Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open Source Hardware * Laser vindt Maya’s * Instant-On Ubuntu * Android steekt iPhone voorbij * Koop Mandriva * Aanbevolen programmeertalen

i-nieuws 6 na 6 ** May 13th, 2010 by wim.webgang **

13/05/2010


Instant-On Ubuntu

Bij de vele verbeteringen en veranderingen die aan Ubuntu gemaakt worden, werd ook Unity aangekondigd, een lichtgewicht gebruiksomgeving voor netbooks. De “Unity” interface probeert zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de schermoppervlakte, wat gebruik op netbooks handiger maakt.
Unity zal inbegrepen zijn in de toekomstige Ubuntu netbook remix en in Ubuntu Light. Ubuntu Light mikt op computers met minder rekenkracht als netbooks en oudere computers. Maar ook op desktops die gebruikt worden in “dual boot”, omdat het als licht systeem snel opstart.
Dual boot betekent dat de gebruiker na het inschakelen van de computer een keuzemenu krijgt met twee systemen, bv Windows en Linux. De twee systemen staan naast elkaar op hetzelfde apparaat, en de gebruiker kan naargelang de omstandigheden het gewenste systeem kiezen. Voor veel Linux gebruikers was een dual-boot computer de overgang tussen hun Windows periode uit het verleden en hun hedendaags Linux-gebruik.

Aanbevolen programmeertalen

Een examencommissie die aanbevelingen doet voor de programmeertalen die studenten informatica niveau A krijgen, raadt de volgende talen aan: Java, Pascal/Delphi, Python 2.6, Python 3.1, Visual Basic 6, and VB.Net 2008. Opvallende afwezige in het rijtje is zeker de programmmeertaal “C”, evenals de varianten C++ (C plus plus) en C# (C sharp). Ook weggevallen uit de vroegere lijst is “PHP”, een programmeertaal die veel voor websites gebruikt wordt.
Van het keuzelijstje wordt vooral Pascal aangeraden, omdat die taal erg geschikt is om probleemoplossend te leren denken bij het leren programmeren. De taal Pascal werd specifiek ontwikkeld om les in programmeren te geven.

De niveau A opleiding met de “AQA COMP1 syllabus” is een voorbereiding waarin de basis gelegd wordt. Op hoger niveau kan bv C dan nog wel aan bod komen.
Delphi is een praktische uitvoering van een programmeeromgeving die op Pascal gebaseerd is.
Java:
Pascal:
Python:
VB:

Laser vindt Maya’s

Bij het onderzoek van ruïnes van de Maya’s in Midden-Amerika moeten de onderzoekers zich een weg banen door het oerwoud, wat enorm tijdrovend is. Ze probeerden al radar, sattelietfoto’s en andere technieken te gebruiken, maar het dichte bladerdak van het woud liet geen informatie door. Daarom werd nu, bij onderzoek naar de stad “Caracol” in het zuid-westen van Belize, een andere techniek gebruikt. Een bundel laserstralen uit een laag overvliegend vliegtuigje “scant” de aarde af. Een computersysteem meet de terugkaatsing van de laserstralen, en slaat alle data op voor latere analyse. In eerst instantie geeft de weerkaatsing hetzelfde beeld als andere methodes: een mozaiekachtig beeld van het bladerdak van de bomen. Maar een aantal van de laserstralen geraken door het bladerdak en kaatsen terug vanop de grond. De verder doorgedrongen stralen geven een andere meting. De computer kan die selecteren, en met de daaruit berekende afstanden een ruw 3-D computerbeeld maken van de bodem. Dat heeft een verrassend effect: op de beelden kan men wegen zien, de aangelegde terrassen die dienden voor de landbouw, en nog niet ontdekte ruïnes. Doordat een groot gebied overvlogen kan worden krijgt men een overzicht van de schaal van de Maya-stad. De daarover bestaande schattingen moesten naar boven bijgesteld worden; misschien haalde de stad wel 115.000 inwoners op zijn piekperiode. De techniek voor het scannen van een gebied met laserstralen wordt lidar genoemd, wat staat voor “light detection and ranging”.

