Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

TikTok ban * API ban * Facebook bant eigen regels * Hate speech ban

i-nieuws 6 na 6 ** July 2nd, 2020 by wim.webgang **

TikTok ban

India bant een aantal apps die ontwikkeld zijn door Chinese bedrijven. Privacy van de gebruikers, veiligheid van de staat en de openbare orde zijn de argumenten. Een van de getroffen apps is TikTok van ByteDance.

Plastic ban

India bant bovendien alle plastic voor eenmalig gebruik tegen 2022, tenminste als het van de huidige premier afhangt. India zit met bijna 10 miljoen ton plastic afval per jaar. Bedrijven struikelen over elkaar in het aankondigen van hun aangepast beleid. Flipkart, onderdeel van Wall Mart, meldde dat hun gebruik van eenmalig plastic al met de helft verminderd was. Amazon verkondigde dat het zijn verpakkingsmateriaal, zoals het plastic-luchtkussen schokdempingsmateriaal, door papieren versies verving, en zijn plastic tape door volledig afbraakbare versies.

API ban

Apple heeft vorige week verklaard 16 nieuwe webtechnologiën niet te zullen volgen. Dat betekent dat ze 16 Web API’s voor Safari NIET zullen maken. De reden is dat die alle 16 de technologie bevatten om een gebruiker te bespioneren vanop een webserver. Door de technologie in Safari eenvoudig niet in te bouwen, en dus niet te ondersteunen, kan de webserver die niet gebruiken. Wat webservers, en dus websites en hun uitbaters, wel of niet zullen krijgen bij een Apple Safari gebruiker is bv:
- geen toegang tot Bluetooth apparaten in de buurt van de gebruiker.
- geen toegang tot midi apparaten van de gebruiker
- geen toegang tot magnetometer sensoren, die het magnetisch veld rond de gebruiker van bv een smartphone meet.
- geen toegang tot de NFC lezer (die NFC tags kan lezen – Near Field Communication, draadloze uitwisseling van gegevens door heel erg dicht bij een ander NFC apparaat te komen).
- geen toegang tot de toestand van het geheugen van het apparaat van de gebruiker
- geen toegang tot informatie over het netwerkgebruik van de gebruiker, zodat niet gezien kan worden of iemand overschakelt van lokale wifi naar zijn gsm data-abonnement.
- geen toegang tot de stand van de batterij
- Geen toegang tot de lichtmeter, iets wat door het toestel zelf bv gebruikt kan worden om de helderheid van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht.

Veel van die technologiën kunnen misbruikt worden door webservers en de bedrijven erachter om informatie te verzamalen over gebruikers, die een inbruik is op hun privacy. Android apparaten lijken momenteel het verst te gaan in het inbouwen van sensoren en de mogelijke toegang van Chromium browsers of apps.

Facebook bant eigen regels

Facebook lijkt in het algemeen nogal beducht voor de toorn van politici. Die zouden het wel eens in hun hoofd kunnen krijgen om regelgeving te bedenken die Facebook date en dus geld zou kosten.

Dus toen in 2015 Trump in aantocht was met zijn buldozerstijl, maakte Facebook al kronkels om hem niets in de weg te leggen.
Facebook draaide altijd rond de pot wat betreft de verspreiding van onwaarheden en misleidingen. Meer nog, ze maakten zelfs de regel dat politici mochten liegen. En toen de conservatieven klaagden over de vooringenomenheid tegen hun conservatieve media, werd het algoritme aangepast.

Het gevolg was een veranderde mediawereld, met politici die hun gang kunnen gaan. Hoe machtiger ze worden, hoe meer ze hun gang kunnen gaan, en in hun liegen en misinformatie nog bijgestaan of voorbijgestoken worden door binnenlandse en buitenlands professionele online provocateurs, geholpen door automatische computerprogramma’s die extreme propaganda versterken. Dat kan bv tendenzen in de hand werken als het ontkennen van het corona-virus.

Werknemers die zich minder zorgen maken om de mening van machtige politici, en meer over hun eigen morele normen, begonnen te protesteren en af te haken bij facebook. Toen Trump zijn dreigement over “het schieten begint” uitte, leidde dat tot rechtstreekse communicatie tussen Facebook en het witte huis, waarop Mark Zuckerberg zelf de knoop doorhakte, en .. de tweet liet staan.
Daarop hielden duizenden medewerkers van Facebook een noodvergadering en riepen het management op om de regels voor fact checking en verwijderen van haatboodschappen ook toe te passen op politici. Maar de kloof tussen de werknemers en de top lijkt groot. En de kloof tussen de werkelijkheid en de top van Facebook nog groter; slechts 3 procent van de leidinggevenden zijn zwart (en 67 procent mannelijk) volgens het facebook diversity report op https://diversity.fb.com/read-report/.

Andere onlinediensten als twitter en twitch, het online game streaming platform, grepen wel in als ze vonden dat Trumps’ tweets over de lijntjes van hun voorwaarden gingen.

Hate speech ban

Reddit, het online discussieplatform, gaat na 15 jaar officiëel hate speech en de bijhorende online groepen bannen.
Zo’n 2000 racistische en geweld verheerlijkende fora of “subreddits” in hun terminologie, worden verwijderd.
De baas en stichter van Reddit geeft toe dat ze in het verleden gefaald hebben op dit gebied.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.