Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

32 nanometer * Graphene in plaats van silicium * 2008.11 en 12.2

i-nieuws 6 na 6 ** December 11th, 2008 by wim.webgang **

11/12/2008

32 nanometer

Intel heeft aangekondigd klaar te zijn met zijn fabiek voor chips met een circuit van slechts 32 nanometer. Intel volgt daarmee een taktiek van jaarlijks een stap vooruit zetten in de chips die op de markt komen. Daarmee hopen ze ook de verkoop op te drijven.

Klanten zullen sneller het gevoel hebben een computer met een “oude” chip te hebben.

Graphene in plaats van silicium

Ibm doet ondertussen onderzoek naar chips die niet op silicium gebaseerd zijn, maar op “graphene”. De chips worden al gemaakt en halen momenteel een snelheid van 26 Gigahertz. Dat is niet bijzonder snel in vergelijking met bestaande technologie. Maar de huidige siliciumtechnelogie is al wel 40 jaar in evolutie om tot zijn huidige snelheid te komen. Deze “graphene” chips worden nog maar 1 jaar gemaakt. De stof bestaat uit een laagje grafiet dat exact 1 atoom dik is. Bij kamertemperatuur levert dat en materiaal dat de beste electrische geleiding heeft. Daardoor kunnen electronen bv 100 keer sneller door graphene bewegen dan door het huidige silicium.

 
2008.11 en 12.2

Er is een nieuwe versie van OpenSolaris beschibkaar onder het nummer 2008.1. Als meest opvallende nieuwe eigenschap zit er “Time Slider” in, een regelaar waarmee je je systeem naar een moment in het verleden kan terug “scrollen”.
Er is ook een nieuwe Slackware uitgekomen: versie 12.2. Ze hebben een opvallend eenvoudige stijl en vormen daarmee zowat de tegenhanger voor Ubuntu. De aankondiging op de site is zelfs in zwart-wit:

Slackware Release Announcement
Slackware is niet Ubuntu

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.