Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Google privacy * Internet botsing * Facebook privacy * Nieuwe Linux en BSD

i-nieuws 6 na 6 ** May 20th, 2010 by wim.webgang **

20/5/2010

Google privacy

De Google-autootjes die over heel de wereld de beelden opnemen voor Google’s “Street View”, hebben zich niet beperkt tot beelden. Tijdens hun toer scanden ze ook de draadloze netwerken, en dat zou hen 600 Gigabyt aan data opgeleverd hebben. De naam die de gebruiker van een draadloos netwerk heeft ingesteld en mogelijk nog andere gegevens werden geregistreerd en opgeslagen. De Duitse overheid was daarmee niet opgezet, en merkte op dat het mogelijk een overtreding is van de privacy wetgeving. Google stelde snel voor om al die gegevens te wissen. Maar zo gemakkelijk komen ze er niet vanaf. De overheid heeft nu de harde schijven opgeëist waarop tijdens de registratie de gegevens zijn opgeslagen, zodat ze zelf kunnen zien wat opgeslagen werd.
Google heeft nog tijd tot volgende woensdag om erop in te gaan.

Volgens Google zou de data dienen om gemakkelijker bedrijven te kunnen vinden; hun naam wordt dikwijls als naam voor hun netwerk gezet. Of de netwerken kunnen ook gebruikt worden om de locatie te bepalen voor smartphone gebruikers die een Google dienst gebruiken. Ook het “mac”-adres werd opgeslagen, dat is een soort serienummer van de netwerkkaart, en is uniek voor elk apparaat.
Maar later gaven ze toe dat er meer informatie verzameld werd; er werden ook “stalen” genomen van de gegevens die over het draadloze netwerk gaan. Dus bv websites die bezocht worden, e-mails die gestuurd worden, filmpjes die bekeken worden enz…
Google ontdekte dat toevallig toen ze de klacht uit Duitsland behandelden, want het is een vergissing die data te registreren. Er was een stukje experimenteersoftware dat dit deed, terwijl dat niet de bedoeling was in de uiteindelijke Street View registraties is nu het standpunt.

Internet botsing

In de VS botste een vrachtwagen op een paal, die hoogspanningskabels droeg. De stroomkabels braken en zetten een datacenter zonder stroom. Daar was een noodvoeding voorzien, maar de schakelaar die moet voelen wanneer de stroom wegvalt, en dan moet overschakelen naar de noodvoeding, interpreteerde de fout verkeerd, waardoor een deel van de servers zonder stroom viel. Het duurde zowat een uur eer de servers van het datacenter weer werkten. Het datacenter bevatte de EC2 servers van Amazon, een “cloud computing service”, waarbij bedrijven alle programma’s op servers gebruiken via internet in plaats van de programma’s op de computers te installeren.

Dit was geen gewone stroomonderbreking. De hoogspanningslijn die brak kwam in contact met de grond, en zette zo electriciteit op de grond. De aarde is echter ook de aarding van het electriciteitsnet in een gebouw. De meetaparatuur kreeg dus een onverwacht signaal, anders dan het gewoon uitvallen van de stroom. Stroomuitval in datacenters komt wel meer voor, Amazon had het al een paar keer de laatste maanden

Facebook privacy
Facebook kwam al herhaald onder vuur te liggen voor het wijzigen van de standaardinstellingen van de gebruikersaccounts, waardoor meer informatie publiek zichtbaar wordt. De officiële uitleg was dat door de verandering aan de instellingen een fijnere afstelling mogelijk wordt. Het bedrijf heeft
een ongelooflijk inzicht in de mensen hun prive-leven en de onderlingen contacten, en het schokte het vertrouwen van de gebruikers door eenzijdig de instellingen te veranderen. Bovendien zou het wel eens een overtreding van de Europese wetten op privacy kunnen zijn, die zeggen dat de gebruiker uitdrukkelijk toelating moet geven voor gebruik van zijn gegevens.

Facebook stelde een originele oplossing voor om het vertrouwen te herstellen: om misbruik te voorkomen kan de gebruiker nu controleren van waar ingelogd wordt op zijn facebook account. Daarvoor moet hij gegevens opgeven van apparaten waarmee hij zijn facebook gebruikt, en een gsm nummer waarop hij melding kan krijgen van verdachte handelingen op zijn account. Hiermee komen natuurlijk nog meer prive-gegevens in handen van Facebook.

Er kwam ook een reactie van de programmeurswereld: er werden twee open source programma’s gelanceerd om je privacy-instellingen gemakkelijk te beheren: ReclaimPrivacy en SaveFace.

ReclaimPrivacy werkt als een link in je bookmarks. Eens je ingelogd bent in je facebook account, klik je op die bookmark om een scan van de instellingen te doen die je toont hoe je je privacy-instellingen kan dichten.

SaveFace werkt ook als bookmark, het zet je privacy-instellingen op “Friends Only”. De tools zijn open source, dus je kan controleren (of laten controleren) wat ze exact doen. Ze verzamelen geen informatie over de gebruikers.

Reclaimprivacy.org.
untangle.com

Onlangs werd nog een 22-jarige opdienster in een restaurant ontslagen nadat ze op facebook geklaagd had over een belachelijk lage fooi van vervelende klanten. Die had zeker het verhaal gemist van die Nederlandse barvrouw die op haar blog uit de biecht klapte over het zatte Pieter De Crem gezelschap dat ze over de vloer kreeg. Ook zij werd ontslagen.
En onlangs zag een gebruiker zijn e-mail adres zelfs publiek staan, maar dat was blijkbaar een tijdelijke fout in het systeem, want daarna was het terug weg.

Nieuwe Linux en BSD
De nieuwe Linux kern met versienummer 2.6.34 is verschenen. Die bevat ondersteuning voor twee nieuwe bestandssystemen, Ceph (voor distributed file systems) en LogFS voor flash drives. Verder nog aanpassingen die te maken hebben met virtualisering. Zoals altijd kan je de nieuwigheden gedetailleerd nalezen in de “changelog”.

Er is ook een nieuwe versie van OpenBSD aangekondigd: “OpenBSD 4.7″. Die heeft ondermeer drivers ingebouwd voor meer draadloze netwerkkaarten.

www.kernel.org en openbsd.org

Adobe advertentie

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.