Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Snel even leren programmeren

Uitzending do 18:00 ** October 29th, 2015 by wim.webgang **


Leer programmeren in 24 uur?
Leer programmeren in 21 dagen?

Eerlijk? Begin eens met 2 jaar.

Leer programmeren

Peter Norvig, een ervaren programmeur die bij Google werkt, heeft het gehad met de boeken met titels als “leer programmeren in 24 uur, 21 dagen enz”. Hij schreef een artikel met de titel: “Leer programmeren in 10 jaar”.

Hij wijst erop dat je om goed te worden in iets, er echt in moet investeren. En dan spreken we van 2 tot 10 jaar, en het gaat over duizenden en duizenden uren.

Je kan iets leren uit een boek, maar hij raadt aan om het zeker te combineren met bv een opleiding, en vooral veel praktijk. Hij raadt ook aan om verschillende programmeertalen te leren, bv een zes-tal.

En natuurlijk om je computer te leren kennen, die moet immers de programma’s uitvoeren. Ook praten met andere programmeurs is nuttig, en bovenal andere programma’s lezen.

Doen

Voorbeeldjes in boeken kunnen nuttig zijn, maar als je een taal gekozen hebt die veel gebruikt wordt in free software en/of open source projecten, heb je geluk. Je kan op een platform als sourceforge of github broncode afhalen van programma die je eventueel zelf kent of gebruikt. Dan krijg je echte praktijk-code te zien. Als je binnen een bedrijf werkt kan je je toeleggen op de code die daar intern voorhanden is.

Het belangrijkste is doen. Dat kan beginnen met het aanbrengen van kleine wijzigingen aan bestaande programma’s. Je leert de programmacode lezen, je leert de concepten verstaan, en als je wat geluk hebt krijg je ook feedback van ervaren collega-programmeurs.

Dat kan dan evolueren naar het meewerken aan een project, waar je in het begin de slechtste prorammeur bent, en dus het meeste leert. Na verloop van tijd groeit je kennis en kom je op een dag terecht in een project waar je de beste programmeur bent. Op dat punt zal je merken dat er nog andere eigenschappen belangrijk worden: omgaan met anderen, bijsturen, coo?rdineren, inspireren.

Welke taal?

Om dit alles vol te houden is het belangrijk dat je er ook plezier aan beleeft. Programmeren moet je graag doen.

In het begin kan het daarom belangrijk zijn van goed de uitvoering van het programma te kunnen volgen. Als je een taal kiest kan je daar rekening mee houden, door niet te kiezen voor C++ of Java, waarvan de programmeeromgevingen ontwikkeld zijn voor teams van programmeurs in grote bedrijven.

Kies je een taal met een “runtime” bv, dan kan je stukjes code snel laten uitvoeren om te kijken wat het geeft. In Gambas heb je bv een IDE waar je rechtstreeks commando’s kan intikken in een commandolijn, en dan krijg je feedback van de uitvoering van die ene regel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.