerd, en gecombineerd met nieuwe technieken, dat ze denken de manier van ademen na te kunnen bootsen.
De interessante overeenkomst tussen vis en mens is immers dat ze beiden zuurstof nodig hebben, alleen haalt de vis die uit het water. Door een speciaal filter te ontwikkelen, met gaatjes die zo klein zijn dat water er niet door kan, maar de zuurstofmoleculen wel, zou een mens met een onderwatermasker kunnen ademen. Het apparaat is voorzien van een kleine compressor, die gevoed wordt door een batterij. De compressor pompt het water door de kunstmatige kiewen. Het geheel wordt scuba-mask genoemd.

http://themindunleashed.org/2014/01/revolutionary-scuba-mask-creates-breathable-oxygen-underwater.html

De bloemetjes en de bijtjes

De privacy van de bijtjes is er ook aan, van sommigen toch. Onderzoekers bevestigden rfid-tags aan duizenden bijen om hun actieradius en hun gedrag in kaart te brengen.
Ze gebruikten de nieuwste technologie om rfid-tags van een paar vierkante milimeter te gebruiken, waar de bijen zo weinig mogelijk last van hebben. Die werden op de rug van de bijen gekleefd. Er zijn detectors opgesteld in het aktie-gebied van de bijen, en met de data moet een driedimensionale kaart gemaakt worden.

Onderzoekers proberen te weten te komen wat de oorzaak is van het massale sterven van bijencolonies. De laatste gegevens wijzen in de richting van pesticiden en schimmelwerende producten, die het immuumsysteem van de bij zouden aantasten. De teloorgang van de bijen heeft een direkte impact op de landbouw die afhankelijk is van de stuifmeeloverdracht.

De vogeltjes

Vogels die in groep grote afstanden afleggen, vliegen dikwijls in V-vorm. Hoewel daar misschien logische verklaringen voor zijn, als leider-volgelingen en betere aerodynamiek, zijn wetenschappers pas tevreden als ze het kunnen aantonen of bewijzen.

Dus ook hier kregen vogels apparatuur mee om metingen te doen. Hier ging het om de kaalkopibis, een soort die bij ons uitgestorven is en tot de familie van de ibissen en lepelaars behoort. De vogel wordt zo’n 80 cm groot, dus de apparatuur die meeging kon wat groter zijn dan een rfid-tag. Ze kregen data-loggers mee die voorzien waren van voelers die de vleugelbeweging kan registreren, van een gps die de positie van de vogels tot op 30 m nauwkeurig kan traceren. Ze leidden af dat de vogels hun vleugelbeweging afstemmen op de voorganger, en zo maximaal gebruik maken van de luchtturbulentie van de voorganger. Eigenlijk betekent het dat de V-formatie een nieuwe eenheid wordt.
Het verwonderde niet, want ook bij vliegtuigen werd al vastgesteld dat het vliegen in V-formatie brandstof bespaart. Voor vogels wordt aangenomen dat de energiebesparing 20 tot 30% kan zijn. Eigenlijk is verder onderzoek nodig, maar daar willen ze niet de bedreigde diersoort voor gebruiken. De weinige kaalkop-ibissen die nog over zijn, weten dikwijls zelfs niet dat ze bij het aanbreken van de winter naar het zuiden moeten vliegen, omdat ze door mensen zijn grootgebracht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.