Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Facebook grapje * Slackware 13.1 * Google Pac-man * Fedora 13 * Chrome voor iedereen * Harde schijf met en zonder schijf * Australie stemt met Linux

i-nieuws 6 na 6 ** May 27th, 2010 by wim.webgang **

27/5/2010

Facebook grapje

In het Noorden van de VS werd de telefoniste van de hulpdiensten ontslagen nadat ze op haar Facebook een grapje gemaakt had over drugs nemen. Haar argument dat het maar een grapje was, werd niet in overweging genomen. Ze liet zelfs stalen nemen van bloed en haar om te bewijzen dat ze geen drugs gebruikt, en een bemiddelaar zei dat ze normaal terug aan het werk moest kunnen. Het stadsbestuur vond dat ze de goede naam van politie en brandweer in het gedrang bracht door haar gedrag, en zegt dat er geen sprake van is dat ze kan blijven. Hun vertrouwen in haar beoordelingsvermogen en gezond verstand is geschonden.

Slackware 13.1

Er is een update uitgekomen van de Slackware Linux distributie: versie 13.1. Bij deze distributie heeft de gebruiker keuze uit twee desktopsystemen: Xfce 4.6.1 en Kde 4.4.3. Xfce is een lichtgewicht onder de desktops die eenvoudig en snel werkt. Kde daarentegen is een uitgebreide desktop, waarvan de 4-reeks ondertussen uitgerijpt en stabiel is. De gebruikte Linux kern is 2.6.33, en ook daarvan is keuze uit verschillende versies.
Je kan de grote Linux kern nemen, waarin ondersteuning voor zowat alle hardware inbegrepen is. Maar je kan ook de modulair kern nemen, waarbij je optimaliseert door enkel de kern-modules te laden die je hardware nodig heeft.
Symmetric Multi-Processing is voorzien voor gebruik van processoren met meer rekenkernen.
De lijst van downloadsites is te vinden op http://slackware.com/getslack/

Google Pac-man

Google zette vorige vrijdag een wel heel erg gewijzigde vorm van het Google logo op de zoek-site: de letters vormden het speelscherm van pac-man. Daarmee bracht Google een ode aan het 30-jarige bestaan van pac-man.
Bovendien was het een werkende versie; door op “insert coin” te klikken of door even te wachten kon de pac-man op de Google site gestart worden. Als iedereen daar ook effectief een spelletje op zou gespeeld hebben, zou dat de wereld miljoenen werkuren gekost hebben. Na twee dagen werd het Google logo terug normaal.
Voor wie het pacman-logo gemist heeft of niet doorhad dat het een werkende versie was, kan het nog terugvinden op www.google.com/pacman

..

Fedora 13

De distributie vroeger bekend onder de naam Red Hat, heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Fedora reeks, Fedora 13. Naar goede gewoonte krijgt die behalve het nummer ook een bijnaam, hier “Goddard”. Dat is een verwijzing naar raketgeleerde Robert Hutchings Goddard.
Deze Fedora 13 bevat de open source 3D graphics drivers voor intel en NVidia kaarten, waarmee ze de spits afbijten in de Linux distro-wereld. Standaard gebruiken ze Gnome 2.3, vanaf volgende release zal het Gnome 3 worden. Van KDE is versie 4.4.2 voorzien, maar die kan daarna online ge├╝pdate worden naar 4.4.3.
Meer informatie en download is te vinden op http://fedoraproject.org/get-fedora.

Chrome voor iedereen

Google heeft versie 5.0 uitgebracht van zijn Chrome webbrowser op Windows, Mac OS-X en Linux. Die vormt daarmee een alternatief voor Firefox en Opera, die ook op al die platformen beschikbaar zijn. Het volledige huidige versienummer is Chrome 5.0.375.55. De software kan gedownload worden van http://www.google.com/chrome. Voor Linux zijn er versies voor Debian, Ubuntu, Fedora en openSUSE. Gebruikers die Chrome al geïnstalleerd hebben staan, kunnen vanuit de browser een update doen.
In deze versie zitten Geolocation, slepen van bestanden, incognito werken voor de extenties en app cache, waarvan een aantal de HTML-5 standaard implementeren. Verder zijn er nog een paar beveiligingszwakheden opgelost.
De in versie 4 al bestaande mogelijkheid om je bookmarks en andere instellingen te synchroniseren blijft natuurlijk behouden.
Flash player zit nog niet in deze versie, omdat Google wacht op de stabiele versie 10.1, en die zal in de toekomst wel opgenomen worden.

Harde schijf met en zonder schijf

Seagate heeft een harde schijf gelanceerd die een combinatie bevat van de gewone harde schijf en de nieuwe Solid State Disk. De SSD bestaat uit 4 Gb flash geheugen, en de harde schijf zelf bestaat uit een disk van 2.5 inch. Daarmee proberen ze de voordelen van de SSD, zoals sneldheid, te combineren met de opslagcapaciteit van de traditionel harde schijf.
SSD’s zijn duurder dan harde schijven, en komen meestal voor in kleinere opslagcapaciteit, bv in netbooks. Ook voor servers bestaan ze in de vorm van een harde schijf behuizing, waar dan enkel geheugenchips op zitten en geen bewegende onderdelen als een draaiende harde schijf.

Australie stemt met Linux

De verkiezingscommissie van Victoria heeft plannen om hun electronische stemcomputers uit te breiden. De stemcomputers zijn gebouwd op een Linux systeem. Ze werden voor het eerst uitgetest in een verkiezing in 2006 voor een paar specifieke groepen. Zo werden de computers ingezet om militairen te laten stemmen. Een andere groep gebruikers met slecht zichtvermogen kreeg ook toegang tot de machines. Nu gaat het gebruik uitgebreid worden met een honderdtal mobiele stemkiosken. De nieuwe computers hebben een ingebouwd 19″ scherm en een ingebouwde cardreader.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.