Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Display op de huid * Slack klaagt * De kaart * Open Technology Fund * Trollen opsporen

i-nieuws 6 na 6 ** July 23rd, 2020 by wim.webgang **

Display op de huid

In Zuid-Korea zouden onderzoekers erin geslaagd zijn om een matrix van RGB LED’s op een dunne, soepele drager te integreren, die gedragen kan worden op de menselijke huid. Zo zou je een soort beeldscherm kunnen meedragen op de rug van je hand of op je voorarm. Het materiaal heeft een speciale drager en electrische componenten, die toelaten dat het wat mee kan rekken. Het vertoonde beeld rekt dan gewoon mee uit. De electrische verbindingen blijven behouden. Er wordt verder aan gewerkt om een soort draagbare TFT te kunnen maken.

Slack klaagt

Microsoft wordt weer eens beschuldigd van monopoliepraktijken. Het bundelen van Teams in zijn Office paketten heeft een aantal gebruikers geforceerd naar Teams, en ondermeer concurrent Slack is daar niet mee opgezet. Zij maken een onafhankelijk programma en kunnen niet met dezelfde spierballen rollen als een monopolist als Microsoft.
Het installeert ongevraagd Teams, en maakt het onmogelijk om het te de-installeren, zegt Slack.
Daarom dient het een klacht in bij de Europese commissie.
Die onderzoekt de klacht.

De kaart

Het SDSS project, dat vijf jaar lang de ruimte onderzocht, heeft nu een kaart gemaakt op basis van de gevonden data. Het is een kaart van het universum. En de melkweg is maar één van de 2 miljoen galaxies die voorkomen. Sommige sporen van andere stelsels gaan terug tot 11 miljard jaar geleden.
Door onderzoek van de op te vangen cosmische achtergrondstraling in de vorm van microgolven, kon ondermeer het uitdijen van het universum in kaart gebracht worden. Door dat uitdijen wordt ook de golflengte van het licht uitgerokken, en dat kan dan gemeten worden; het fenomeen heet redshift omdat het licht opschuift naar rood licht.

Open Technology Fund

Een Federale rechtbank in de VS heeft mogelijk het Open Technology Fund gered. Dat is een non-profit die Technologie ontwikkelt om wereldwijd internetcensuur te omzeilen. Een vertrouweling van Trump uit de Steve Banon stal, Michael Pack, probeerde de directie te vervangen door een zelf samengestelde ploeg. De benoeming van Michael Pack zelf is lang door de democraten tegengehouden, maar nu hij aan zet is laat hij er geen gras over groeien.

Voordien trokken Amanda Bennett en Sandra Sugawara al hun conclusies na een conflict met het witte huis en de aanstelling van Pack. Ps: ook de baas van OTF was een vrouw.

De regering van Trump kreeg het op zijn zenuwen van de kritische uitlatingen over ondermeer de aanpak van de Corona crisis in de internationale Amerikaanse zenders Radio Free Europe en Radio Free Asia. Dus heeft Michael Pack, CEO van het Amerikaanse Agentschap voor Wereldwijde Media, de directies van die zenders en van het OTF ontslagen.

Voor die werekdwijde zenders lijkt dat gelukt, maar voor het Open Technology Fund is dat nu teruggedraaid door een rechtbank. Voor de organisatie heeft het mogelijk al gevolgen. Hun partners en gebruikers die vertrouwen op Technologie die dreigt over te gaan in niet-zo-neutrale handen, hebben zich uit voorzorg misschien al afgekeerd.

Trollen opsporen

Aangezien de sociale media-sites als Facebook niet erg geneigd zijn om het probleem van beînvloeding te erkennen en aan te pakken, moet de oplossing misschien van elders komen. Onderzoekers hebben een machineleerprogramma opgezet, een soort kunstmatige intelligentie, om posts van trollen op sociale media op te sporen. Het gaat daarbij om posts van nep-accounts die aangemaakt zijn door buitenlandse geheime diensten om een bepaalde sfeer te scheppen rond bepaalde onderwerpen. Onderzoekers van enkele Amerikaanse universiteiten, waaronder politieke wetenschappen en informatici, hebben hun programma getraind met bekende posts van beïnvloedingscampagnes uit het verleden. Ze noteerden gedurende vijf jaar 53 beïnvloedingscampagnes uit 24 verschillende landen.
De eerste gedocumenteerde was een van Zuid-korea in 2012. Eén van de problemen is natuurlijk het herkennen van zo’n campagne, of meer bepaald de specifieke posts die er uit voortkomen. Daarbij kan het programma nu helpen. Ze noteerden een herkenningscijfer van 99% op een campagne van Venezuela, bijna 91% herkenning op een Chinese campagne, en ongeveer 85% herkenning op Russische campagnes, die het meest gesofistikeerd blijken.

Misschien kan Groot-Brittanië er eens naar kijken, want daar lijken ze een groot probleem te hebben met online informatie over Covid-19. Er blijkt veel valse informatie “viraal” te gaan op sociale media, en dat begint een aantal parlementsleden te verontrusten. Ze willen dat er snel wetgeving komt om Facebook, Twitter, Youtube enz aan banden te leggen.
Het Digital, Culture, Media en Sport committee stelt dat de sociale media bedrijven een focus leggen op hun advertentiemodel, en dat moedigt de verspreiding van desinformatie aan en laat “kwaadwillegen” toe om zelfs geld te verdienen met allerlei “emotionele” inhoud, zonder daarbij met de waarheid rekening te houden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.