Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Trump voorzien * Trump en technologie * Caleavefornia …ligt wakker

i-nieuws 6 na 6 ** November 10th, 2016 by wim.webgang **

Trump voorzien
Een van de conclusies van de campagne tussen Trump en Cliton was dat de polls ernaast zaten, en veel ernaast. Misschien hadden internouten een ander beeld. Bijvoorbeeld de zoekresultaten voor Clinton en Trump waren heel verschillend, en Trump zat doorlopend boven de grafiek van Clinton.
Hoe zou Trump online sterker kunnen zijn dan Clinton? Het internet speelde daar zijn rol; de vuilspuierij van de ruwe Trump campagne vond gretige volgelingen op online platformen als Facebook en Twitter. De ongenuaceerde tot soms werkelijk valse stellingen uit het Trump camp werden gretig gedeeld en geliked door de aanhang. Fecebook doet geen fact check. Twitter zou van gewone gebruikers al lang de account hebben afgesloten wegens xenofobe en andere overtredingen van de bedrijfspolitiek, maar Trump bleef buiten schot en kon rustig zijn gang gaan.
Deze aktiviteit blijft buiten de polls en de traditionele media. We kunnen er dus vanuit gaan dat Google, Twitter en Facebook al veel eerder wisten dat Clinton zou verliezen dan Trump zou winnen.

Het systeem in de VS is gebaseerd op het behalen van zoveel mogelijk kiesmannen, die de president aanduiden. Dat maakt het belang groter van te winnen in een staat, want dan tellen enkel nog de verworven kiesmannen, en niet meer de verhouding van de kiezers. Als gevolg daarvan kom je tot de vaststelling dat :

  • Trump de meesta kiesmannen verzamelde, en dus als president benoemd zal worden.
  • Clinton daarentegen de meeste stemmen haalde, als je ze als individuele stemmen telt.

Je kan dus gerust zeggen dat Clinton de meeste stemmen kreeg, maar dat Trump door een speling van het systeem de presidentstitel binnnehaalt.
Datzelfde overkwam ook Al Gore in 2000, toen hij verloor van George W Bush, terwijl hij wel de meeste stemmen haalde.
De individuele stemmen noemen ze de “popular vote”, en het systeem dat per staat een kiesman wordt aangesteld noemt men “the winner takes it all”.
Het lijkt wel een entertainment spelletje voor tv…

Trump en Technologie
Voor ons is het relevant om te kijken hoe Trump zijn standpunten tov technologie zijn. Dat is niet gemakkelijk voor een kandidaat die erom bekend staat niet veel zinnigs te zeggen en evenmin erg consequent te zijn in zijn gedachten of woorden.

Een van de uitspraken die hij deed, in de context van het bestrijden van IS, was dat de VS het internet soms zou moeten kunnen afsluiten op een manier. ” We moeten eens gaan praten met Bill Gates en andere mensen die verstaan wat er gebeurt” (nvdr: het internet verstaan?)….

Trump ge-open-sourced
De Washington Post bracht vorige week een boek uit over Trump, een soort biografie. Trump zelf reageerde met de sneer dat het haastig bij elkaar geplakte artikels waren, bovendien inhoudelijk onnauwkeurig. De krant liet zich echter niet van stuk brengen, en reageerde op de inhoudelijke beschuldiging met publicatie van hun bronmateriaal: de “Trump Revealed Reporting Archive”. Het hele archief is te downloaden of online te doorzoeken. Dit open sourcen van hun boek doen ze bewust om ook andere journalisten gebruik te laten maken van hun bronmateriaal.

Caleaveornia
Toen de uitslagen van de presidentsverkiezingen in de VS begonnen binnen te lopen, en aangaven dat Trump op weg was naar een overwinning, doken de eerste tweets al op om met California uit de VS te stappen. De staat, die traditioneel democraat stemt, en op de meeste gebieden progressiever is, zou op zichzelf kunnen staan. Ze zouden uit de verenigde staten kunnen stappen om een zelfstandige staat te worden, bv “New California”, en daarna akkoorden afsluiten met de VS, en zelfs een optie houden om terug toe te treden. Een van de investeerders in Uber zou een echte campagne willen opstarten. Hij voert aan dat het onafhankelijke Californie de zesde grootste economie van de wereld zou zijn. Hij stapte alvast uit de “presidentiĆ«le” adviesraad voor educatieve uitwisselingsprogramma’s.
Een goede naam hebben ze nog niet voor de uittreding: CalifrExit, CalExit, CaLeavefornia.

http://www.nytimes.com/elections/results/president

…ligt wakker
In datzelfde California liggen ze nog van andere dingen wakker. Bv van het gebruik van smartphones, en de invloed ervan op de nachtrust. En die slechte nachtrust kan dan weer gelinkt worden aan obesitas, diabetes en depressie. Voor een onderzoek bij meer dan 500 gebruikers werd een app ontwikkeld die het gebruik van de smartphone meten. Over een periode van 30 dagen was het scherm gemiddeld achtendertig en een half uur aan.
Die gegevens werden dan vergeleken met die van een andere meting, namelijk de nachtrust; zowel de tijd als de kwaliteit.
Er werd een duidelijk verband vastgesteld tussen smartphonegebruik in het totaal, en vooral tegen de nachtrust aan, en weinig en/of slechte nachtrust.
Het is maar een eerste aanzet, want de selectie van de gebruikers was gebaseerd op vrijwillige deelname, en ze moesten ook zelf sommige gegevens rapporteren. De conclusie is zoals bij veel studies: er is meer onderzoek nodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.