Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe FTC baas * Componenten tekort * Bug in de lucht * Keerpunt

i-nieuws 6 na 6 ** June 17th, 2021 by wim.webgang **

Nieuwe FTC baas

In de VS heeft President Biden een nieuwe topfiguur voorgedragen voor de FTC: Lina Khan.
In verhouding tot heel wat andere topmannen is deze vrouw en jong; met haar 32 is ze de jongste ooit binnen de FTC.
Als student aan de universiteit schreef ze een opvallend werk: “Amazon’s Antitrust Paradox”.
Daarin pleitte ze voor nieuwe en meer aangepaste manieren om overtredingen op monopoliewetten te bepalen. Een oude manier om een monopolie te beoordelen was als een bedrijf consumentenprijzen kan verhogen omdat het de markt grotendeels in handen heeft. Maar in de nieuwe economie kan ook een lage consumentenprijs op monopolievorming wijzen, omdat daarmee juist concurrenten uit de markt gedrukt worden terwijl het marktaandeel wordt vergaard. Of het beheersen van het platform waarop transacties gebeuren, en daar voordeel uit doen voor zelf op de markt gebrachte produkten.

Componenten tekort

Het tekort aan computerchips houdt aan, en zal volgens onderzoeksburo Gartner ook 2022 domineren. Computerbouwers moeten ondertussen een jaar op voorhand bestellen. Sommige bedrijven die niet aan onderdelen geraken zullen hun productie moeten stilleggen, of andere manieren zoeken om aan onderdelen te geraken. Er wordt gevreesd dat de normen voor aankoop verlaagd worden, en er mindere kwaliteit componenten gebruikt gaan worden in allerlei toepassingen. Volgens normale marktmechanismen zouden de prijzen moeten stijgen (wat de eindgebruikers zullen voelen), maar zou daardoor ook meer productiecapaciteit moeten gebouwd worden omdat dat rendabeler wordt. Maar de fabrieken om roosters van computerchips te maken (wafels bakken zoals het genoemd wordt), zijn natuurlijk geen steenbakkerijen. In de chips zijn de microprocessors opgebouwd uit geïntegreerde schakelingen. De basis is silicium, en daar is gelukkig genoeg van voorradig, want de grondstof is wit zand. Maar om daar de siliciumkristalstaven van te maken die de industrie nodig heeft zijn erg gespecialiseerde ovens nodig om het silicium te smelten en om te zetten naar kristal. Duitsland heeft bv een bedrijf dat ovens maakt waarmee dat kan. Daarna moet de staaf versneden worden, een beetje als een brood, tot siliciumschijven, en dat gebeurt met diamantzagen in een clean room (die stofvrij moet gehouden worden).
Op die plaatjes kunnen dan de schakelingen aangebracht worden, wat ook nog eens een precisiewerk is. Er moeten enorme bedragen geïnvesteerd worden, en natuurlijk is de technologiesektor ook onderheving aan schommelingen, dus er is ook risico mee gemoeid.

Volvo Gent heeft nu al een gebrek aan chips, en daardoor zal de produktie van auto’s stilvallen. Auto’s zitten meer en meer volgestouwd met electronische circuits die gebaseerd zijn op microprocessoren, een honderttal is heel gewoon. Ze worden geprogrammeerd met meer dan honderd miljoen lijnen computerprogramma’s. Ze dienen ondermeer voor een heleboel veiligheidssystemen, remsystemen, afstandsdetectie enz.

Bug in de lucht

De vliegmaatschappij Southwest Airlines had begin deze week te maken met computerproblemen, waardoor ze heel wat vluchten moesten schrappen.
Op maandag was er een probleem met het binnenkrijgen van de weersgegevens, waardoor hinder onstond. En op dinsdag konden gedurende 45 minuten geen vliegtuigen vertrekken en werden honderden vluchten geschrapt en meer dan een derde van de vluchten uitgesteld.
De oorzaak zou een probleem geweest zijn met de netwerverbinding, maar wat daar dan de oorzaak van was is niet duidelijk, volgens het bedrijf had het niets te maken met de problemen van maandag.
En woensdag waren er nog steeds problemen, waarbij een tiende van de vluchten geschrapt werden en nog eens een vijfde vertraging opliep.
Het bedrijf dat pionierde in lage-kostenvluchten binnen de VS, vierde zijn vijftigste verjaardag dit jaar.


Er is momenteel geen aanleiding om te denken dat er milieuaktivisten achter zaten of dat het een ransomware attack was. Gelukkig bestaan er nog andere problemen…

Keerpunt

Volgens de wetenschapper die de grootste Antarctica-expeditie ooit leidde, is er een markeerpunt bereikt in de onomkeerbare opwarming van de aarde.
Hij maakt zich zorgen over het verdwijnen van de helft van het ijs in de zomer in de zee op Antarctica. Dat is één van de mijlpalen in het onomkeerbare proces, en mogelijk is dat daarmee dan ook ingezet.
De expeditie wordt uitgevoerd met meer dan driehonderd wetenschappers uit meer dan twintig landen.
Van het ijs dat er nog was namen ze meer dan duizend stalen, en ze verzamelden honderdvijftig terabyte aan gegevens.
Het zal nog jaren duren om die allemaal te analyseren.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.