Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Twee keer de pineut * Geïntegreerde schakeling * Stop de electrische auto * Sneller kwispelen

i-nieuws 6 na 6 ** June 19th, 2014 by wim.webgang **

Twee keer de pineut

Een aantal burgerrechten-organisaties als Electronic Frontier Foundation, Amnesty International enz hebben de communicatie-bewaking door de Britse overheid onder de loupe genomen.
De Britse burgers, die communiceren via Google, Facebook, Hotmail, Yahoo of andere Amerikaanse platformen, dreigen daarmee dubbel hun privacy kwijt te zijn.
Dat de Amerikaanse geheime diensten vlotjes toegang hebben tot die informatie is nu eenmaal het risico van het gebruik van een buitenlandse dienst.

Maar ook de Britse geheime dienst is er van overtuigd dat het onbeperkt toegang verdient tot die communicatie. Binnenlandse communicatie valt onder allerlei wetten die de privacy beschermen, wat er meestal op neerkomt dat er een expliciete vraag nodig is, op basis van een formele verdenking, om de politie toelating gang te geven voor afluisteren. Maar aangezien het bij deze platformen over buitenlandse communicatie gaat, zou het volgens de uitleg van de top van de geheime dienst, niet gelden. Dus hebben ze een vrijgeleide tot rondsnuffelen in mail, sociale media, de vraag die een gebruiker stelt aan Google’s zoekmachine, enz.
Bovendien lijkt het erop dat ze de communicatie onderscheppen op grote schaal, nog voor ze de mogelijkheid hebben om te bepalen of het over interne of buitenlandse communicatie gaat. Alleen doorzoeken ze die binnenlandse communicatie dan niet. Zolang niet iemand die dingen leest, is het van weinig of geen belang volgens de overheid. En zelfs als toch iemand het leest, is het nog geen “active intrusion” of actieve inbreuk op de privacy, omdat zo’n analist dat toch niet allemaal kan onthouden. Hmmm.

Een en ander ging aan het rollen na de onthullingen van Snowden.

Meer op www.privacyinternational.org

Geïntegreerde schakeling
Een werknemer van Texas Instruments ontwikkelde een electronische component met daarin zelf een aantal componenten van een logische schakeling geïntegreerd die normaal een heel bord met componenten zou uitmaken. Zo ontstond in 1958 de IC of Integrated Circuit. De uitvinder gaf een prototype dat rondlag te slingeren in het labo nadien aan een medewerker kado. Het ziet eruit als een morsig soldeerwerkje op een glazen plaatje van een paar cm, en was tot gisteren in New York tentoongesteld. De familie van de ondertussen overleden man gaat het nu laten veilen, en er wordt verwacht dat het 1 a 2 miljoen dollar zal opleveren. Het veilingshuis is Christie’s.

De belangrijke voorloper van deze uitvinding, was de transistor, die de electronica verloste van de onbetrouwbare en energieverslindende buizen of lampen, zoals ook toegepast in radio’s. De IC zelf werd in 1958 ontwikkeld en in 1959 werd de uitvinding publiek gemaakt.
Ze versnelde en miniaturiseerde de ontwikkeling van computers. Jack Kilby, die het huidig verkochte exemplaar ontwierp, kreeg in in 2000 de Nobelprijs voor fysica.

Stop de electrische auto

In de VS is de sector van de autoverkoop een aktieve strijd aan het voeren tegen Tesla, de fabrikant van electrische auto’s. Door lobby-werk proberen ze Tesla te beletten zaken te doen, door bv wetten te laten maken of behouden om rechtstreekse verkoop aan eindgebruikers te verbieden.

Maar juridisch blijkt dat niet vol te houden, en de dealers vrezen blijkbaar voor hun toekomst. Ze zetten nu een campagne op “Get the Facts”, om te benadrukken hoezeer ze nodig zijn voor klant en fabrikant.

De campagne doet een beetje ongelukkig denken aan die van Microsoft tegen Linux zo’n 10 jaar geleden. Microsoft voerde toen onder de slogan ‘Get the Facts’ een door de Linux wereld als agressief en leugenachtig ervaren beschadigingsoperatie. De community maakte er dan wel een spelletje van om de argumenten te doorprikken, de getuigenissen na te checken en de voorstelling ervan te ontmaskeren als uit de context getrokken, enz.

Maar door Tesla zo tegen te werken maakte de auto-industrie er een underdog van, een sympathieke underdog, die daarmee ook een jong publiek aantrekt.

Het dealernetwerk is waarschijnlijk niet zo bang van de electrische auto op zich, maar wel van het model van directe verkooop, dat ook traditionele merken zou kunnen inspireren.
De organisatie “National Automobile Dealers Association” wordt trouwens afgekort als NADA.

Sneller kwispelen

Het Watch Dogs pc-game heeft bij zijn verschijnen een aantal mensen ontgoocheld, vooral omdat de graphics er in de uitgelekte beelden over de ontwikkeling en de aankondigingen in 2012 er veel beter uitzagen dan in het uiteindelijke resultaat.

Een handige game-freak heeft nu in de grote verzameling bestanden van het spel onderdelen gevonden die niet uitgepakt worden. Hij heeft ze uitgepakt en onderzocht waarvoor ze zouden kunnen dienen, en na heel wat moeite is hij erin geslaagd om de beeldkwaliteit van zijn spel sterk te verbeteren door stukjes programma te vervangen en aan te passen met hulp van die ongebruikte bestanden.

De gamers stellen zich nu de vraag waarom Ubisoft een spel slechter maakt dan het eigenlijk is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.