Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vrijheidsprijs * Blue tuesday * Blijf van mijn wolk! * Linux 3.12 crash * Verboden te werken voor… * Nieuwe smartphone uitverkocht

i-nieuws 6 na 6 ** September 12th, 2013 by wim.webgang **

Nieuwe smartphone uitverkocht

De Finse smartphone fabrikant en “startup” Jolla, heeft de eerste reeks van zijn smartphones uitverkocht. Ze draaien op Sailfish, een op Linux gebaseerd systeem.

Toen Nokia zich terugtrok uit het MeeGo project terugtrok, zetten een aantal enthousiastelingen, waaronder (ex)-werknemers van Nokia, het project voort.

Het toestel draait dus op een open source besturingssysteem, maar grappig genoeg lijkt het vanbuiten door zijn rechthoekige vorm nogal op de Nokia smartphones.

Maar er is wel nagedacht over het ontwerp, en er zijn enkele opvallende verschillen met de andere grote smartphoneverkopers. Zo is de batterij bv uitneembaar, zodat ze verwisseld kan worden indien defect.

Verboden te werken voor…

Deze zomer merkte een journalist op dat Microsoft vooral bang is om te verliezen in de “cloud-race”. Dat leiden ze af uit een document dat overgemaakt werd aan de beurs-waakhond SEC. Daarin staat dat een vroegere topman van Microsoft het verbod heeft gekregen om te werken voor Amazon, Apple, EMC, Facebook, Google, Oracle en VMWare. Toevallig allemaal firma’s die bezig zijn met cloud, behalve Facebook misschien voor wat bekend is.

Even sprekend is het omgekeerd welke bedrijven er *niet* bij staan: Sony bv, wat erop duidt dat Microsoft niet bang is op de spelconsole-markt.

Wat op zich ook overeenkomt met onze vroegere opmerking dat aan spelconsoles niet of nauwelijks geld te verdienen is.

Linux 3.12 crash

Linus Torvalds heeft de werkzaamheden aan de Linux kern versie 3.12 tijdelijk stilgelegd. De aanleiding: in zijn belangrijkste computer was een SSD drive onverklaarbaar gecrasht, en blijkbaar stond daar uniek werk op. Het bleek niet mogelijk werk van de ssd drive terug te halen of te repareren, en dus zullen een aantal ontwikkelaars hun laatste bijdragen terug moeten opsturen. Gelukkig heeft hij nog een laptop waarmee hij ondertussen verder kan werken. Eigenlijk was de kern bijna klaar, en mogelijk loopt de release nu vertraging op.
Hopelijk heeft het niets te maken met die Linux kern die erop draaide, maar voorlopig is het dus niet de kern zelf, maar de harde schijf waar de nieuwe versie op staat die gecrasht is.

Misschien biedt de maker van de drive wel hulp aan? (waarschijnlijk intel volgens geruchten).

Blijf van mijn wolk!

Een computerprogrammeur-IT journalist heeft ontdekt dat er een mogelijk zwakke plek zit in de cloud dienst van Amazon Web Services. Met een lichtjes gewijzigde versie van een veelgebruikt wachtwoord-testprogramma zou een kwaadwillige binnenkunnen in the cloud-servers, en daar data kopiëren naar hartelust.
De gebruikers kunnen dat zo goed als niet te weten komen. In tegenstelling tot gegevens binnen het bedrijf kan de data in de cloud niet fysiek afgeschermd worden.

Blue tuesday

De automatische software updates van Microsoft gebeuren altijd op een dinsdag, en vormen soms een nachtmerrie voor systeembeheerders. Zeker als er iets fout is met die update kan dat hele afdelingen van bedrijven lamleggen.
(Hier een beschrijving van zo’n automatic update hell)

Green thursday: In OpenSUSE gaat een updat bv zo:
- je ziet in je takenbalk onderaan rechts een icoontje verschijnen dat er een update beschikbaar is.
- als je erop klikt start Apper, het “remove and update software” programma. Je krijgt een duidelijke lijst met de paketten die een upgrade klaar hebben staan. Je herkent er bv upgrades voor de videospeler, libreoffice, de webserver of databanksoftware, de kde dekstop of de Linux kern zelf. Het totaal aantal updates wordt weergegeven, en je kan kiezen welke updates je aan of af wil zetten, meestal laat je ze allemaal aanstaan.
- je kiest om die uit te voeren (“Apply”), of – bv omdat je op batterij werkt via een wifi verbinding – juist niet op dit moment. Dan krijg je later terug de kans. Je moet trouwens nog eens bevestigen voor het echt begint: je moet je wachtwoord ingeven.

Na de update krijg je een melding “your system is up to date”. Soms de melding dat je bv het office pakket moet afsluiten en terug openen, of als er een kde aanpassing was, dat je moet uitloggen en terug inloggen. Alleen als er updates waren van het niveau van de kernel, moet je herstarten om ze aktief te maken, hoewel dat meestal niet zo dringend is op de desktop.

Linux distributies werken al lang met online updates, en hebben het voordeel dat ze geen beperkingen moeten inbouwen om bv de licentie te checken en de download te verbieden voor wie geen officiële licentie heeft.


Vrijheidsprijs

Het Europees parlement heeft een signaal gegeven door Snowden te nomineren voor de “Freedom of Thought” prijs. Ondermeer de Zweedse piratenpartij en de groenen steunden die nominatie.
Deze Sacharov-prijs werd voor het eerst toegekend in 1988, door het Europees parlement, aan Nelson Mandela. De prijs kreeg de naam van een Russische dessident, Sacharov, wat de Soviet-Unie toen een doorn in het oog was. Het is interessant om te zien dat die prijs nu gebruikt wordt om aandacht te vestigen op een schandaal in het westen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.