Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ken ik u van ergens? * The Skylake is the limit * Ander masker * Michael Hawley overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2020 by wim.webgang **

Ken ik u van ergens?

Systemen voor gezichtsherkenning worden in verschillende steden in de VS gebannen voor gebruik door de stadsdiensten. San Francisco, Oakland, enz namen al afstand van die systemen. Nu heeft ook Boston, een grote stad aan de oostkust van de VS, er afstand van genomen. De technologie mag nog wel gebruikt worden om je eigen gsm te gebruiken, of om automatisch gezichten onherkenbaar te maken met software. Maar niet meer om mensen te identificeren. De beslissing is genomen om de privacy van de bewoners te vrijwaren en om rascistische kleuring van de resultaten te vermijden. Bovendien had de politie in Michigan een man gearresteerd op basis van gelaatsherkenningssoftware, die nadien onschuldig bleek.
Hij werd in januari bij aankomst van zijn werk thuis opgepakt en onder de ogen van zijn vrouw en kinderen gehandboeid afgevoerd. Na foto’s en vingerafdrukname werd hij de volgende dag ondervraagd. Daarbij kwam uit dat het beeldmateriaal dat bestond een andere man toonde en dateerde van 2018. Er zijn steeds meer bewijzen dat de software vooral werkt voor blanke mannen, maar voor anderen te veel verkeerde antwoorden geeft.

The Skylake is the limit

Apple kondigde een paar dagen geleden aan dat ze in de toekomst gaan overschakelen naar een ander type processorarchitectuur: ARM. De huidige processor ingebouwd in de mac’s zijn van intel. Tegen het einde van dit jaar zou dat dus een ARM processor worden. De volgende twee jaar zal geleidelijk de ARM processor ingevoerd worden in al hun computers. Daarmee komen de computers op dezelfde architectuur als de tablets en iphones van het merk. Dat maakt het gemakkelijker om apps op al die toestellen te draaien, in plaats van aparte apps te ontwikkelen voor ieder platform.
Het is niet de eerste keer dat Apple zo’n drastische stap zet. Ooit werkten ze samen met IBM voor hun processor, daarna stapten ze over op intel. Maar ondertussen hebben ze zelf een afdeling die de processor voor hun smartwatch en smartphones maakt, en die doet het zo goed dat ze nu ook de processorchips mogen maken voor de laptops en de desktop computers. Dat heeft voor Apple het grote voordeel dat ze nu helemaal zelf het tempo en de configuratie van hun computers kunnen bepalen. Vroeger waren ze afhankelijk van de externe leverancier van de processor om bepaalde stappen te zetten in de lancering van nieuwe computers.

Bovendien waren ze volgens geruchten niet tevreden over de kwaliteit van de intel’s Skylake architectuur, de processor die intel maakte van 2015 tot 2019. Daar waren wat problemen mee, zoals de Spectre en Meltdown fouten, die de veiligheid van computersystemen aantaste. Door een aanpassing aan het besturingssysteem konden die fouten opgevangen worden. De impact voor Apple zagen we niet, maar we zagen bv de commentaren van Linus Torvalds, die de Linux kernel aan moest passen. Hij haalde fors uit naar intel, en ook op andere plaatsen zal dat dus voor wrevel hebben gezorgd. Apple maakte de macOS updates Sierra 10.12.6 en El Capitan 10.11.6. Volgens een ingenieur die bij intel werkte, was dat gebrek aan kwaliteit voor Apple de druppel die de emmer deed overlopen, en werd versneld ingezet op een overstap naar een eigen processor.

Gebruikers zullen mogelijk wel iets merken van de overstap. Bij de vorige overgang naar een andere processorarchitectuur werkten sommige ouder programma’s niet meer op het nieuwe systeem. Maar waarschijnlijk zal Apple wel zijn best doen om met virtualisatie of gelijkaardige technieken zo veel mogelijk programma’s aan de praat te houden. Ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met een technische eigenaardigheid: de Developer Transition Kit. Dat is de behuizing van een Mac Mini, met een Apple A12Z processor, dezelfde als in een van hun tablets. Daarop draait een beta-versie van het nieuwe systeem Big Sur.


Big Sur is een natuurgebied en kuststreek aan de oostkust van Californië, onder Monterey. Monterey is bekend als stadje waar zich deel 2 van de afleveringen afspelen van de Zorro tv-reeks gemaakt rond 1960.

Ander masker

Er is een vervolg op de klacht van een mondmaskerfabrikant, die vond dat er te weinig werd gedaan om de verspreiding van namaakmaskers op Amazon tegen te houden. Amazon heeft nu aangekondigd een nieuw team op te richten dat zich aktief gaat inlaten met het helpen van merken bij het opsporen van fraude op zijn online verkoopplatform.

Michael Hawley overleden

Michael Hawley, de man achter de EG Conference, is woensdag overleden. Hij organiseerde deze jaarlijkse conferentie in Californië met uitvinders, onderwijsmensen, ingenieurs, kunstenaars en andere creatieven. Er werden meestal een 50 tal presentaties gegeven over innovatie op alle gebied. Creativiteit is een gemeenschappelijke discipline, en daarvoor is bijeenkomen en uitwisseling nodig, zowel van ideeën als van realisaties, buiten de eigen comfortzone. De laatste ging door in mei 2019, de conferentie voor dit jaar 2020 ging wegens covid-19 niet door.
Michael Hawley was ondermeer professor, speelde piano, en schreef. Maar hij was ook een specialist in computersystemen en netwerken, en creëerde lang voor we van IOT spraken al de gedachtenwereld van het netwerk van dingen. In het MIT Media lab zette hij de projecten “Things That Think” en “Toys of Tomorrow” op.

Zelf begon hij ooit als programmeur van videogames bij Lucasfilm. Later werkte hij bij NeXT, en later ijverde hij ervoor om technologie ingang te doen vinden in de kunst. Zelf maakte hij bv ook computermuziek.
In zijn vrienden en kennissenkring zaten mensen als Steve Jobs, Larry Page, Marvin Minsky en Nicholas Negroponte (de man achter het One Laptop per Child project).

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.