Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dikke winst * Zonnestad, zonne-eiland * Getuige * Het bos in

i-nieuws 6 na 6 ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

Dikke winst

Een studie berekende de verdeling van alle winst die met smartphones gemaakt wordt. Apple blijkt daarvan meer dan 90 procent op te strijken. Apple weet zijn toestellen te slijten als “high-end”, en er ook hoge prijzen voor te vragen.
Maar die winst wordt gemaakt met toestellen die buiten de VS gemaakt worden.
Ondertussen blaast Trump dat hij met de Apple topman gebeld had om hem te overtuigen om e?e?n of meer fabrieken in de VS te bouwen.
Op de vraag of die dan niet bemand wordt door robots in plaats van mensen (zoals dat in het verleden gebeurde), antwoordde Trump dat de VS dan ook maar die robots moeten bouwen.

Huawei staat tweede met 2,4 procent van de smartphone winst.
Derde en vierde zijn kleinere Chinese bedrijven Vivo en Oppo met ieder 2,2 procent. Apple’s grootste concurrent, Samsung, komt zelfs niet voor in de lijst. Veel kans dat ze dus nauwelijks winst maken op hun smartphones, als het al geen verlies is, zoals de vele andere partijen die strijden voor een plaatsje onder de zon.
Ook ondertussen viel de politie binnen in de kantoren van de Samsung Group in Zuid Korea.

Het bos in

Een van de schepen van de oorlogsvloot van de Verenigde Staten weet wat het is om zonder stroom te vallen. Door een motorpanne geraakte het stuurloos op de terugweg van Colombia, tijdens de doortocht in het Panamakanaal. Het raakte de muren of de sluisdeuren, en kreeg water binnen. Dat bereikte de motoren die aangedreven worden door electriciteit, op zijn beurt opgewekt door gasturbines. Het is een schip van tientallen miljarden dollar. De naam van het schip is “Zumwalt”, wat in het Duits iets betekent als “het bos in”.

Getuige

De Duitse justitie onderzoekt de spionage van Amerikaanse geheime diensten op Duitse regeringsfunctionarissen. In het kader daarvan willen ze Snowden ondervragen, maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig. Die verblijft momenteel in Rusland, en is niet geneigd om zomaar naar Duitsland te komen. Duitsland zou harde garanties moeten geven dat Snowden niet uitgeleverd wordt aan de VS. Maar Duitsland wil zijn relatie met de VS niet op het spel zetten, zelfs niet voor een onderzoek naar spionage van de NSA op hun bondskanselier.
De groenen en linkse partijen hebben nu een klacht ingediend bij het hooggerechtshof, en dat besliste dat de overheid die garanties moet geven om Snowden te laten getuigen. Wat nog niet wil zeggen dat hij het effectief wil doen. Mogelijke alternatieven zijn een videolink of het ter plaatse gaan van Duitse onderzoeksrechters, maar geen daarvan ziet Snowden zitten.

Zonnestad, zonne-eiland

Tesla heeft Solar City overgenomen.
Tesla beweert dat ze het eiland Ta’u helemaal laten werken op zonne-energie. Ze hebben een mini electriciteitsnet aangelegd dat 1,4 megawatt kan leveren en daarmee zo goed als honderd procent van de electriciteitsbehoefte van het eiland kan dekken. Daarvoor worden meer dan 5000 zonnepanelen ingezet, maar dat alleen is niet voldoende. Ze zijn verbonden met 60 Tesla powerpacks die 6 megawattuur kunnen opslaan. Inderdaad meer dan de dagelijkse behoefte, dus zelfs als de zon een paar dagen niet schijnt, kan het overbrugd worden, tot 3 dagen.
Vroeger had het eiland dieselgeneratoren die de stroom opwekten, en daarvoor 300 vaten per dag verstookten. Al die diesel moest natuurlijk ook doorlopend aangevoerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.