Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe evergreen * MicroWolf in schaapsvacht * Linux 3.11 * myOpenID sluit

i-nieuws 6 na 6 ** September 5th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe evergreen

Het openSUSE project heeft aangekondigd dat er een nieuwe “evergreen” gekozen is. Met evergreen kan je het ge├»nstalleerde systeem langer blijven gebruiken. De komende nieuwe openSUSE versie 13.1 wordt de nieuwe Evergreen. Dat betekent dat die onderhouden zal worden tot minimum 3 jaar, en dus zolang bug fixes zal krijgen. De normale levensduur van een openSUSE versie is 18 maand (1,5 jaar). Dat is een goede frequentie voor wie bij wil blijven met de stand van technologie, maar op heel wat plaatsen is dat niet zo belangrijk, en wil de gebruiker toch updates om bv de veiligheid van zijn toestel te garanderen. Vooral computer die voor internet gebruikt worden moeten toch minstens de beveiligingsupdates volgen. De eerste openSUSE evergreen versie is ondertussen ook al uit zijn verlengde onderhoudstijd, en dus definitief gestopt. De verlengingen zijn niet altijd exact tot 3 jaar, soms lopen ze verder uit, zoals versie 11.2, die totaal vier jaar lang zal zijn onderhouden.

Behalve het evergreen programma bestaat er ook een omgekeerd programma, voor wie juist vooruit wil zijn op de huidige distributie. Dat heet “factory”, en daarmee haal je software op je computer die nog niet helemaal uitgetest is, maar waar je meestal toch geen grote problemen mee ondervindt. Deze versies worden wel afgeraden voor productie.


MicroWolf in schaapsvacht

Microsoft heeft nu ook officieel Nokia overgenomen. Voorheen was het eigenlijk al duidelijk, toen een van Microsofts topmensen (Stephen Elop) overstapte naar Nokia. Hij zette zowat alles op het Windows besturingssysteem, terwijl Nokia ontwikkelingsprojecten voor Linux op de smartphone had lopen. En Nokia was ook een belangrijke sponsor van QT, de programmeerwerktuigen waarmee KDE gemaakt wordt (een van de meestgebruikte desktops).
Nu Nokia overgenomen wordt en de “overloper” Stephen Elop bovendien getipt wordt als opvolger van topman Steve Balmer, vallen de maskers af, en kan je eigenlijk alleen maar concluderen dat het een goed uitgewerkt plan was. De hele operatie gaat gepaard met geld; het was van het begin duidelijk dat Microsoft Nokia moest rechthouden.

Linux 3.11

Aan het begin van het schooljaar is ook een nieuwe Linux kern verschenen. Linus Torvalds kondigde de nieuwe stabiele versie 3.11 van de Linux kern aan. Niet alle nieuwigheden in de kern zijn automatisch in gebruik. Bv de nieuwe Radeon drivers die gebruik maken van stroombesparingsmaatregelen moeten geaktiveerd worden door een module parameter te geven bij het starten: “radeon.dpm=1″.
Er is ook een eerste aanzet voor het gebruik van Lustre, een experimenteel bestandssysteem voor clusters.

“Lustre is a parallel distributed file system. It can support multiple compute clusters with tens of thousands of client nodes, tens of petabytes (PB) of storage on hundreds of servers, and more than a terabyte per second (TB/s) of aggregate I/O throughput. It is the most popular cluster file system in high performance computing: six of the top 10 and more than 60 of the top 100 supercomputers in the world have Lustre file systems in them.”


myOpenID sluit

Larry Drebes, CEO van Janrain inc heeft aangekondigd dat het bedrijf eind januari stopt met myOpenID. Sinds ze in
2006 begonnen met het systeem om gemakkelijker in te kunnen loggen op verschillende websites, is er veel veranderd. In 2009 werd hen al duidelijk dat de grote internetbedrijven als Google, Facebook enz hun eigen openID systeem wilden gebruiken. Het idee van het gemak van 1 login vond wel ingang, maar gebruikers deden daarvoor geen beroep op een onafhankelijke partij.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.