Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Suse koopt Rancher * Naambescherming * Intel gepasseerd

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2020 by wim.webgang **

Suse koopt Rancher

Het bedrijf Suse, in eigendom van investeringsbedrijf EQT, zou Rancher overnemen volgens een bericht op de Rancher website: “SUSE signs definitive agreement to acquire Rancher Labs”. Rancher Labs is een bedrijf uit Cupertino, de Californische stad die bekendstaat als thuishaven van ondermeer Apple. Rancher maakt open source software om Kubernetes op grote schaal te gebruiken en beheren. . Kubernetes zelf is al software om containerapplicaties samen te stellen tot logische units en te beheren. Het is technologie die bij Google ontwikkeld is en vrijegegeven werd als open source.

Naambescherming

Eén van de problemen bij Free Software en Open Source projecten, is het beschermen van de naam van het project. Dat probleem kan opduiken als er een afsplitsing van een project gemaakt wordt, en bepaald moet worden op welke manier dat de naam van het originele project mag gebruiken of vermelden. Of als er onenigheid is binnen een project, en de groep eenvoudigweg splitst, waarbij beide groepen op hun manier verderwerken aan het project: wie mag dan de naam gebruiken? Of als een project succesvol is, en andere projecten of commerciele producten proberen mee te surfen op het succes door het gebruiken van de projectnaam in een eigen product.
Of, en dat is misschien nog de grootste bekommernis, stel dat een bedrijf een it-product uitbreng dat al dan niet toevallig dezelfde naam heeft als je project? Als ze die naam dan registreren als merknaam heb je een probleem, en veel projecten zien het niet zitten om zelf de administratie en de kosten te doen om hun projectnaam te officieel te registeren als productnaam.
Google heeft daar iets op gevonden: het heeft de Open Usage Commons opgericht om de merknamen van drie van hun eigen projecten te beheren: Angular, Gerrit en Istio.
Maar ze willen het opentrekken naar andere projecten, en een thuisbasis bieden voor het beheren van merknamen op een neutrale, onafhankelijke manier. Daarbij kan bv ook horen dat uitgezocht wordt of een geplande projectnaam al niet in gebruik is. Door deze eigen projecten in die organisatie te steken lijkt Google er ook wat goodwill voor te willen kweken, door ze minder aan hen gebonden te doen lijken.

Intel gepasseerd

Nvidia is voor het eerst de geschiedenis meer waard dan Intel. Dit gebeurde toen gisteren (woensdag 8/7) de aandelen een paar procenten stegen en zo tot 404 dollar reikten. Als je daarmee de waarde van het bedrijf berekent kom je op 248 miljard, net iets meer dan de grootste computerchipfabrikant ter wereld tot gisteren, Intel.
Intel had lang het zo-goed-als monopolie voor het leveren dan de processor voor computers, vooral pc’s en ook wel servers. NVidia daarentegen stond bekend als maker van de grafische kaart van de pc.
Maar ondertussen zijn er veel andere computerachtige apparaten bijgekomen, en NVidia heeft ingezet op datacentra, chips voor in auto’s, enz. Alleen al dit jaar steeg het aandeel van NVidia met meer dan zestig procent. Intel is op zich dus niet achteruitgegaan, maar wel in de vaart voorbijgestoken door NVidia.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.