Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Duivelsberg

Uitzending do 18:00 ** September 12th, 2013 by wim.webgang **

Duivelsberg

Deze week loopt in Berlijn een tentoonstelling van Brendan Jamison, een Noord-Ierse kunstenaar, die zich verdiepte in een afluisterstation van de NSA in West-Berlijn.

In het westen van de stad Berlijn, een beetje voorbij Charlottenburg, ligt in de bossen tussen de heuvels het “Teufelsberg” afluisterstation. Van ver ziet het eruit als grote witten bollen, die dichterbijgekomen, boven op gebouwen blijken te staan. Dit afluisterstation werd voor de val van de muur gebruikt door Amerikanen en Britten om het oostblok en Rusland af te luisteren. De exacte aktiviteiten daar vallen nog steeds onder de geheimhouding.

De site ligt er nu verlaten bij, de gebouwen zijn beschadigd en ingekleurd met graffiti. In de heuvels is een bunker verwerkt, maar geen ondergrondse u-boot haven zoals vroeger de geruchtenmolen ging.

Jamison startte oorspronkelijk met een blog over het station, en kreeg zo contact met vroeger werknemers van de spionagediensten die daar zaten. Zo kreeg hij een interessant inzicht in het leven op de site, en kwam hij uiteindelijk tot een tentoonstelling over het ontwerp.

Zijn meest karakteriserend werk tot nu toe waren sculpturen opgebouwd uit suikerklontjes. Vorig jaar plantte hij bv een suiker-miniatuur neer voor de deur van Downing Street 10.

De tentoonstelling begon vorige donderdag (5/9) en loopt nog tot 28 september.
Adres: Emser Strasse 124, wat in Neuköln ligt, een wijk 20 km verder, in het zuiden van Berlijn.


WerkStadt, Emser Straße 124, Neukölln, 12051 Berlin.
Opening Hours are Monday to Saturday 7pm to 10pm.

Hier een foto van hoe het er uitzag in 1965:

http://www.thelocal.de/gallery/news/1971/

De site van de kunstenaar:

http://www.brendanjamison.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.