Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Levend Computermuseum sluit * Corona-modems * Firefox 77 * Einde van de regel 80 * Maaltijden met verlies

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2020 by wim.webgang **

https://lkml.org/lkml/2020/5/29/1038

Levend Computermuseum sluit

Het ziet er slecht uit voor “The Living Computers: Museum + Labs”. De instelling is naar aanleiding van de coronacrisis gesloten, en het lijkt een definitieve sluiting te worden.
Het museum is opgericht door Paul Allen, in 2012. Helaas stierf Allen in 2018, op zijn 65e.
Het computermuseum was ontstaan uit zijn persoonlijke interesse. Hij maakte zelf ooit met een schoolkameraad een basic programmeertaal voor een home computer, en ze startten daarna samen een softwarebedrijf. Allen maakte er fortuin mee, maar werd door zijn zakenpartner buitengewerkt.
Hij startte dan met zijn zus een eigen zakenimperium met de naam Vulcan. Hij investeerde veel in culterele projecten, en naast het computermusuem zat daar ook nog een vliegtuigmuseum bij, verder een cinema, enz.

Het computermuseum had een enorme collectie computers, van mainframes tot homecomputers en allerlei randapparatuur.
Ze begonnen met de prive-collectie van Paul Allen, maar aanvaardden ook donnaties van apparatuur.
Ze hadden een wishlist openstaan:

IBM 709
IBM 360 (All Models)
IBM 370 (All Models)
IBM 7094
DEC PDP-10 (KA)
DEC PDP-1
Apollo Guidance Computer (complete)
Burroughs B5500
ARDS terminal
BBN Honeywell based IMP
Tape Racks
Datapoint 2200
MACHACK IV (Software)
TECH and TECH2 (Software)
BASIC Plus 2 (BP2, B+2) (Software)
MODCOMP I, II, III or IV
TI (Texas Instruments) 960A Minicomputer
Apple Lisa 1
Wang Computers
BBC micro
FM Towns
X68000

Computers die binnen kwamen werden gerestaureerd in hun eigen werkplaats. Onderzoekers konden ook gebruikmaken van hun collectie.

https://www.livingcomputers.org/

Corona-modems

In de VS werden de kabelmaatschappijen aangepakt omdat ze huurgeld aanrekenden voor de kabelmodems of routers bij abonnees die hun eigen router gebruikten. Er was in 2019 een wet gemaakt om dat soort praktijken te verbieden, en die moest ingaan deze maand, op 20 juni. De toezichthoudende overheidsdienst, de FCC, lijkt meer bekommerd om de kabelmaatschappijen dan om de consumenten. Ze keurden een vertraging van de invoering goed om de providers meer tijd te geven om zich aan te passen, met als reden het coronavirus. Daardoor zouden gebruikers nog tot december huur van bv 10 dollar per maand moeten blijven betalen voor een apparaat dat ze niet gebruiken en soms ook niet ontvangen hebben.

Ook bij ons geven de adsl-en kabelmaatschappijen er dikwijls de voorkeur aan om hun eigen “bakjes” te doen gebruiken door de klant, bv door ze zogenaamd gratis te leveren. Ze combineren dan de routerfunctie met switch en wifi, wat gemakkelijk is voor de klant; en meestal ook nog met digitale tv. Maar daarmee zit het bedrijf wel met één voet binnen, want de klant heeft niet de volledige controle over dat apparaat. De leverancier kan het toestel op afstand beheren, en heeft er dus controle over, en daarmee ook toegang tot veel gegevens.

Er zijn wel momenten geweest waar je bv bij telenet tijdens de installatie kan kiezen voor een “modem only”, maar je moet dan weten dat je die vraag moet stellen. Of je kon nadien home gateway omruilen voor een “modem only”, maar dan kwamen daar kosten bij kijken.

