Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Koel * Voorzichtige chauffeurs * Grow your own

i-nieuws 6 na 6 ** October 8th, 2015 by wim.webgang **

Voorzichtige chauffeurs

Een Belgisch bedrijf uit Wortegem-Petegem brengt binnenkort een een “app” op de markt om het gebruik van je uitgeleende auto op te volgen. Er wordt een dongle aangesloten op de electronica van de auto, en die stuurt via internet gegevens door naar een webserver. De server stuurt een berichtje of een mail naar de eigenaar als de auto gedrag als overdreven snelheid vertoond. De app is bedoeld voor ongeruste ouders die hun auto aan hun kinderen uitlenen. De zogenaamde Rookiedongle zou in januari volgend jaar voorgesteld worden.

Via een website kan de eigenaar gedetailleerde informatie opvragen.
Per bestuurder kan het gedrag in een score in grafiekjes weergegeven worden, en ook uitgezet worden op een maandoverzicht, waardoor gedrag aan oorzaken kan gekoppeld worden.

Maar het is ook mogelijk het apparaat in “onzichtbare” stand te zetten, en dan krijgt de eigenaar enkel meldingen als vooraf ingestelde drempels worden overschreden.

Hoewel de toepassing een verregaande inbreuk op de privacy kan zijn indien misbruikt, maken ze juist reklame met de stealth mode: wie niets verkeerds doet, blijft onzichtbaar.


Waar zit de data, wie heeft de controle?
Het apparaat gebruikt een “virtuele simkaart”, vergelijkbaar met een simkaart in een gsm, maar dan zonder dat er een telefoonnummer aan gekoppeld is. De verbinding werkt in heel Europa, inzover er natuurlijk dekking van operatoren is. Via die kaart wordt de data doorgestuurd naar “de cloud”, m.a.w. een server van RookieDongle zelf (of onder hun controle). De simkaart blijft ook eigendom van RookieDongle.
Voor het gebruik neemt de klant een abonnement van 1 of meer jaar. .

http://rookiedongle.com/howitworks.php

Koel

Er wordt op kleinere schaal gezocht naar koeling, en waarom niet in de processor zelf? Onderzoekers die gesponsord worden door het Amerikaanse ministerie van defensie, onderzoeken of ze geen vloeistofkoeling in de chips zelf kunnen toepassen, in plaats van in een externe koelvin.
Dat kan ertoe leiden dat computers veel compacter gebouwd kunnen worden.

De eerste foto’s zien er nogal ongeloofwaardig uit, of anders zijn ze maar ter illustratie gemaakt ( te zien op thestack.com).
Maar in de praktijk zou het gaan over microscopisch kleine kanaaltjes die een heel kleine hoeveelheid koelvloeistof tot erg dicht bij te te koelen onderdelen brengt, waardoor de koeling veel efficiƫnter is.

Grow your own
Het legaliseren van marijuana voor medische toepassingen in de VS, leidde ertoe dat de bedrijven die de planten kweken, ook gewone bedrijfsnoden beginnen te ventileren. Waaronder software. Een kweker vond niet de nodige software om zijn kwekerij efficiƫnt te runnen, en hij begon dus zelf software te ontwikkelen.

http://tech.slashdot.org/story/15/10/07/1911209/marijuana-growers-need-software-too-video

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.