Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mexico muur of firewall? * Hard disk nog niet dood * Leren programmeren: wat? * Linux draaien: waarop?

i-nieuws 6 na 6 ** April 27th, 2017 by wim.webgang **

Mexico muur of firewall?
Het opperste gerechtshof van Mexico besliste dat het verplichten van internetproviders om websites te blokkeren wegens copyright inbreuken, overdreven is. Met zo’n blokkade wordt alles van een site geblokkeerd, niet alleen de mogelijke overtreding. Die maatregel is buiten verhouding, vindt de rechtbank; ook de andere inhoud, de vrijheid van meningsuiting van andere gebruikers enz worden daarmee geschonden. Een blokkade van bepaalde omstreden inhoud kan wel. Een lokale internetprovider in Mexico had geprotesteerd tegen de algemen blokkades van websites, opgelegd door de overheid. De geblokkeerde site waar de zaak over gaat bestaat ondertussen niet meer, maar dit is natuurlijk wel een precedent voor andere zaken.

Hard disk nog niet dood

Met de opkomst van de veel snellere SSD schijven, leek de harddisk ten dode opgeschreven. SSD wordt gebruikt als een harde schijf, maar er zit helemaal geen ronddraaiende schijf in als bij harddisks. Het is eerder vergelijkbaar met een hele schuif usb-sticks. Het enige probleem is nog de prijs die je voor de opslagcapaciteit betaalt. SSD is duurder, en wordt meestal in kleinere capaciteit geïnstalleerd, of in een hybride combinatie met een harde schijf.
Nu heeft intel een eigen lijn van SSD drives uitgebracht op basis van technologie ontwikkeld samen met Micron. Hun Optane memory wordt geïnstalleerd voor de harde schijf, en treed op als een soort optimaliseerder. Daardoor krijgt de harde schijf het gebruiksgevoel als een volwaardige SSD. De Optane treedt op als een soort cache, en heeft zelf de intelligentie in huis om te bepalen wat best in de cache wordt opgeslagen om het hele systeem te versnellen.
Het zal niet verwonderen dat het Optane geheugen alleen bruikbaar is op aangepaste systemen met de juiste en recente intel moederborden en chipsets. De huidige generatie ziet eruit als een langwerpig geheugenlatje, waar de aansluitingen niet over de lengtezijde zitten, maar op de korte zijde. Die passen in het M2 slot op het moederbord.

Linux draaien: waarop?
Verkopers van computers die Linux als systeem willen aanbieden hebben het moeilijk om te vechten tegen de marketingmachines en aankoopspierballen van de grote computerbouwers en softwaremakers. Een bedrijfje in de VS had toch de moed om de strijd aan te gaan, en beslist binnenkort om een derde belangrijke stap te zetten: zelf hardware bouwen.
Met een knipoog naar de Amerikaanse revolutie van 1776, waarbij de VS zich losmaakte van GB, richten ze System 76 op. De oprichter registreerde de domeinnaam System76.com in 2003. Ze zitten nu in Denver, Colorado, een paar straten verwijderd van de universiteit. Het kleine, vernieuwende bedrijfje bestaat uit een enthousiaste groep van wat je op zijn minst “betrokkenen” zou kunnen noemen. Denk richting hardcore nerds, geeks, makers, creators, builders, enz. Hun keuze om Linux te leveren op hun pc’s is niet de gemakkelijkste keuze, en ze hebben rustig opgebouwd vanuit de observatie dat er voor zo’n computers toch wel interesse is. Ze kozen zelf voor Ubuntu als Linux variant die ze installeren, maar in principe maakt de keuze voor distributie niet zoveel uit. Het gaat er eerder over of de nodige drivers voor de hardware bestaan en goed werken, dat zit meestal op niveau van de Linux kern.
Ze begonnen in 2005 met de verkoop van pc’s met Linux.
Ondertussen werken ze aan ontwerpen van eigen computers. Ze willen het echt open source houden, en zullen hun CAD bestanden ook publiceren.

http://blog.system76.com/post/159767214983/entering-phase-three

programmeertalen gegeven aan Amerikaanse universiteiten

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TQsv1ykVOTSfkeLc21jsx1-f2LRnV94z3OLWcv6I2OM/edit#gid=1852095133

Ik tel zo ongeveer:
76 x Java
31 x Javascript
(samen 107)
62 x Python
32 x C
58 x C++
19 x PHP
14 x SQL
10 x Ruby
1 x Perl
Basic komt nog 2 keer voor in dit staal.
Verder ook Assembly, Scratch, R, Processing, Prolog, Fortran,

En hoe zou het ondertussen met Marissa zijn?

http://www.cnbc.com/2017/04/25/marissa-mayer-will-make-186-million-on-yahoos-sale-to-verizon.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.