Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bloedtest niet vergeten * Open Source GPU * Ik wist het op voorhand * Lasercommunicatie

i-nieuws 6 na 6 ** August 1st, 2024 by wim.webgang **

Bloedtest niet vergeten

Op JAMA network is een artikel verschenen met de titel ”
Blood Biomarkers to Detect Alzheimer Disease in Primary Care and Secondary Care”, wat er op zou kunnen wijzen dat met een bloedtest, waaruit waarden vergeleken worden, Alzheimer kan gedetecteerd worden. Dit zou een doorbraak kunnen zijn in het vroegtijdig opsporen van dementie, wat bij 10 procent van de mannen en 20 % van de vrouwen voorkomt als ziekte van Alzheimer.

Het onderzoek vond plaats in Zweden, en er waren meer dan duizend vrijwillige deelnemers. Het liep van 2020 tot dit jaar. De gemiddelde leeftijd was 74 jaar, en ongeveer de helft waren vrouwen. Het totaal aantal deelnemers is een samentelling van twee aparte groepen, die apart onderzocht werden, om te kijken naar afwijkingen, maar de resultaten waren gelijklopend.

Volgens de genoemde testresultaten is de diagnose vrij accuraat, er wordt gesproken over 88 tot 92%. Andere methodes om Alzheimer vast te stellen zijn een staal van hersenvocht nemen en onderzoeken. Bloedstalen zijn natuurlijk laagdrempeliger, en geven informatie op een moment dat de behandelende geneesheer enkel kan voortgaan op de medische toestand, cognitieve testen en wat computerhulp. Hun inschatting op basis daarvan bereikt een nauwkeurigheid van rond 60%.

Vergeet ook niet te lezen:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2821669?utm_source=jamanetwork.com&utm_medium=qrcode&utm_campaign=author-2024&utm_content=aaic&utm_term=20240728

Open Source GPU

Volgens Phoronix is de nieuwe open source Linux driver voor de NVidia R555 hardware is sterk verbeterd. De broncode is beschikbaar op de github software-verzameling. Testen wezen uit dat de snelheid van de open source drivers ondertussen even goed zijn als de klassieke closed source drivers van NVidia. Een ander vergelijkingspunt is het stroomverbruik van de drivers; maar ook dat is evengoed bij de open source drivers. Vroeger was er al eens frustratie in de Liniux community, omdat de open source programmeurs te weinig informatie kregen over de NVidia hardware om goede drivers te schrijven. Op Linux zullen vooral gamers tevreden zijn met de goede resultaten van de open source drivers.
De phoronix website publiceerde ook resultaten van hun tests.

Ik wist het op voorhand

Het Duitse bedrijf knowBe4 geeft cursussen in cybersecurity en biedt daar ook tools voor aan, samen met simulaties.
Ze proberen hun klanten bewustzijn over bedreigingen bij te brengen als phishing.
Om uit te blinken in hun vak recruteren ze de beste mensen over heel de wereld.
Eén van hun bekendere medewerkers was Kevin Mitnick, hij was een tijd Chief Hackin Officer, voor hij in juli 2023 overleed aan de gevolgen van pancreaskanker. Kevin Mitnick was regelmatig in ons Webgang nieuws, maar er zijn natuurlijk ook minder bekende en toch begaafde werknemers bij zo’n bedrijf. Dikwijls werken die op afstand, en hebben ze nooit persoonlijk contact gehad of zich persoonlijk fysiek in de administratie van het bedrijf aangemeld. Dat vereist vanuit het bedrijf ofwel veel vertrouwen, ofwel strikte opvolging van de “afstandswerkers”. Die opvolging bestaat uit allerlei checks, zowel op de data van de werknemer als op zijn gedrag.
Dat is de redding gebleken in een onlangs aan het licht gekomen incident, dat ze op hun blog beschrijven:

https://blog.knowbe4.com/how-a-north-korean-fake-it-worker-tried-to-infiltrate-us

Lasercommunicatie

NASA heeft testen gedaan met laserlicht voor communicatie in de ruimte. Normaal gebruikt NASA radiogolven, maar laserlicht is sneller en kan meer data transporteren. De communicatie zou er 10 tot 100 keer sneller mee verlopen dan met radiogolven. De test werd gedaan tussen een vliegtuig dat op grote hoogte vloog, en het ISS. De demonstratie is een voorbereiding voor een live verbinding met de maan bij de Artemis missie. Die heeft als doel terug mensen op de maan te zetten, meer bepaald een vrouw, maar de oorspronkelijke deadline is al een paar jaar uitgesteld.

Misschien is de lasercommunicatie handig om wat extra filmpjes door te sturen naar de astronauten in het ISS.
Op het ISS zitten nl twee astronauten vast door problemen met het ruimtetuig dat hen terug naar de aarde moet brengen, de Starliner. Er zouden problemen zijn met de motor. Starliner is een toestel van Boeiing. En in het slechtste geval zouden ze naar huis kunnen met een SpaceX Dragon Craft.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.