Belize is het vroegere “Brits Hunduras”, hoewel het helemaal niet rechtstreeks aan Honduras grenst; er ligt in het zuiden een stuk Caraibische zee tussen: de Golf van Honduras. Links van Belize (in het westen dus) ligt Guatemala, dat trouwens een groot stuk van het grensgebied van Belize claimt, en in het noorden ligt Mexico.
Links: Opgebouwd lidar beeld, Lidar systeem, Wikipedia over Belize


Android steekt iPhone voorbij

De verkoop van gsm’s met het Android besturingssysteem van Google heeft het aantal iPhones in de verkoop ingehaald en voorbijgestoken in de eerste maanden van 2010. In de “smartphone” markt staat Blackberry nog op één, Android op twee, en de iPhone dus op de derde plaats.

Koop Mandriva

Mandriva is te koop. Niet alleen voor gebruikers, als Linux-distributie, maar ook als bedrijf; de Linux distributeur Mandriva zelf staat te koop volgens een Franstalige Mandriva website.
De voorganger van Mandriva, Mandrake, had in het verleden ook al problemen om het hoofd boven water te houden. Door een fusie van het Franse Mandrake met het Zuid-amerikaanse Conectiva ontstond Mandriva, dat nu zelf weer in de problemen is gekomen.
De concurrentie was dan ook hard: Enerzijds Red Hat in de VS, anderzijds Ubuntu – ook uit de Engelstalige wereld, en in Europa, Suse, het Duitse bedrijf dat zelf opgekocht werd door het Amerikaanse Novell.

Mandriva probeerde als bedrijf te overleven door het verkopen van de distributie in een doos, het aanbieden van een lidmaatschap voor het verkrijgen van online voordelen en meer “luxueuze” versies van de distributie, het verkopen van USB-sticks met Mandriva erop, servers met Mandriva Linux, en dienstverlening aan bedrijven.

Nu zit Mandriva dus op een kritiek moment: er is nog geld voor de lonen tot het einde van de maand. Er zijn twee kandidaat-overnemers waarmee gesprekken worden gevoerd: het Britse LightApp’s en het Franse Linagora.

Volgens een Franstalige mandriva website.
“Dienstverlening”: bedrijven die Linux gebruiken als besturingssysteem van apparaten, bv Lacie.

Open Source Hardware

Dertien bedrijven die succesvol open source hardware maken, draaien een omzet van 50 miljoen dollar op een jaar. De sector zou uitgroeien naar een omzet van 1 miljard tegen 2015 volgens de mensen van Adafruit, een van de bedrijven. Het concept van “open source hardware” is producten maken waarvan het ontwerp open en bekend is, en de kans geeft om zelf te gebruiken, eventueel met eigen wijzigingen. Niet alleen het fysieke ontwerp, maar ook de software is open source.
Het aantal bedrijven dat open source hardware maakt stijgt, nu zijn er een 200-tal bekend.

Ze genieten van de voordelen van het “open source” idee, als snelle evolutie van hun ontwerp door input van experimenterende klanten. Er groeit soms zelfs een “research and development” community rond een product.

Enkele voorbeelden van open source hardware projecten zijn MakerBot, BugLabs, en Arduino.

Is het te vergelijken met de open source software wereld?
In tegenstelling tot de open source software, die meestal gratis gedownload wordt, hebben OSHW-fabrikanten wel een apparaat of zelfbouwkit die ze kunnen verkopen, en blijkbaar brengt dat genoeg op om ermee door te gaan, en als sector te groeien.
.
Zie video van de talk van Philip Torrone en Limor Fried
Zie de “makerbot” (webgang reportage FOSDEM 2010)

http://www.makerbot.com/

http://www.adafruit.com/

Het opvallende van deze laatste is dat ze veel electronische gadgets verkopen, zowel kant en klaar, als inbouw, of in bouwdoosvorm. Maar ze verkopen ook de componenten apart, zodat je een afwijkende versie kan maken, die je evengoed weer kan verderverkopen.
Voorbeeld van een project: controleer het verbruik van apparaten met je computer:

http://www.ladyada.net/make/tweetawatt/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.