Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Van koelvin tot orkavin

Uitzending do 18:00 ** October 8th, 2015 by wim.webgang **

Vinnig
… leidt Lydia ons in in de wereld van de orca’s. Sommige termen klinken bekend: “communities” “communicatie”, enz, maar als we horen dat de “emotionele intelligentie” van de orca’s veel groter is dan die van de mens, duikt de eerste verwondering op.
En de verwondering blijft; als Lydia vertelt over de groepen en subgroepen, de culturele verschillen tussen orca’s, de sociale banden, interactie, enz.
Hoe meer je over deze dieren te weten komt, hoe beschamender de rol van de mens is op hun wereld: jacht, gevangenschap, handel en mishandel, verwoeste gezondeheid en dan spreken we nog niet over de verstoring van hun natuurlijk milieu.

Hoop
Maar er is hoop. Sommige mensen vinden het leuker om Orka’s in de natuur te onderzoeken, dan om ze af te richten in een dolfinarium. Ze proberen meer te weten te komen over hun leefwereld en taal. Daarvoor plaatsten ze micro’s (hydrophones) in de zee├źn waar orca’s voorkomen (bv westen van Canada), en via internet kan je die net als webcams .. euh als radio – live beluisteren.

Daar heb je nog meer aan als je de “taal” leert; je kan een aantal basisgeluiden leren herkennen via de website. Als gevorderde kan je helpen (croudsourcen) om orka’s in kaart te brengen, door naar live micro’s te luisteren en een luisterverslag in te sturen, dat mee opgenomen kan worden in het archief.
Oh, en orka’s zijn dus geen bloeddorstige mensenmoordenaars, integendeel, indianen gebruikten orka’s als collega-jagers, waar ze de walvis-buit mee deelden…

Luister zelf op Welcome to the Salish Sea hydrophone network: http://listen.orcasound.net/PracticeHere.aspx

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.