Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Jolla vervolg

Uitzending do 18:00 ** April 13th, 2017 by wim.webgang **

Sony met Sailfish
Het is ondertussen (meer dan) een maand geleden dat Jolla aankondigde om samen te gaan werken met Sony, om het Sailfish besturingssysteem voor smartphones klaar te maken voor gebruik op Sony’s Xperia toestellen. Sony heeft een Open Devices programma, waar ze al ontwikkelaars de kans gaven om met een open source project voor Android aan de slag te gaan. De toestellen zijn niet gelocked zoals de meeste apparaten die verkocht worden, en de gebruiker kan er zelf een ander systeem op installeren. Daarvoor kan zelfs de bootloader ge-unlocked worden. Op het Mobile World congres eind februari in Barcelona pakten ze al uit met een Xperia X.

Langverwacht
Als alles goedgaat zou het toestel in de zomer beschikbaar moeten zijn voor gebruikers. Dat zou een trendbreuk vormen. Jolla leek zich de laatste tijd meer toe te leggen op samenwerking met overheden en multinationals, waardoor een Sailfish een elitair verschijnsel dreigde te worden. Jolla had onlangs enkel nog een Jolla-C uitgebracht, in bepekrte oplage, en bedoeld voor ontwikkelaars. Die moesten daarvoor intekenen op een site, en de toestellen waren direct uitgeput.

Linux
Het Sailfish systeem is waarschijnlijk het dichtst bij een echte Linux-smartphone, maar was nooit beschikbaar voor de gewone consument, behalve misschien in Finland. Ook nu is nog altijd niet duidelijk of het een online te bestellen speeltje voor programmeurs blijft, of het echt als produkt in de winkel komt.

Wereldwijd
Op een Finse website zijn nog meer sporen van Sailfish gebruik in de wereld te vinden. Er zou ook een project opgestart zijn met China. Daar werd al op verschillende manieren geprobeerd een eigen systeem te ontwikkelen, buiten de invloed van de Amerikaanse (software) monopolisten.
En in Rusland zou er ook een overeenkomst zijn, waarbij de Russische overheid het systeem zou gaan gebruiken. In Latijns-Amerika is een pril project gestart om een sailfish-toestel onder de naam “Accion” op de markt te brengen.

https://developer.sonymobile.com/open-devices/

pdf : https://jolla.com/wp-content/uploads/2017/02/Sony_Jolla_press_release_MWC2017_FINAL.pdf?x12599

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.