Firefox 77

Firefox 77 is officiëel uitgekomen. Firefox is het programma waarmee je op internet surft als je niet kiest voor de browser die bij je systeem geleverd wordt. De keuze om Firefox te gebruiken kan ingegeven zijn door meer vertrouwen in het respect dat het programma heeft voor de gebruiker. Microsoft, Google en Apple leveren hun eigen browsers bij hun systemen, maar die bleken al meermaals ook vooral het doel van de fabrikant te dienen. Firefox is een open source browser die gemaakt wordt door de non profit Mozilla Foundation. Firefox 77 kwam dinsdag uit voor Linux, Mac en Windows gebruikers. Hij is te downloaden van Firefox.com. Bestaande gebruikers kunnen upgraden. Linux gebruikers krijgen hem na verloop van tijd automatisch binnen met hun software updates of bij installatie van hun Linux distributie, die bijna altijd Firefox of een afgeleide meelevert.
Op zich zitten er in deze Firefox geen grote veranderingen voor gewone gebruikers. Maar web developers zullen er wel blij mee zijn, want er zitten wat extra hulpmiddeltjes in om de code van een webpagina te analyseren. Sommige hulpmiddelen voor web-programmeurs zijn zuiniger met het geheugen, of ze werken 10 keer sneller nu.

Einde van de regel 80

Wie de Linux kernel broncode bekijkt, kan zien dat een lijn broncode maximum 80 tekens heeft. De oorsprong daarvan ligt bij de computerschermen van de beginjaren. Die konden maar 80 tekens weergeven op een lijn op het scherm, en hadden ook maar 25 lijnen per scherm. Dat waren textschermen, dus het lettertype of het venster wat kleiner of groter zetten, bestond niet.
Maar nu laat Linux Torvalds die strikte limiet een beetje los. In de controleprogramma’s de de broncode op voorhand doorlopen, wordt de grens wat opgeschoven naar 100 tekens. Daarmee wordt vermeden dat op een geforceerde en onpraktische manier een lijn wordt gesplitst omdat men net boven 80 tekens komt. Sommige tools zoals grep werken lijn per lijn en daarbij zijn regels broncode die over meer lijnen zijn opgesplitst een probleem om te interpreteren met grep.
Concreet: In het checkpatch.pr script is max_line_length nu aangepast van 80 naar 100.
En het controlescript geeft alleen nog een waarschuwing op de overtreding van de maximum lijnlengte als je de parameter “–strict” gebruikt, anders wordt het gewoon genegeerd.

citaat uit de commit:
“Coding style is all about readability and maintainability using commonly available tools”

Zie git.kernel.org committer Linus Torvalds 2020-05-31

Maaltijden met verlies

Volgens de Quartz website (qz.com) varwachten analisten dat Uber eats geld verliest op elke bestelling. Analisten schatten dat het bedrijf momenteel meer dan drie dollar verliest per bestelling. Ze werken eraan het verlies weg te werken en dat zou rond 2024 moeten lukken, zonder daarom al winst te maken.
UberEats is een sneller groeiende tak dan de gewone taxiritten. Maar het bedrijf is niet alleen in de markt, en mikt duidelijk meer op groei dan op winst. Doordash is één van de concurrenten.
Begin van dit jaar trokken ze naar de beurs. Maar Doordash verliest ook geld, meer dan vierhonderd miljoen vorig jaar. Toen namen ze alvast een ander bedrijf over, Caviar. Caviar was een leverdienst voor de betere restaurants, en werd in 2014 gekocht door Square, dat zijn eigen voedselleverdienst niet van de grond kreeg. Ook nog anderen stopten ermee: Amazon stopte met zijn Restaurant delivery service. Yelp gaf Eat24 op; het werd verkocht aan GrubHub.
GrubHub dan, een van de groten die wel uit de kosten lijkt te komen. Het heeft behalve Eat24 ook Seamless, Tapingo, Levelup en MenuPages onder zijn vleugels. Maar ook GruHub heeft het niet gemakkelijk. Het lag in 2019 al overhoop met de restaurants in ondermeer New York, die klagen dat het bedrijf aan hun marges knabbelt. De aandelen namen een duik eind 2019 toen de winstverwachtingen van de aandeelhouders niet werden ingelost. Daarop gaf GrubHub toe dat hun maaltijdleveringen fundamenteel verlieslatend zijn. De winst wordt gemaakt met de extra diensten die aan de restaurants geboden worden. Het bedrijf heeft de contacten met de klanten in handen, en maakt daar winst uit. Eigenlijk doet het dus net als de andere grote webdiensten, en is het vooral een marketing en reklameburo.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.