Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Een kilo zout * een gram heroine

i-nieuws 6 na 6 ** October 15th, 2015 by wim.webgang **

Een kilo zout

In tijden van digitale communicatie, digitale documenten, digitale handtekeningen enz, zouden we vergeten dat een van onze belangrijke hulpmiddelen niet digitaal is: het gewicht in kg. Een kg is immers gedefinieerd als het gewicht van een bepaald object dat ergens bewaard wordt, en diende als standaard en referentie.
Net als veel andere maten, zoals de meter, die bestond uit een stok met een bepaalde lengte, die als referentie gebruikt werd voor “de meter”. Eind 17e eeuw werd die lengte door een Italiaan vastgelegd op basis van de beweging van een slinger die een afstand aflegt in 1 seconde. Dat was een verdienstelijke poging om iets universeels vast te leggen, met helaas nogal veel niet zo objectieve en/of neutrale parameters, denk maar aan materialen, tijdsmeting, plaats op de aarde, enz. In vergelijking met de huidige meter heeft hij een nauwkeurigheidsafwijking van bijna e?e?n cm. De evolutie van de definitie van de meter zorgde telkens voor een grotere nauwkeurigheid. Bv in de eerste stap, om de meter te nemen als een deel van een veel grotere afstand, in dit geval de meridiaan van de noordpool tot de evenaar, en wel diegene die door Parijs loopt. Of hoe een standaard ook een beetje politiek is. De Franse Academie voor Wetenschappen speelde trouwens ook een beetje vals, want ze konden die afstand helemaal niet meten. De echte afstand die ze gebruikten was die tussen Duinkerken en Madrid. Ze dachten slim te zijn door het referentiemodel van de meter uit te voeren in messing, en na correcties in platina, omdat dat roestvrij is. Maar er waren nog andere invloedsomstandigheden; zoals de afplatting van de aarde, slijtage, vervorming enz. De nauwkeurigheid was al wel op een paar tienden van een mm gebracht. Maar ook na verdere verbeteringen bleef de standaard een referentie-object, bewaard in een of ander instituut.
Pas in de jaren zestig en tachtig ging men over op standaarden gebaseerd op golflengte en lichtmeting, in bepaalde omstandigheden als vacuum en beschrijving van de lichtbron. De meter kan nu zelf vastgesteld worden als iets na de komma van 1 579 800 golflengtes van helium-neonlaserlicht.

Maar niet met de kg dus. Dat is nog altijd het gewicht van een bepaald object, ergens bewaard in een instituut; namelijk een cylinder gemaakt van platinium en iridium, ook al gebruikt einde 19e eeuw voor de meter. Tegen 2018 willen wetenschappers ook deze maat vervangen door een nauwkeurigere maat die in laboratoria geverifieerd kan worden, en waarbij de constante van Planck gebruikt zou worden.

Een gram heroine

Brain Krebs, een Amerikaanse blogger die diepgaand onderzoek doet over veiligheidsproblemen op internet, heeft een vijand gemaakt in Rusland, namelijk de man achter een criminele website.
Op de blog Krebs on Security kan je regelmatig interessante analyses lezen over computerbeveiligingsproblemen, zoals de lek bij de “Ashley Madison” datingsite. In zijn artikels legt de auteur ook de mechanismen bloot die computerinbrekers gebruiken, en dat wordt hem niet in dank afgenomen.
Zo was er een Ukraiense creditcard fraudeur met als bijnaam “de vlieg”, die hem probeerde op verdachte links te doen klikken, en hem ook in persoonlijke berichten begon te bedreigen met kennis over persoonlijke gegevens als adres. Hij postte adresgegevens en foto’s op een website om zijn dreigementen kracht bij te zetten.
Krebs is een gerespecteerd onderzoeker, met zijn eigen netwerk, en hij nam contact op met Russische collega’s, waar hij hoorde wat de aktiviteiten van “de vlieg” waren.
Hij wist bovendien binnen te geraken in een van de websites van de Ukrainer, en vond daar een heel complot dat tegen hem werd opgezet. Er werd geld ingezameld en er werden voorbereidingen getroffen om hem drugs te sturen en hem tegelijk aan te geven bij de politie.
Ze bestelden een gram heroine die ze betaalden met bitcoins op de toenmalige Silkroad site, waar allerlei illegale handel plaatsvond. Dan werd het pakketje opgestuurd met een koerierdienst, en om aan zijn companen te bewijzen dat hij het drugsgeld niet voor eigen gebruik ingezameld had, postte “de vlieg” het tracking nummer op zijn site. Daar kan het pakje gevolgd kan worden via de website van het koerierbedrijf.
Ook Krebs kon mooi meevolgen, en verwittigde de politie. Die nam het pakje in ontvangst dat de silkroad drugs bevatte.
Krebs schreef over het pakje en het mislukte opzet op zijn blog, en zette zo de vlieg voor schut.
Die voerde de bedreigingen nog op, en richtte die naar de vrouw van Krebs. Er werd door een bloemist een grote rouwkrans afgeleverd als duidelijk dreigement.

Maar Krebs had ondertussen ook niet stilgezeten, en had ontdekt dat de vlieg onder een andere naam aktief was op een andere site, waar hij met een e-mail adres inlogde. Dat was een eerste spoor, en wat onderzoek leerde dat er ooit op dat adres ingebroken was. Krebs kwam te weten dat het adres gebruikt was om rapporten van een keylogger te laten afleveren. Een keylogger is software die op een computer gei?nstalleerd wordt om gegevens als loginnamen en wachtwoorden van de gebruiker te weten te komen.
Het is niet duidelijk of hij zo achterdochtig was, of het maar een test was, want het bleek te gaan over de pc van het liefje van de vlieg waarop die spionagesoftware gei?nstalleerd was.
Dat gaf Krebs een interessant e-mail adres en naam om dichter bij de vlieg te komen.
De Ukrainer bleek met zijn liefje in Italie? te wonen, en dus helemaal niet zo onbereikbaar te zijn als eerst gedacht.
Alle informatie werd doorgegeven aan politiediensten, ook in Italie?, en even later werd de vlieg thuis opgepakt en in een Italiaanse gevangenis gegooid.
Daar bleef hij maar tijdelijk, want de VS hadden om zijn uitlevering gevraagd. Nu is hij overgebracht naar de VS en wacht daar op zijn proces. Hij stuurde al een kaartje met verontschuldigingen naar Krebs.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.