Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De afval-batterij * Linux 90%

i-nieuws 6 na 6 ** November 3rd, 2016 by wim.webgang **

De afval-batterij

De Vanderbilt Universiteit in Tenessee in de VS pakt uit met een studie van een team van materiaalspecialisten en ingenieurs, die vertrokken van afvalmateriaal om een nieuwe batterij te maken. Ze gebruiken gerecupereerd staal en messing, (een koper-zink legering), en daarnaast een aantal chemische elementen.
Door anodizering worden de metalen voorzien van een microscopisch laagje metaaloxide, die kan reageren met vloeistof. Daarvoor gebruiken ze een waterachtige vloeistof. Het systeem laat toe de batterij extreem snel op te laden.

Ze deden een test waarbij ze de batterij duizenden keren oplaadden en ontlaadden, en de kwaliteit van de batterij zakte uiteindelijk tot 90 procent.

Er wordt nu vooral richting van opslag van zonne-energie gekeken; daarbij heb je een dagelijkse cyclus van laden en ontladen. Moest daar een betaalbaar, betrouwbaar en milieuvriendelijke sterke batterij voorhanden zijn, zouden zonnepanelen de huizen zelfvoorzienend kunnen maken, of in ieder geval minder afhankelijk van het stroomnet. Ook voor autobatterijen zou het snel laden een groot voordeel zijn.

Op 17 oktober kwam het artikel online “From the Junkyard to the Power Grid: Ambient Processing of Scrap Metals into Nanostructured Electrodes for Ultrafast Rechargeable Batteries”

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsenergylett.6b00295


Linux 90%

Een marktonderzoek naar de verhoudingen tussen de systemen van nieuw verkochte smartphones, bracht aan het licht dat ongeveer 90 procent gebouwd is op een Linux kern. Nog eens 12 procent draait op iOS. De enkele restprocenten worden opgevuld door mini-marktaandeeltjes van BlackBerry (gebaseerd op een QNX kern) en Microsoft. Microsoft lijkt vooral bezig hun programma’s of apps om te zetten zodat ze op Android en iOS draaien. Een klein deel van die Linux smartphones heeft eenzichtbare Linux, nl die op Sailfish, gemaakt door ex-Nokia ingenieurs. Maar het grote aandeel van Linux komt vooral doordat Android een Linux kern heeft, die onzichtbaar is voor de gebruikers. Het Android systeem wordt gemaakt door Google, dat zelf geen smartphones maakt. Dat doen de vele fabrikanten als Samsung en anderen, die allemaal Android gebruiken. Er worden meer dan duizend miljoen smartphones gemaakt op een jaar (als je de laatste kwartaalcijfers x 4 doet).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.