Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Opvolging IRS systemen * 1984 * Houston, we have a problem * Linux hardware optimalisatie

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 22nd, 2024 by wim.webgang **

Opvolging IRS systemen

Een rapport over IRS, de belastingsdienst in de VS, raadt de organisate aan om zijn TRO dienst weer in werking te stellen. Die dienst voor de opvolging van de apparatuur was voorheen afgeschaft. Het rapport werd gemaakt door de inspecteur generaal van financieën, en TRO is de afkorting van Technology Retirement Office. Die dienst werd opgericht in 2021 en moest niet alleen toezien op welke computersystemen op pensioen moesten, maar ook en vooral hoe die dan vervangen moesten worden om de werking van de dienst te verzekeren.
De TRO had vier hervormingen doorgevoerd in de belastingsdienst, waarvan twee goed verliepen en twee andere niet succesvol afgesloten werden. Hun laatste hervorming was de dienst zelf afschaffen, en dat was de grootste mislukking blijkt nu.
Er is sindsdien immers niemand in de belastingsdienst die er zicht op heeft welke IT systemen binnenkort vervangen moeten worden en wat de prioriteiten zijn, of welke stappen voorbereid en uitgevoerd moeten worden om oude systemen te vervangen.
Terwijl er 334 bestaande systemen zijn, waarvan vroeger vastgesteld werd dat er 107 zouden vervangen moeten worden. De inspectie had graag gezien dat de belastingsdienst voor alle oude systemen een plan had. Bovendien is er een probleem met de manier waarop de verouderde systemen zijn geteld. In principe moeten ze kijken naar systemen die kritisch zijn voor de werking van de dienst, en die verouderde technologie gebruiken. Dan moet er gekeken worden naar de definitie van verouderde technologie; dat kan betekenen dat de apparatuur verouderd is, maar ook de software kan verouderd zijn. Het kan bv zijn dat de programmeertaal niet meer onderhouden wordt, zodat het moeilijk wordt om aanpassingen of updates te doen. En dan wordt het onderhoud duurder.

1984

In de jaren 80 van de vorige eeuw was er een continue evolutie op gebied van de individuele computer, in de vorm van homecomputers of personal computers voor de bedrijfs en consumentenmarkt.

- 1984 was een kantelpunt op veel gebieden. De homecomputers waren succesvol, maar de fabrikanten ervan moesten op zoek naar een opvolger op het moment dat de serieuze computerbouwers afzakten naar de individuele gebruiker en de consument. De grafische interface deed zijn intrede.

- op Unix computers werd het X-Window systeem uitgebracht, een manier om grafisch te werken in plaats van in een scherm met lettertjes. Pas jaren daarna zou Microsoft zijn Windows voor pc’s op de markt brengen.

- Apple bracht zijn Macintosh op de markt, de eerste succesvolle computer-met-een-muis, en ook met een grafisch systeem dus.

- de 3,5 inch floppy disk werd in gebruik genomen in de Macintosh en andere computers, en veroverde op een paar jaar tijd de markt; ze werd ook populair in een reeks homecomputers als de MSX.

-

We gaan vanaf september een stukje van die computergeschiedenis doormaken aan de hand van geluidsopnames van die periode..

Houston, we have a problem

In een van de vestigingen van het bedrijf Halliburton deed zich een cyberaanval voor. Het probleem werd gemeld in de campus in Houston, een stad in Texas. Sommige systemen liggen plat en het bedrijf heeft een externe parner ingeschakeld om de oorzaak van het probleem op te zoeken, en het probleem op te lossen.
Werknemers worden weggehouden van sommige interne systemen die mogelijk getroffen zijn, volgens interne getuigen.
Het beursgenoteerde bedrijf is een van de grootste olieboorders in de wereld, met bijna vijftigduizend werkenemers. Hun algemene website werkt in ieder geval nog,

En er zijn wel meer bedrijven die problemen te melden hebben met cyberaanvallen. Een van de manieren die de aanvallers gebruiken is op zoek gaan naar cloud systemen die niet helemaal juist ingesteld zijn. Soms is het mogelijk om via het internet bestanden te bereiken waar instellingen in leesbaar zijn.
En dan is het gemakkelijk: de wachtwoorden er uit halen, en binnenwandelen op alle computersystemen waar die toegang toe geven, bv opslag of databanksystemen. Meestal wordt dat dan gevolgd door afpersings mails.

Het is duidelijk dat de inbrekers een betere kennis hebben van cloud infrastructuur dan de bedrijven die die cloud gebruiken.
De gegevens komen uit een studie van het bedrijf Cyble, dat op zich weer leeft van het onderzoeken van de cyberbeveiliging van bedrijven.

Linux hardware optimalisatie

Door de open source natuur van Linux leent het systeem zich goed voor techneuten, programmeurs die het onderste uit de kan willen halen op gebied van snelheid op hun computer.
Dat uit zich nu bij de testen die gedaan werden op de nieuwe AMD processor Ryzen 9 9950X [ra'izen].
Phoronix publiceerde vergelijkende resultaten tussen verschillende Linux distributies. Ze kozen als “gewone” Linux distributie Ubuntu versie 24.04, wat een LTS versie is, met kern Linux kern 6.8. Op een samengevatte snelheidsgrafiek haalde de combinatie een score van 516.
De nieuwere Ubuntu versie, die nog niet officieel verschenen is, maar waarvan al testversies kunnen gebruikt worden, geeft een betere score van 517. Daarin wordt de Linux kern 6.8 gebruikt, en de uiteindelijke versie die in oktober verschijnt zal de Linux kern 6.11 gebruiken, dus er kans op nog verbetering.
Fedora haalt al een hogere score van 525, in de versie Fedora Workstation 40, in principe ook met een 6.8 Linux kern.

Arch Linux, de Linux distributie voor de gevorderde Linux gebruiker, presteert nog beter op die AMD Ryzen 9 met 535, en nog eens een stap beter doet CatchyOS, wat een afgeleide is van Arch.

CatchyOS is een distributie die niet zo vaak aan bod komt, en het is een distro die zich echt specialiseert op de snelheid, zelf noemen ze het bliksemsnel en stabiel. Door de keuze voor de BORE scheduler en allerlei andere optimalisaties bij het compileren voor specifieke processor hardware kunnen ze een sneller draaiende machine maken.
Andere schedulers kunnen in plaats van snelheid bv de nadruk leggen op energiegebruik of zuinig omgaan met de capaciteit van de processor, maar BORE, wat geschreven is in de programmeertaal RUST, gaat voor snelheid.

En dan is er nog één Linux distributie die alle anderen de loef afsteekt, en dat is Clear Linux, die een score haalt van 598, wat toch wel spectaculair sneller is dan alle andere. Clear Linux is de Linux distributie gemaakt door intel, fabrikant van computer-processor chips. Hun ingenieurs maken Clear Linux om te demonstreren wat er uit de eigen intel processors te halen is, maar ook voor een processor van concurrent AMD geeft dat dus een spectaculaire snelheidsverbetering van 16 procent t.o.v de standaar Linux distributie.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.