Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Toekomst van het leven * Advertentie-transparantie * Autocad terug op mac * Fijne ijzerwaren * Google wist * *

i-nieuws 6 na 6 ** March 30th, 2023 by wim.webgang **

Toekomst van het leven

Een aantal vooraanstaande figuren uit de technologiesektor roepen op om de ontwikkeling van Kunstmatige intelligentie te pauzeren. Ze vrezen dat als er KI modellen ontwikkeld worden die beter zijn dan het huidige GPT4, er een onvoorspelbare situatie ontstaat. Er is een soort wedren bezig om de Kunstmatige intelligentie steeds beter te maken, en we moeten nadenken over wat er gebeurt op het moment dat die systemen slimmer worden dan mensen.
We moeten rekening houden met het slechts denkbare scenario, namelijk dat het tot een situatie leidt waarbij de mens in het gedrang komt. We moeten nu ingrijpen om beveiligingen in te bouwen tegen systemen die slimmer zijn dan wijzelf.

Pauzeer de reusachtige Kunstmatige Intelligentie-experimenten: een open brief:

https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/

Therefore, we call on all AI labs to immediately pause for at least 6 months the training of AI systems more powerful than GPT-4. This pause should be public and verifiable, and include all key actors. If such a pause cannot be enacted quickly, governments should step in and institute a moratorium.

Advertentie-transparantie

Google lanceert de komende weken een “Ads Transparancy Center”, als een hulpmiddel om inzage te geven in de advertenties en de bijhorende adverteerders. Je kunt er van een bedrijf opzoeken welke advertenties ze hebben laten lopen via de diensten van Google, de datum, en welk soort advertentie het was, bv tekst of video, en in welk land of zone ze getoond werden.
Terwijl heel wat mensen proberen advertenties in de browser tegen te houden met adblockers, denkt Google dat mensen uit interesse zelf naar advertenties zullen gaan zoeken, bv omdat ze willen weten wat er nog bestaat van een fabrikant.
Maar misschien kan het ook helpen om malafide adverteerders en hun impact te onderzoeken.
En ja, er is één klein addertje onder het gras: je moet inloggen met je Google account. Dus ze kunnen controleren dat je hun adverteerders controleert…

Autocad terug op mac

Het heeft meer dan twee jaar geduurd eer het programma AutoCAD aangepast was om te draaien op de nieuwe Apple M1 en M2 processoren. Nu heeft Autodesk, de fabrikant van AutoCAD, op zijn website aangekondigd dat de software nu “native” draait op de nieuwe chips van Apple, waardoor de toepassingen ook veel sneller draaien, tot zelfs dubbel zo snel als de vorige versie.
AutoCAD is geen goedkope software, en ook de AutoCAD LT (vermoedelijk “light”) is een betaalsoftware.
Er bestaat ook geen AutoCAD voor Linux, maar er bestaan wel een paar kleinere CAD programma’s zoals QCAD, dat bovendien wel op de drie computerplatformen draait.
En dan zijn er ook nog LibreCAD, en het eenvoudigere LeoCAD en FreeCAD.
Verder zijn er veel gespecialieerde
modelling tools voor Linux, als Wings3D, Blender, OpenSCAD, OpenFX, en Makehuman om een mens-3D model te maken.
NASA ontwikkelde trouwens zijn eigen tool: OpenVSP (Vehicle Sppace Pad), een software voor vliegtuigbouwers.

https://qcad.org/en/

Fijne ijzerwaren

Mainframe servers van IBM werden wel eens “big iron” genoemd, omdat ze zo indrukwekkend groot waren dat ze volledige kamers vulden met metalen kasten met computerapparatuur. En ook nu nog maakt IBM computers die de rekenkracht van de gemiddelde bedrijfsservers ver te boven gaat.
Duur om aan te schaffen, maar interessant als je die computerpower zonder te betalen onder je handen krijgt. Computerinbrekers hebben zich toegang tot die computerkracht verleend door een foutje in de bestandsuitwisselingssoftware van IBM. Vergeet internettechnologie als FTP. IBM gebruikt een speciale eigen software, Aspera Faspex, een gecentraliseerde file-exchange software, die toelaat om echt grote volumes van grote bestanden heen een weer te sturen.
FASP staat voor Fast Adaptive Secure Protocol.
Helaas voor de Secure in de naam, trad er een fout op in Aspera en die werd ontdekt rond versie 4.4.2. Het was een klein foutje, dat een stukje oude software aansprak om door de aanvaller gekozen software te laten uitvoeren op de systemen van het slachtoffer. De gevaar-score voor het probleem was 9.8 op 10. Er is al effectief misbruik van het probleem vastgesteld.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjOm8_yzIH-AhVCMewKHY0MCakQtwJ6BAg0EAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DH_hRcidYj4Y&usg=AOvVaw3IK4FcCIUi9GfiuaEGNU7F

Google wist

Wie denkt dat Google altijd alles bijhoudt, ziet nu in de rechtszaak van ondermeer Epic Games tegen Google (of moederbedrijf Alphabet) het tegendeel.

Een rechter veroordeelde het bedrijf tot een boete omdat het communicatie wegmoffelde om het uit de bewijslast te houden.

Zou zouden bij de opgevraagde communicatie in een zaak de chatberichten ontbroken hebben.

De communicatie werd opgevraagd in de zaak over misbruik van monopolie-macht in de Google Play Store tegen epic games. Naast de openbare aanklager is er ook consumentenorganisatie die mee klacht indiende.

Je vindt interessante achter-de-schermen nota’s in de stukken van de rechtbank:

https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/legaldocs/dwpkdknlmvm/Donato-Google-sanctions-order-2023-03-28.pdf

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.