Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geen Wintel * Hoogheidswaanzin * Kunstmatig intelligent over politiek

i-nieuws 6 na 6 ** September 5th, 2024 by wim.webgang **

Geen Wintel

De nieuwe reeks pc’s die Microsoft samen met partners op de markt brengt, wijken af van de typische wintel-combinatie.
Er zit namelijk geen intel processor in, maar wel een Qualcomm processor, op basis van een ARM ontwerp. De computers hebben ingebouwde Kunstmatige Intelligentie capaciteit om bv te gebruiken om beelden te genereren. Leuk voor spelletjes, maar alleen pech dat pc-spelletjes nu al decennia geschreven en geoptimaliseerd worden voor de intel-chips, of de typische x86 architectuur.
Om die code te laten draaien op de ARM architectuur, moet er een laagje software tussengebouwd worden dat de juiste vertalingen doet. Dat maakt het spel niet alleen trager, maar het duurt ook een tijdje eer alle bugs uit die tussenlaag zijn. Een analyst van Omnia zei dat van meer dan duizend geteste games zowat de helft niet werkt.

Hoogheidswaanzin

In Zuid-Afrika ging Daniel M. zwaar in de overdrijving toen hij rond het jaar 2000 op zijn CV vermeldde dat hij een ingenieursdiploma had en een doctoraat. Daarmee trok hij naar de Zuid-Afrikaanse spoorwegen, en haalde een goede job binnen. Door zijn hoge diploma’s maakte hij er nog eens snel carriere, tot hij een topfunctie had.
In die functie was hij bv verantwoordelijk voor de aankoop van tientallen nieuwe treinen in Spanje.
Helaas speelde zijn hoogheidswaanzin hem hierbij parten, want hoewel hijzelf wel in die nieuwe treinen pastte, pastten de treinen niet op het spoorwegennet van Zuid-Afrika omdat ze te hoog waren.
Daarmee kwam een einde aan de topcarriere die hij vijf jaar kon volhouden, maar toen waren de leugens wel stilaan doorprikt, en viel hij van zijn sokkel.

Kunstmatig intelligent over politiek

De kunstmatige intelligentie in consumententoepassingen als de “smart speaker”, de digitale assistent zoals de Alexa van Amazon, levert soms verrassingen op als je ze vragen stelt.
Vooral als je ze confronteert met aktualiteit, of leuker nog, politiek. Wij een tijdje geleden aan Alexa vroeg of het een goed idee was om voor Trump te stemmen, kreeg enkel een ontwijkend antwoord, dat het systeem geen politiekers wil aanbevelen. Maar als die vraag gesteld werd over Kamala Harris, was Alexa wel enthousiast: er zijn veel redenen om voor Kamala Harris te stemmen, was het antwoord, en er volgde een lijstje met argumenten.
Amazon bestempelde het als een “foutje” dat ondertussen snel verbeterd is. Ze twijfelen bij Amazon niet aan hun AI, zo pochen ze dat ze AI gebruiken in Q Developer, een programmeertool. Daarmee zouden kunstmatig intelligent al hele softwareprojecten hebben omgezet naar een nieuwere versie van een programmeertaal, hier JAVA. Als ze dat toepassen op hun tienduizenden eigen programma’s spaart hun dat programmeurswerk uit dat in uren onbetaalbaar is.
Ze drukken het in in jaren: 4500 jaar programmeerwerk spaarden ze uit. Hoeveel geld dat dan aan AI gekost heeft is niet duidelijk.
En programmeurs staan nog niet aan de dop; het zou voorlopig vooral routinewerk opknappen.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.