Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

DrachCoin?

Uitzending do 18:00 ** June 18th, 2015 by wim.webgang **

Video van de aarde

Het International Space Station heeft een paar videootjes geschoten, en die zijn nu te bekijken op internet:

bv Londen:
https://vimeo.com/130889259
Andere:
https://vimeo.com/130908246 enz

Ze zijn scherp genoeg om een individueel voertuig te onderscheiden.
Het ziet er niet spectaculair uit, eerder als gefilmd vanuit een vliegtuig of zo, maar er gaat heel wat achter schuil.

De beelden worden opgenomen met een speciale camera, en komen niet als mooie beelden binnen. Er gebeuren zware computerberekeningen op om ze om te zetten in bekijkbaar beeld. De gegevens opslaan kost een Petabyte aan capaciteit.
Urthecast is het bedrijf dat de beelden commercialiseert. Maar het denkt ook aan samenwerking met de verenigde naties bv. Milieu- en humanitaire rampen kunnen bijna live gevolgd worden.

Video van de mensenrechten

In de VS wordt hard gewerkt aan gezichtsherkenning met computersystemen die voorzien worden van camera’s op de straten. Omdat er nogal wat vragen rond privacy over zijn, werd een werkgroep opgericht om een gedragscode op te stellen waaraan commerciĆ«le bedrijven die de techniek gebruiken, zich aan zouden moeten houden. Het doel was om dat vrijwillig te doen vanuit de sektor, en dat ook afdwingbaar te maken. Daarvoor werden een aantal privacy-voorverdedigers opgenomen in de werkgroep, georganiseerd door een afdeling van het ministerie van handel (NTIA van het Commerce department). Zestien maanden lang werd er gewerkt, maar de 9 privacy verdedigers konden hun invloed niet doen gelden, en werden weggewalst door de bedrijven, die er hun vergaande belangen verdedigden. Ze zien dat er duidelijk geen garantie is dat mensen nog gewoon anoniem over de straat kunnen lopen, zonder dat allerlei commerciĆ«le bedrijven met gezichtsherkenning, software en databanken kunnen weten wie daar loopt.

Teleurgesteld stapten de 9 op. Hun verklaring kan je hier lezen:

https://www.dropbox.com/s/g7cdhl66p5um7dn/Privacy%20advocates%20statement%20on%20NTIA%20facial%20recognition%20process%20-%20FINAL.pdf?dl=0

Hoe is het met de SBC pop-poll?

http://linuxgizmos.com/rate-these-sub-200dollar-hacker-sbcs-win-one-of-20/#2015-open-single-board-computers

Hier zijn de resultaten (en natuurlijk wint Raspberry Pi)

Achtergronden

Een van de meest fascinerende achtergronden was het decor van de serie ” it crowd”.
Ook mooi is deze foto, van een technologie-medewerker van Disney, die onlangs vervangen werd door goedkope buitenlandse werkkracht:

https://plus.google.com/+KeithBarrett/posts/PWA6BXs7dbS

(Live free or die… en de discussie over de Amerikaanse H-1B werkvisa)


Griekenland na de Grexit: DrachCoin?

Wie Griekse euromuntjes in zijn portefeuille vond, heeft zich misschien afgevraagd wat daarmee zal gebeuren als Griekenland failliet gaat. Zijn die griekse euro’s dan niets meer waard?
Of als Griekenland uit de Euro stapt: moet je die Griekse stukken dan gaan inwisselen, en tegen wat? Krijg je er dan ander euro’s voor, of de waarde in een nieuwe Griekse munt?
En wat zou die nieuwe Griekse munt dat kunnen zijn? De drachme bestaat al sinds het oude Griekenland, en was toen ver verspreid door kolonisatie en handel. De drachme die in gebruik was voor de euro werd al “nieuwe drachme” genoemd, dus die naam is niet meer vrij; ze kunnen er na de euro moeilijk de “nieuwe nieuwe drachme” van maken.
Bovendien is het opzetten van een nieuwe munt, met de nodige reserves om daar borg voor te staan, een namaakbestendige productie, en de verdeling ervan, een dure zaak.
We hebben wel een suggestie voor Griekenland: maak ineens een digitale munt. Een cryptocurrency zoals de BitCoin. Bv de DrachCoin, waarmee toch weer verwezen wordt naar de historische munt, maar ook naar de bitcoin. Of beter nog, Didrachme, met de “di” van digitaal. En ook die verwijst naar de historische munt, want ooit in de Griekse oudheid bestond er een Didrachme, die stond voor het stuk van twee drachme.
In ieder geval zou Griekenland daarmee een stap kunnen zetten waarmee ze plots de hele beschaafde wereld achter zich laat; de eerste staat die een digitale munt heeft. Ze zouden er een heleboel kosten mee vermijden, er zijn geen drukkerijen en papier nodig, ook de verspreiding gaat eenvoudiger dan met vrachtwagens vol geld rond te moeten rijden. Je hebt geen sterke centrale bank of administratie nodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.